23948sdkhjf

Uppgång för restaurangerna i januari, höjda priser en orsak

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 6,5 procent under januari 2017 jämfört med samma månad 2016. Mest ökade hotellens restaurangförsäljning med 16,8 procent. Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under januari. månad

Sämst utveckling hade personalrestauranger vars volym minskade med -2,9 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser Totalt ökade försäljningsutvecklingen i restaurangbranschen med 9,2 procent i januari, jämfört med januari 2016.

En bakgrund till ökningen som Visita och DLF ger är att förra året präglades av en inbromsning vad gäller ökningstakten för restaurangföretagen och att tillväxten nu sker från en relativt låg nivå.

Även prisnivån har medverkat till ökningen. Priserna ökade med 0.4 procent mellan december 2016 och januari i år. Prisnivån på restaurang låg i januari 2017 2,5 procent högre än i januari 2016. Vidare har priserna höjts eftersom arbetsgivaravgifterna för unga höjdes i ett andra steg i juli 2016. En annan förklaring är ökade livsmedelspriser i producentledet som mellan december och januari ökade med nästan en procent. Prisnivån för livsmedelspriser i producentledet låg i januari 5,5 procent högre än i januari 2016.

Visita och DLF menar i sin kommentar att detta riskerar att driva upp priserna på restaurangtjänster ännu mer framöver, med negativa konsekvenser på omsättningstillväxten som följd. Organisationerna drar slutsatsen att de höjda kostnaderna n fått den negativa konsekvensen att restaurangföretagens syn på lönsamheten är negativ.

Konjunkturbarometern rapporterar att restaurangföretagarna har deras optimism om efterfrågan på kort sikt har dämpats. Andelen positiva, som tror på ökad efterfrågan på tre månaders sikt, är dock fortfarande övervägande. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/handel-med-varor-och-tjanster/inrikeshandel/tjansteproduktionsindex/pong/statistiknyhet/tjansteproduktionen-okade-i-januari/

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103