23948sdkhjf

Uppgång för restaurangerna i januari, höjda priser en orsak

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 6,5 procent under januari 2017 jämfört med samma månad 2016. Mest ökade hotellens restaurangförsäljning med 16,8 procent. Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under januari. månad
Sämst utveckling hade personalrestauranger vars volym minskade med -2,9 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser Totalt ökade försäljningsutvecklingen i restaurangbranschen med 9,2 procent i januari, jämfört med januari 2016.

En bakgrund till ökningen som Visita och DLF ger är att förra året präglades av en inbromsning vad gäller ökningstakten för restaurangföretagen och att tillväxten nu sker från en relativt låg nivå.

Även prisnivån har medverkat till ökningen. Priserna ökade med 0.4 procent mellan december 2016 och januari i år. Prisnivån på restaurang låg i januari 2017 2,5 procent högre än i januari 2016. Vidare har priserna höjts eftersom arbetsgivaravgifterna för unga höjdes i ett andra steg i juli 2016. En annan förklaring är ökade livsmedelspriser i producentledet som mellan december och januari ökade med nästan en procent. Prisnivån för livsmedelspriser i producentledet låg i januari 5,5 procent högre än i januari 2016.

Visita och DLF menar i sin kommentar att detta riskerar att driva upp priserna på restaurangtjänster ännu mer framöver, med negativa konsekvenser på omsättningstillväxten som följd. Organisationerna drar slutsatsen att de höjda kostnaderna n fått den negativa konsekvensen att restaurangföretagens syn på lönsamheten är negativ.

Konjunkturbarometern rapporterar att restaurangföretagarna har deras optimism om efterfrågan på kort sikt har dämpats. Andelen positiva, som tror på ökad efterfrågan på tre månaders sikt, är dock fortfarande övervägande. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/handel-med-varor-och-tjanster/inrikeshandel/tjansteproduktionsindex/pong/statistiknyhet/tjansteproduktionen-okade-i-januari/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062