Uppgång för restaurangerna i januari, höjda priser en orsak

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 6,5 procent under januari 2017 jämfört med samma månad 2016. Mest ökade hotellens restaurangförsäljning med 16,8 procent. Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under januari. månad

Sämst utveckling hade personalrestauranger vars volym minskade med -2,9 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser Totalt ökade försäljningsutvecklingen i restaurangbranschen med 9,2 procent i januari, jämfört med januari 2016.

En bakgrund till ökningen som Visita och DLF ger är att förra året präglades av en inbromsning vad gäller ökningstakten för restaurangföretagen och att tillväxten nu sker från en relativt låg nivå.

Även prisnivån har medverkat till ökningen. Priserna ökade med 0.4 procent mellan december 2016 och januari i år. Prisnivån på restaurang låg i januari 2017 2,5 procent högre än i januari 2016. Vidare har priserna höjts eftersom arbetsgivaravgifterna för unga höjdes i ett andra steg i juli 2016. En annan förklaring är ökade livsmedelspriser i producentledet som mellan december och januari ökade med nästan en procent. Prisnivån för livsmedelspriser i producentledet låg i januari 5,5 procent högre än i januari 2016.

Visita och DLF menar i sin kommentar att detta riskerar att driva upp priserna på restaurangtjänster ännu mer framöver, med negativa konsekvenser på omsättningstillväxten som följd. Organisationerna drar slutsatsen att de höjda kostnaderna n fått den negativa konsekvensen att restaurangföretagens syn på lönsamheten är negativ.

Konjunkturbarometern rapporterar att restaurangföretagarna har deras optimism om efterfrågan på kort sikt har dämpats. Andelen positiva, som tror på ökad efterfrågan på tre månaders sikt, är dock fortfarande övervägande. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/handel-med-varor-och-tjanster/inrikeshandel/tjansteproduktionsindex/pong/statistiknyhet/tjansteproduktionen-okade-i-januari/



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127