Bourgogne-odlarna slår larm, 20 procent mindre skörd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Drastisk minskning av skörden 2016 för vinproducenterna i Bourgogne. Cirka 20 procent mindre skörd än snittet de senaste fem åren har konstaterats. Det får konsekvenser i regionen, inte minst vad gäller efterfrågan på arbetskraft. Orsaken är främst vädret där hagel och frost skadat odlingarna.


Vissa områden är mer drabbade än andra till exempel Chablis där skörden minskade med 47 procent. Medan Côte de Beaune, som på några kilometers avstånd har kunnat glädjas åt "väggar av druvor". Situationen är värst i södra Mâconnais, hagel och Nord de Beaune, frost, och Sud de Beaune som drabbats både av frost och hagel. I dessa områden befinner sig vinodlingarna vid en avgrund som en följd av problematiska skördar åren 2012, 2013, 2014 och förra året och i vissa fall även 2015, vilket gör att vinrankorna har försvagats.

– Våra problem kommer att komma under 2018-2019. Skörden 2017 är avgörande för alla som drabbades av de dåliga väderförhållandena under 2016 «förklarar Christophe Ferrari, ordförande i CAVB, paraplyorganisationen för Bourgogne-producenterna.

Effekten av den minskade skörden märks inte minst på en minskad efterfrågan på arbetskraft i regionen. En stor andel vinproducenter har begärt möjligheten till deltidspermittering av sina timanställda.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I spåren av den blomstrande ölindustrin har delstaten Oregon introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Nyhetsbrev

Ny hos Poppels

Arkiv

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14