Bourgogne-odlarna slår larm, 20 procent mindre skörd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Drastisk minskning av skörden 2016 för vinproducenterna i Bourgogne. Cirka 20 procent mindre skörd än snittet de senaste fem åren har konstaterats. Det får konsekvenser i regionen, inte minst vad gäller efterfrågan på arbetskraft. Orsaken är främst vädret där hagel och frost skadat odlingarna.


Vissa områden är mer drabbade än andra till exempel Chablis där skörden minskade med 47 procent. Medan Côte de Beaune, som på några kilometers avstånd har kunnat glädjas åt "väggar av druvor". Situationen är värst i södra Mâconnais, hagel och Nord de Beaune, frost, och Sud de Beaune som drabbats både av frost och hagel. I dessa områden befinner sig vinodlingarna vid en avgrund som en följd av problematiska skördar åren 2012, 2013, 2014 och förra året och i vissa fall även 2015, vilket gör att vinrankorna har försvagats.

– Våra problem kommer att komma under 2018-2019. Skörden 2017 är avgörande för alla som drabbades av de dåliga väderförhållandena under 2016 «förklarar Christophe Ferrari, ordförande i CAVB, paraplyorganisationen för Bourgogne-producenterna.

Effekten av den minskade skörden märks inte minst på en minskad efterfrågan på arbetskraft i regionen. En stor andel vinproducenter har begärt möjligheten till deltidspermittering av sina timanställda.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.107