23948sdkhjf

Bourgogne-odlarna slår larm, 20 procent mindre skörd

Drastisk minskning av skörden 2016 för vinproducenterna i Bourgogne. Cirka 20 procent mindre skörd än snittet de senaste fem åren har konstaterats. Det får konsekvenser i regionen, inte minst vad gäller efterfrågan på arbetskraft. Orsaken är främst vädret där hagel och frost skadat odlingarna.

Vissa områden är mer drabbade än andra till exempel Chablis där skörden minskade med 47 procent. Medan Côte de Beaune, som på några kilometers avstånd har kunnat glädjas åt "väggar av druvor". Situationen är värst i södra Mâconnais, hagel och Nord de Beaune, frost, och Sud de Beaune som drabbats både av frost och hagel. I dessa områden befinner sig vinodlingarna vid en avgrund som en följd av problematiska skördar åren 2012, 2013, 2014 och förra året och i vissa fall även 2015, vilket gör att vinrankorna har försvagats.

– Våra problem kommer att komma under 2018-2019. Skörden 2017 är avgörande för alla som drabbades av de dåliga väderförhållandena under 2016 «förklarar Christophe Ferrari, ordförande i CAVB, paraplyorganisationen för Bourgogne-producenterna.

Effekten av den minskade skörden märks inte minst på en minskad efterfrågan på arbetskraft i regionen. En stor andel vinproducenter har begärt möjligheten till deltidspermittering av sina timanställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078