Nytt matpris för hela Norden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nu går de nordiska bondeorganisationerna samman och startar mattävlingen Embla för att lyfta den nordiska matkulturen. Målet är att hylla och lyfta fram de personer som sätter färg på det nordiska köket och bidrar till att hela det kulinariska området blir ännu mera fantastiskt.



Nomineringsperioden inleddes den 14 mars och pågår fram till den 17 april. Vinnarna presenteras i Köpenhamn den 24 augusti.

- Vi ska vara stolta över Sveriges råvaru- och matproducenter. Vi vill hylla de personer som är med och driver och utvecklar livsmedelsbranschen och vi hoppas få in många anmälningar till det nordiska Emblapriset, säger Bo Rasmussen, enhetschef Lantbrukarnas Riksförbund i pressmeddelandet .



Här är de sju kategorierna

Mat till barn och unga 2017


Priset ges till en person eller organisation som har utvecklat en idé eller ett koncept som tydligt bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom och kunskaper om nordisk mat och matkul

Matdestination 2017

Priset ges till en institution eller förening som har samlat råvaruproducenter, restauranger och andra lokala aktörer för att lyfta en geografisk destination genom matkultur, samarbete och gemenskap.

Matentreprenör 2017

Priset ges till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med attraktionskraft och marknadspotential med tydligt nordiskt ursprung.

Mathantverkare 2017

Priset ges till en mathantverkare som har utvecklat en unik produkt som representerar hög gastronomisk kvalitet och bygger på speciella nordiska råvaror och hantverkstraditioner.

Matkommunikatör 2017

Priset ges till en person, som via media eller annat koncept inspirerar, sprider kunskap om råvaror, måltider och kulinariska traditioner från Norden.

Mat till många 2017

Priset ges till en person, företag eller organisation, som har gjort en extraordinär insats för att främja matglädje, kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider.

Råvaruproducent 2017

Priset ges till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare osv. som skapar högkvalitativa råvaror med god smak, med ursprung i Norden. (Råvaran ska ha skapats genom att producera, odla, uppföda, fånga eller plocka produkten)

Emblas hemsida



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Nyhetsbrev

Fler än fyrtio nya caféer

Arkiv

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Nytt franskt pris till Picadeli

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Findus blir delägare i Toppfrys

Sänd till en kollega

0.152