23948sdkhjf

Nytt matpris för hela Norden

Nu går de nordiska bondeorganisationerna samman och startar mattävlingen Embla för att lyfta den nordiska matkulturen. Målet är att hylla och lyfta fram de personer som sätter färg på det nordiska köket och bidrar till att hela det kulinariska området blir ännu mera fantastiskt.


Nomineringsperioden inleddes den 14 mars och pågår fram till den 17 april. Vinnarna presenteras i Köpenhamn den 24 augusti.

- Vi ska vara stolta över Sveriges råvaru- och matproducenter. Vi vill hylla de personer som är med och driver och utvecklar livsmedelsbranschen och vi hoppas få in många anmälningar till det nordiska Emblapriset, säger Bo Rasmussen, enhetschef Lantbrukarnas Riksförbund i pressmeddelandet .



Här är de sju kategorierna

Mat till barn och unga 2017


Priset ges till en person eller organisation som har utvecklat en idé eller ett koncept som tydligt bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom och kunskaper om nordisk mat och matkul

Matdestination 2017

Priset ges till en institution eller förening som har samlat råvaruproducenter, restauranger och andra lokala aktörer för att lyfta en geografisk destination genom matkultur, samarbete och gemenskap.

Matentreprenör 2017

Priset ges till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med attraktionskraft och marknadspotential med tydligt nordiskt ursprung.

Mathantverkare 2017

Priset ges till en mathantverkare som har utvecklat en unik produkt som representerar hög gastronomisk kvalitet och bygger på speciella nordiska råvaror och hantverkstraditioner.

Matkommunikatör 2017

Priset ges till en person, som via media eller annat koncept inspirerar, sprider kunskap om råvaror, måltider och kulinariska traditioner från Norden.

Mat till många 2017

Priset ges till en person, företag eller organisation, som har gjort en extraordinär insats för att främja matglädje, kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider.

Råvaruproducent 2017

Priset ges till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare osv. som skapar högkvalitativa råvaror med god smak, med ursprung i Norden. (Råvaran ska ha skapats genom att producera, odla, uppföda, fånga eller plocka produkten)

Emblas hemsida

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11