23948sdkhjf

Barista vann dubbla SM-medaljer i Latte Art

Som enda kedja kvalificerad till SM tog Barista i helgen både bronsmedalj och silvermedalj i "Latte Art". Eliten av Sveriges baristor gjorde upp om vem som är skickligast på att göra konstverk av kaffe.
Att vara barista handlar om mer än att bara hälla upp en kopp svart kaffe och för att kunna undersöka vilka som är bäst inom yrket anordnas varje år Kaffe-SM. Konsten är att med ångspunnen mjölk skapa mönster när mjölken hälls genom den bruna "creman" i espresson. Det ställer krav på allt från kvarninställning, espressoextraktion och ångspinning av mjölken till upphällningsteknik med stadig hand. I finalen ingick tre moment:

"Free Pour Latte"
"Designlatte"
"Espresso Macchiato"

Man har i förväg fotograferat vad man tänkt åstadkomma i varje moment och i finalen ska man skapa två drycker av vardera som är så lika fotografiet som möjligt. Ett antal parametrar betygssätts av internationella domare och efter samtliga heat återstod två medaljvinnare från Barista.

På bilden bronsmedaljören Georgios Moudiotis, Barista Stockholm Central.
Silver togs av Khattab Alkhteb, Barista Kungens Kurva

Med dessa bägge medaljer har Barista totalt fem SM-medaljer genom åren.

- Jag är oerhört stolt, säger Baristas grundare Björn Almér, för detta visar att kaffeskills visst går att leverera på elitnivå även om man finns på flera ställen som "kedja".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062