Ny utbildning i samiskt mathantverk

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Samernas utbildningscenter i Jokkmokk startar en ettårig eftergymnasial Yh-utbildning i Samiskt mathantverk. Utbildningen bygger på restaurang- och livsmedelsprogrammet men är mer praktisk.

Programmet startar höstterminen 2017 och har tio platser och är beviljad för två studieår. En stor del av studierna kommer att ske i formen lärande i arbete (LIA) och utbildningen är öppen för behöriga sökanden från hela Sverige.

– Den samiska matkulturen har alla möjligheter att sätta ett ordentligt avtryck på den gastronomiska kartan. Matkulturen präglas av årstidsväxlingarna och vad som stått att hitta lokalt. Råvarorna är absolut förstklassiga med ren, älg, fjällfisk, fågel, bär och vildväxande örter och förädlingen utgår från traditionell kunskap som präglas av ett hållbarhets- och helhetsperspektiv där så mycket som möjligt tas tillvara, berättar Roland Harnesk som är utbildningskonsulent vid Samernas utbildningscenter.

– När de går ut härifrån är tanken att de ska kunna arbeta med den samiska matkulturen på olika sätt. Det kan vara genom att vara anställda på restaurang eller inom råvaruförädling, men också som entreprenörer inom besöksnäring eller som matkreatörer som gör gästspel för att visa det samiska mathantverket, berättar Roland Harnesk

Fakta Utbildningen i Samiska mathantverk startar hösten 2017. Utbildningen har 10 platser och är förlagd över 40 veckor (200p), varav 16 veckor bedrivs på distans. En stor del av utbildningen sker i formen Lärande i arbete (LIA). Utbildningen är beviljad för två läsår .


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146