23948sdkhjf

Här är årets grilltrender

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

Den klassiska vår- och sommargrillningen har blivit ett stabilt fenomen i Sverige. Men samtidigt som fler upplever tjusningen med grillen är den klassiska köttbiten på nedgång. 57 procent av svenskarna uppger nämligen att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år samtidigt som 27 procent vill minska mängden kött på grillen.

– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock, Ica Köket.

Men oavsett om det rör sig om kött eller grönsaker tycker svenskarna att det är viktigt att stödja det svenska bondeledet. 81 procent vill nämligen lägga mer lokalproducerat på grillen i år till förmån för lantbruket.

Svenskarnas grillvanor i siffror – en sammanfattning från ICAs Grillrapport 2017
från Sverige


45 procent uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött tycker 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.
Anledningar till att välja svenskodlade grönsaker är för att stötta svenska lantbrukare (81%), kortare transporter (57%), kvalitet (45%) och för att det är tryggt (36%).

Den gröna trenden håller i sig

57 procent uppger att de vill grilla mer grönsaker i år.
27 procent uppger att de i år vill grilla mindre mängd kött.

Att grilla tillsammans är det som smakar godast

35 procent uppger att vi gillar att grilla så mycket för att det ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra.
40 procent vill att deras grillfest helst ska vara lugn med vänner.
24 respektive 30 procent uppger att de helst grillar med vänner respektive släkt och familj.
1 procent uppger att de helst grillar för sig själva.
12 procent anger att de grillar året om.

*ICAs Grillrapport 2017: undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 15 och 27 februari 2017 och inkluderade 1001 personer i åldern 15+, jämnt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153