23948sdkhjf

Här är årets grilltrender

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

Den klassiska vår- och sommargrillningen har blivit ett stabilt fenomen i Sverige. Men samtidigt som fler upplever tjusningen med grillen är den klassiska köttbiten på nedgång. 57 procent av svenskarna uppger nämligen att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år samtidigt som 27 procent vill minska mängden kött på grillen.

– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock, Ica Köket.

Men oavsett om det rör sig om kött eller grönsaker tycker svenskarna att det är viktigt att stödja det svenska bondeledet. 81 procent vill nämligen lägga mer lokalproducerat på grillen i år till förmån för lantbruket.

Svenskarnas grillvanor i siffror – en sammanfattning från ICAs Grillrapport 2017
från Sverige


45 procent uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött tycker 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.
Anledningar till att välja svenskodlade grönsaker är för att stötta svenska lantbrukare (81%), kortare transporter (57%), kvalitet (45%) och för att det är tryggt (36%).

Den gröna trenden håller i sig

57 procent uppger att de vill grilla mer grönsaker i år.
27 procent uppger att de i år vill grilla mindre mängd kött.

Att grilla tillsammans är det som smakar godast

35 procent uppger att vi gillar att grilla så mycket för att det ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra.
40 procent vill att deras grillfest helst ska vara lugn med vänner.
24 respektive 30 procent uppger att de helst grillar med vänner respektive släkt och familj.
1 procent uppger att de helst grillar för sig själva.
12 procent anger att de grillar året om.

*ICAs Grillrapport 2017: undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 15 och 27 februari 2017 och inkluderade 1001 personer i åldern 15+, jämnt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Här är Restauranggalans alla vinnare!

Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan däribland Operakällaren som vann Årets Krog och Långbro Värdshus som vann Årets Arbetsplats. Årets hederspristagare är Karin Fransson.

Restauranggalan 2018
Operakällaren är årets krog

Beviset på att fine dining aldrig går ur tiden.

Restauranggalan 2018
Årets arbetsplats - Långbro Värdshus

Personalen ska vara lika nöjda som gästerna när det lämnar arbetet för dagen, sa krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

Restauranggalan 2018
Hon är årets hederspristagare

En märkbart rörd Karin Fransson förärades RS Restauranger & Storköks och Svenska kockars Hederspris.

Restauranggalan 2018
Årets Krögare verkar i Helsingborg

Per Dahlberg på Restaurang Gastro är Årets Krögare.

Restauranggalan 2018
En leverantör att lita på

Årets Leverantör är Rational.

Nyhetsbrev

Restauranggalan 2018
Årets Matsalsteam arbetar på Gastrologik

Att involvera alla ledord för Stockholmskrogen som har Årets Matsalsteam.

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Till bords!

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129