23948sdkhjf

Cafétrenden håller i sig

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

I mitten av april öppnar Café Oas i Kalmar med hållbarhetsinriktning, Café Metropol i Luleå får nytt utseende och Café David i Kristianstad har nyöppnat.

Hållbart café på Kvarnholmen i Kalmar

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, en av ägarna till café Oas.

Den 14 april öppnar paret Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani caféet Oas. Caféet ligger i Fredrikssons smakglädjes gamla lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, som studerar Visual communication med inriktning hållbarhet vid Linnéuniversitetet. Maken Shahram är utbildad ingenjör och har pluggat management.

– Utbildningen tog mig hit, dessutom finns bara hållbarhetsinriktningen i Kalmar. Sedan passar det bra här eftersom Kalmar är en stad där det händer mycket på sommaren, säger Rabea Holzfurtner till tidningen Barometern .

Caféet kommer att ha en ekologisk och lokal inriktning. Målet är att råvarorna ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. Kaffet levereras från rosteriet Johan & Nyström i Stockholm.

– Det finns ganska många caféer redan på Kvarnholmen.Vi vill skapa ett u nikt ställe och en skön samlingsplats. Så tycker vi att det saknas en pub att gå till på kvällen i Kalmar, därför håller vi öppet till klockan 21, säger Rabea Holzfurtner.

Luleås äldsta café får nytt utseende
Inam Abluch och Raminda Sattarova tog över caféet i somras som tyvärr inte gick så bra med det gamla konceptet.

– Det här har varit ett arbetarcafé men dagens arbetare är inte som förr och har andra förväntningar, säger Mehmet Tekin, en vän till ägarna till NSD. Nu satsar man på ombyggnad och nystart. Det nya café Metropol ska erbjuda fika och lättare maträtter. När ombyggnationen är klar ska man ansöka om alkoholtillstånd, något ett modernt café måste erbjuda. Folk förväntar sig det och fiken i Luleå har det, folk vill kunna ta ett glas vin. Det blir ett café, bar och brasserie med lite enklare rätter, säger Mehmet Tekin.

Nyttig vardagsmat öppnar på Kungsholmen i Stockholm

Life art deli heter salladsbaren som öppnat vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholmen Enligt ägarna Ann Bolin och Ronny Hultman som tidigare arbetet med catering,serveras nyttig vardagsmat med en twist som sticker ut smakmässigt. Utöver sallader finns glass på menyn.

Nyinvigning av café och social mötesplats

Café David i Kristianstad som har funnits i tre år har nyinvigts. Det är en plats dit personer i hemlöshet eller de som är socialt utsatta kan komma för att umgås och få stöd. Lokalen är uppfräschad och bättre anpassad med ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Caféet drivs av Skåne Stadsmission.

Annika Tidehorn


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Nyhetsbrev

Till bords!

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Chef för hamburgerkedja prisad igen

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151