23948sdkhjf

Cafétrenden håller i sig

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

I mitten av april öppnar Café Oas i Kalmar med hållbarhetsinriktning, Café Metropol i Luleå får nytt utseende och Café David i Kristianstad har nyöppnat.

Hållbart café på Kvarnholmen i Kalmar

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, en av ägarna till café Oas.

Den 14 april öppnar paret Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani caféet Oas. Caféet ligger i Fredrikssons smakglädjes gamla lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, som studerar Visual communication med inriktning hållbarhet vid Linnéuniversitetet. Maken Shahram är utbildad ingenjör och har pluggat management.

– Utbildningen tog mig hit, dessutom finns bara hållbarhetsinriktningen i Kalmar. Sedan passar det bra här eftersom Kalmar är en stad där det händer mycket på sommaren, säger Rabea Holzfurtner till tidningen Barometern .

Caféet kommer att ha en ekologisk och lokal inriktning. Målet är att råvarorna ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. Kaffet levereras från rosteriet Johan & Nyström i Stockholm.

– Det finns ganska många caféer redan på Kvarnholmen.Vi vill skapa ett u nikt ställe och en skön samlingsplats. Så tycker vi att det saknas en pub att gå till på kvällen i Kalmar, därför håller vi öppet till klockan 21, säger Rabea Holzfurtner.

Luleås äldsta café får nytt utseende
Inam Abluch och Raminda Sattarova tog över caféet i somras som tyvärr inte gick så bra med det gamla konceptet.

– Det här har varit ett arbetarcafé men dagens arbetare är inte som förr och har andra förväntningar, säger Mehmet Tekin, en vän till ägarna till NSD. Nu satsar man på ombyggnad och nystart. Det nya café Metropol ska erbjuda fika och lättare maträtter. När ombyggnationen är klar ska man ansöka om alkoholtillstånd, något ett modernt café måste erbjuda. Folk förväntar sig det och fiken i Luleå har det, folk vill kunna ta ett glas vin. Det blir ett café, bar och brasserie med lite enklare rätter, säger Mehmet Tekin.

Nyttig vardagsmat öppnar på Kungsholmen i Stockholm

Life art deli heter salladsbaren som öppnat vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholmen Enligt ägarna Ann Bolin och Ronny Hultman som tidigare arbetet med catering,serveras nyttig vardagsmat med en twist som sticker ut smakmässigt. Utöver sallader finns glass på menyn.

Nyinvigning av café och social mötesplats

Café David i Kristianstad som har funnits i tre år har nyinvigts. Det är en plats dit personer i hemlöshet eller de som är socialt utsatta kan komma för att umgås och få stöd. Lokalen är uppfräschad och bättre anpassad med ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Caféet drivs av Skåne Stadsmission.

Annika Tidehorn
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.09