23948sdkhjf

Cafétrenden håller i sig

I mitten av april öppnar Café Oas i Kalmar med hållbarhetsinriktning, Café Metropol i Luleå får nytt utseende och Café David i Kristianstad har nyöppnat.
Hållbart café på Kvarnholmen i Kalmar

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, en av ägarna till café Oas.

Den 14 april öppnar paret Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani caféet Oas. Caféet ligger i Fredrikssons smakglädjes gamla lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, som studerar Visual communication med inriktning hållbarhet vid Linnéuniversitetet. Maken Shahram är utbildad ingenjör och har pluggat management.

– Utbildningen tog mig hit, dessutom finns bara hållbarhetsinriktningen i Kalmar. Sedan passar det bra här eftersom Kalmar är en stad där det händer mycket på sommaren, säger Rabea Holzfurtner till tidningen Barometern .

Caféet kommer att ha en ekologisk och lokal inriktning. Målet är att råvarorna ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. Kaffet levereras från rosteriet Johan & Nyström i Stockholm.

– Det finns ganska många caféer redan på Kvarnholmen.Vi vill skapa ett u nikt ställe och en skön samlingsplats. Så tycker vi att det saknas en pub att gå till på kvällen i Kalmar, därför håller vi öppet till klockan 21, säger Rabea Holzfurtner.

Luleås äldsta café får nytt utseende
Inam Abluch och Raminda Sattarova tog över caféet i somras som tyvärr inte gick så bra med det gamla konceptet.

– Det här har varit ett arbetarcafé men dagens arbetare är inte som förr och har andra förväntningar, säger Mehmet Tekin, en vän till ägarna till NSD. Nu satsar man på ombyggnad och nystart. Det nya café Metropol ska erbjuda fika och lättare maträtter. När ombyggnationen är klar ska man ansöka om alkoholtillstånd, något ett modernt café måste erbjuda. Folk förväntar sig det och fiken i Luleå har det, folk vill kunna ta ett glas vin. Det blir ett café, bar och brasserie med lite enklare rätter, säger Mehmet Tekin.

Nyttig vardagsmat öppnar på Kungsholmen i Stockholm

Life art deli heter salladsbaren som öppnat vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholmen Enligt ägarna Ann Bolin och Ronny Hultman som tidigare arbetet med catering,serveras nyttig vardagsmat med en twist som sticker ut smakmässigt. Utöver sallader finns glass på menyn.

Nyinvigning av café och social mötesplats

Café David i Kristianstad som har funnits i tre år har nyinvigts. Det är en plats dit personer i hemlöshet eller de som är socialt utsatta kan komma för att umgås och få stöd. Lokalen är uppfräschad och bättre anpassad med ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Caféet drivs av Skåne Stadsmission.

Annika Tidehorn
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063