Cafétrenden håller i sig

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

I mitten av april öppnar Café Oas i Kalmar med hållbarhetsinriktning, Café Metropol i Luleå får nytt utseende och Café David i Kristianstad har nyöppnat.

Hållbart café på Kvarnholmen i Kalmar

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, en av ägarna till café Oas.

Den 14 april öppnar paret Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani caféet Oas. Caféet ligger i Fredrikssons smakglädjes gamla lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, som studerar Visual communication med inriktning hållbarhet vid Linnéuniversitetet. Maken Shahram är utbildad ingenjör och har pluggat management.

– Utbildningen tog mig hit, dessutom finns bara hållbarhetsinriktningen i Kalmar. Sedan passar det bra här eftersom Kalmar är en stad där det händer mycket på sommaren, säger Rabea Holzfurtner till tidningen Barometern .

Caféet kommer att ha en ekologisk och lokal inriktning. Målet är att råvarorna ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. Kaffet levereras från rosteriet Johan & Nyström i Stockholm.

– Det finns ganska många caféer redan på Kvarnholmen.Vi vill skapa ett u nikt ställe och en skön samlingsplats. Så tycker vi att det saknas en pub att gå till på kvällen i Kalmar, därför håller vi öppet till klockan 21, säger Rabea Holzfurtner.

Luleås äldsta café får nytt utseende
Inam Abluch och Raminda Sattarova tog över caféet i somras som tyvärr inte gick så bra med det gamla konceptet.

– Det här har varit ett arbetarcafé men dagens arbetare är inte som förr och har andra förväntningar, säger Mehmet Tekin, en vän till ägarna till NSD. Nu satsar man på ombyggnad och nystart. Det nya café Metropol ska erbjuda fika och lättare maträtter. När ombyggnationen är klar ska man ansöka om alkoholtillstånd, något ett modernt café måste erbjuda. Folk förväntar sig det och fiken i Luleå har det, folk vill kunna ta ett glas vin. Det blir ett café, bar och brasserie med lite enklare rätter, säger Mehmet Tekin.

Nyttig vardagsmat öppnar på Kungsholmen i Stockholm

Life art deli heter salladsbaren som öppnat vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholmen Enligt ägarna Ann Bolin och Ronny Hultman som tidigare arbetet med catering,serveras nyttig vardagsmat med en twist som sticker ut smakmässigt. Utöver sallader finns glass på menyn.

Nyinvigning av café och social mötesplats

Café David i Kristianstad som har funnits i tre år har nyinvigts. Det är en plats dit personer i hemlöshet eller de som är socialt utsatta kan komma för att umgås och få stöd. Lokalen är uppfräschad och bättre anpassad med ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Caféet drivs av Skåne Stadsmission.

Annika Tidehorn


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nyhetsbrev

Nedräkning inför Pizza-SM

Arkiv

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.142