23948sdkhjf

Konkurserna inom restauranger ökar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent. Orsaken kan vara att de sociala avgifterna för ungdomar höjdes till full nivå den 1 juli 2016 menar en analytiker.

De län som visar flest minskade antal konkurser är Södermanlands län (-50%), Kronobergs län (-46%) och Värmlands län (-38%). Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent.

–Att konkurserna ökar kan bero på att den relativt svaga krononan missgynnar den inhemska sektorn. Restaurangbranschen kan också påverkas av att ungdomsrabatten togs bort. Det skedde redan 2015, men effekterna kan synas nu, säger Åke Gustafsson, senior makroanalytiker på Swedbank till aktiespararna.se.

Konkurser inom Restaurang- och hotellföretag:

Konkurser jan-mars 2016: 81

Konkurser jan-mars 2017: 97 , en ökning med 20%

Aktiva företag per 31/12 2015: 29 149

Aktiva företag per 31/12 2016: 29 775

Konkursutsatthet jan-mars 2016: 0.28%

Konkursutsatthet jan-mars 2017 (%) 0.33%

Skillnad procent mellan konkursutsattheten 2016 och 2017 : 17%

Källa: www.uc.se/konkursstatistik/

Bakgrund sociala avgifter: För personer som är 25 men inte 26 år höjdes avgifterna den 1 maj 2015 från 15,49 % till 31,42 %. Samma datum sänktes avgifterna för ungdomar under 23 år från 15,49 % till 10,21%. Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 % för ungdomar under 25 år. Den 1 juli 2016 höjdes sedan arbetsgivaravgifterna till full nivå, d v s 31,42 %. och då gäller fulla arbetsgivaravgifter för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Här är Restauranggalans alla vinnare!

Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan däribland Operakällaren som vann Årets Krog och Långbro Värdshus som vann Årets Arbetsplats. Årets hederspristagare är Karin Fransson.

Restauranggalan 2018
Operakällaren är årets krog

Beviset på att fine dining aldrig går ur tiden.

Restauranggalan 2018
Årets arbetsplats - Långbro Värdshus

Personalen ska vara lika nöjda som gästerna när det lämnar arbetet för dagen, sa krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

Restauranggalan 2018
Hon är årets hederspristagare

En märkbart rörd Karin Fransson förärades RS Restauranger & Storköks och Svenska kockars Hederspris.

Restauranggalan 2018
Årets Krögare verkar i Helsingborg

Per Dahlberg på Restaurang Gastro är Årets Krögare.

Restauranggalan 2018
En leverantör att lita på

Årets Leverantör är Rational.

Nyhetsbrev

Restauranggalan 2018
Årets Matsalsteam arbetar på Gastrologik

Att involvera alla ledord för Stockholmskrogen som har Årets Matsalsteam.

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Till bords!

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.229