23948sdkhjf

Konkurserna inom restauranger ökar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent. Orsaken kan vara att de sociala avgifterna för ungdomar höjdes till full nivå den 1 juli 2016 menar en analytiker.

De län som visar flest minskade antal konkurser är Södermanlands län (-50%), Kronobergs län (-46%) och Värmlands län (-38%). Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent.

–Att konkurserna ökar kan bero på att den relativt svaga krononan missgynnar den inhemska sektorn. Restaurangbranschen kan också påverkas av att ungdomsrabatten togs bort. Det skedde redan 2015, men effekterna kan synas nu, säger Åke Gustafsson, senior makroanalytiker på Swedbank till aktiespararna.se.

Konkurser inom Restaurang- och hotellföretag:

Konkurser jan-mars 2016: 81

Konkurser jan-mars 2017: 97 , en ökning med 20%

Aktiva företag per 31/12 2015: 29 149

Aktiva företag per 31/12 2016: 29 775

Konkursutsatthet jan-mars 2016: 0.28%

Konkursutsatthet jan-mars 2017 (%) 0.33%

Skillnad procent mellan konkursutsattheten 2016 och 2017 : 17%

Källa: www.uc.se/konkursstatistik/

Bakgrund sociala avgifter: För personer som är 25 men inte 26 år höjdes avgifterna den 1 maj 2015 från 15,49 % till 31,42 %. Samma datum sänktes avgifterna för ungdomar under 23 år från 15,49 % till 10,21%. Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 % för ungdomar under 25 år. Den 1 juli 2016 höjdes sedan arbetsgivaravgifterna till full nivå, d v s 31,42 %. och då gäller fulla arbetsgivaravgifter för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Nyhetsbrev

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Arkiv

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1