Konkurserna inom restauranger ökar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent. Orsaken kan vara att de sociala avgifterna för ungdomar höjdes till full nivå den 1 juli 2016 menar en analytiker.

De län som visar flest minskade antal konkurser är Södermanlands län (-50%), Kronobergs län (-46%) och Värmlands län (-38%). Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent.

–Att konkurserna ökar kan bero på att den relativt svaga krononan missgynnar den inhemska sektorn. Restaurangbranschen kan också påverkas av att ungdomsrabatten togs bort. Det skedde redan 2015, men effekterna kan synas nu, säger Åke Gustafsson, senior makroanalytiker på Swedbank till aktiespararna.se.

Konkurser inom Restaurang- och hotellföretag:

Konkurser jan-mars 2016: 81

Konkurser jan-mars 2017: 97 , en ökning med 20%

Aktiva företag per 31/12 2015: 29 149

Aktiva företag per 31/12 2016: 29 775

Konkursutsatthet jan-mars 2016: 0.28%

Konkursutsatthet jan-mars 2017 (%) 0.33%

Skillnad procent mellan konkursutsattheten 2016 och 2017 : 17%

Källa: www.uc.se/konkursstatistik/

Bakgrund sociala avgifter: För personer som är 25 men inte 26 år höjdes avgifterna den 1 maj 2015 från 15,49 % till 31,42 %. Samma datum sänktes avgifterna för ungdomar under 23 år från 15,49 % till 10,21%. Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 % för ungdomar under 25 år. Den 1 juli 2016 höjdes sedan arbetsgivaravgifterna till full nivå, d v s 31,42 %. och då gäller fulla arbetsgivaravgifter för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139