Uppgång för svenska krogar, hotellen vinnare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Hotellrestauranger är den kategori som växer mest enligt SCB:s senaste Restaurangindex. Totalt ökar restaurangernas försäljningsvolym med 0,5 procent under februari 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången var hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 6,3 procent vilket beror på en ökad tillströmning av gäster till hotellen.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under februari månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på -10 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,3 procent i februari, jämfört med samma månad föregående år.


Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

VISITA och DLF kommenterar:

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

Den svaga omsättningstillväxten i volym under februari förklaras till stor del av att det var skottår 2016 och att månaden därmed var en dag längre i fjol. Med hänsyn tagen till det låg tillväxten dock på ungefär samma nivå som i januari. Omsättningstillväxten i volym i januari i år har justerats ned med drygt två procentenheter till 4,2 procent från föregående månad. Tillväxten i omsättningsvolym under årets början har trots detta varit stark i ett historiskt perspektiv. Spridningen i omsättningstillväxt mellan de olika restaurangkategorierna var stor i februari. Hotellens restaurangförsäljning utvecklades mycket starkt under både januari och februari, vilket hänger ihop med en kraftig tillväxt av antalet gäster på de svenska hotellen under samma period. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade med nästan 0,3 procent mellan januari 2017 och februari 2017.

Prisnivån på restaurang låg i februari 2,8 procent högre än i februari i fjol . Fortsätter restaurangpriserna att utvecklas i den här takten kan det få negativa konsekvenser på omsättningstillväxten framöver.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Data till och med februari 2017.

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.





Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147