23948sdkhjf

Strejk avblåst. Nytt 3-årsavtal klart.

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och HRF slutit avtal för närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen. Avtalet gäller på tre år och hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent skriver VISITA: – LO välkomnar att arbetsgivarna har gått med på Hotell- och restaurangfackets krav om en låglönesatsning. En seger för de lågavlönade och den svenska modellen, menar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.



Under tisdagen blev det klart att Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) är överens om ett nytt avtal, vilket betyder att det inte blir någon strejk på de 19 hotell som varit del av HRF:s varsel. Avtalet innebär att Hotell- och restauranganställda får rätt till 6,5 procent plus en låglönesatsning och ligger i linje med de avtal som tidigare slutits inom industrin och handeln

- Avtalet är en seger för de lågavlönade, särskilt kvinnor. HRFs medlemmar förtjänar en lön man kan leva på, säger Torbjörn Johansson.

Dagens besked är positivt för den fortsatta avtalsrörelsen enligt Torbjörn Johansson och tillägger: Arbetsgivarna har äntligen erkänt låglönesatsningen. Det är en förutsättning för att resten av avtalsrörelsen ska rulla på i stabil takt.

– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande. och tillägger:
– Det har varit tuffa förhandlingar och det har varit en tung process att nå hit, men nu har vi kommit fram till ett avtal som säkrar upp och tryggar för våra medlemsföretag de närmaste tre åren. Vi är glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märke.

Det så kallade gröna riksavtalet som nu har slutits Berör cirka 100 000 arbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera och gäller under tre år framåt.
Avtalet i korthet: Källa: HRF
Lönehöjningar

Avtalet ger 1650 kronor. Fördelat per heltidsanställd ger det:
År 1: 540 kronor/månad
År 2: 550 kronor/månad
År 3: 560 kronor/månad
Anställda med yrkeserfarenhet premieras lönemässigt.
Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.
Säkerhetsarbetare inom fjällvärlden (pistörer och skidpatrullarbetare) ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär att yrkesgruppens utbildning värderas högre och ger högre lön.

Trygga anställningar

Så kallad hyvling kan inte längre ske från en dag till en annan. Nu får den anställde ökad trygghet genom en omställningstid motsvarande uppsägningstiden i LAS.
En partsgemensam arbetsgrupp ska kartlägga hotellstädares arbetsbelastning. Syftet är att förbättra hotellstädares arbetsmiljö.

Schema och arbetstid

Tydligare skrivningar som ska förhindra att anställningsformen enstaka dagar överutnyttjas.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Här är Restauranggalans alla vinnare!

Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan däribland Operakällaren som vann Årets Krog och Långbro Värdshus som vann Årets Arbetsplats. Årets hederspristagare är Karin Fransson.

Restauranggalan 2018
Operakällaren är årets krog

Beviset på att fine dining aldrig går ur tiden.

Restauranggalan 2018
Årets arbetsplats - Långbro Värdshus

Personalen ska vara lika nöjda som gästerna när det lämnar arbetet för dagen, sa krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

Restauranggalan 2018
Hon är årets hederspristagare

En märkbart rörd Karin Fransson förärades RS Restauranger & Storköks och Svenska kockars Hederspris.

Restauranggalan 2018
Årets Krögare verkar i Helsingborg

Per Dahlberg på Restaurang Gastro är Årets Krögare.

Restauranggalan 2018
En leverantör att lita på

Årets Leverantör är Rational.

Nyhetsbrev

Restauranggalan 2018
Årets Matsalsteam arbetar på Gastrologik

Att involvera alla ledord för Stockholmskrogen som har Årets Matsalsteam.

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Till bords!

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138