Osäkert kring tonfisken

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Lejonparten av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om ursprung och art, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Det framkommer i en rapport från Världsnaturfonden WWF som släpptes i anlsutning till elfte upplagan av Fiskguiden. Enligt WWF få endast en tiondel av all tonfisk grönt ljus. Uppgifter om ursprung och art saknas och huruvida fisken plockats upp med skonsamma redskap redovisas sällan.

- Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden i en kommentar.

I årets upplaga av Fiskguiden hamnar även den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött och beståndet är i sämre skick än i fjol. Därmed finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus i fiskguiden. Rapporten visar även att svenskarnas konsumtion av sjömat stiger och att vi numera äter i snitt 11 kilo fisk och skaldjur per person och år, vilket motsvarar 25 kilo hel fisk. Drygt 75 procent av sjömaten är importerad. Mer om nya Fiskguiden här.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Sänd till en kollega

0.16