23948sdkhjf

Osäkert kring tonfisken

Lejonparten av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om ursprung och art, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.
Det framkommer i en rapport från Världsnaturfonden WWF som släpptes i anlsutning till elfte upplagan av Fiskguiden. Enligt WWF få endast en tiondel av all tonfisk grönt ljus. Uppgifter om ursprung och art saknas och huruvida fisken plockats upp med skonsamma redskap redovisas sällan.

- Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden i en kommentar.

I årets upplaga av Fiskguiden hamnar även den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött och beståndet är i sämre skick än i fjol. Därmed finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus i fiskguiden. Rapporten visar även att svenskarnas konsumtion av sjömat stiger och att vi numera äter i snitt 11 kilo fisk och skaldjur per person och år, vilket motsvarar 25 kilo hel fisk. Drygt 75 procent av sjömaten är importerad. Mer om nya Fiskguiden här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062