De tävlar om Embla

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Sju svenskar tävlar om pris för som nordens bästa mathantverkare i Köpenhamn i augusti.

Kerstin Björklund, matproducent från Warbro Kvarn, skolmatsstrategen Annika Unt, matskribenten Hans Näess, entreprenören Bitte Persson från Larsvikens Lanthandel och potatisodlare, Matlabbets Martina Jönsson, osttillverakren Thomas Berglunds på Almnäs Bruk samt destinationen Smaka på Västsverige är uttagna till finalen i matpriset Embla. Totalt är 185 nominerade och 50 svenska bidrag inkom.

Bakom de nyinstiftade priset står LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC som finansieras av Nordiska Ministerrådet.

– Det finns väldigt många passionerade matentreprenörer i Norden. Tävlingen lyfter bland annat fram närproducerade smakfulla råvaror och resultatet kan bli nya spännande innovationer när matproffsen delar med sig till varandra, säger Jan Ehrensvärd.
Finalen äger rum i Köpenhamn 24 augusti och de tävllande ryms i sju kategorier; mathantverkare, råvaruproducenter, mat till många, matdestination, matentreprenör, mat till barn och unga.
Den svenska juryn består av kocken Fredrik Eriksson, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, chefredaktör för tidningarna Land Lantbruk och Land Skogsbruk.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Nyhetsbrev

Linnea & Basilika öppnar nytt

Arkiv

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Sänd till en kollega

0.161