Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017 Det blev skifte i tronen i den europeiska sommeliereliten detta år. Redan när finalisterna presenterades var trenden tydlig.

Ingen nordisk deltagare gick vidare utan slutstriden kom att stå mellan Frankrike, Polen, Rumänien och Lettland. Raimonds Tomsons från Lettland till slut tog hem titeln Best Sommelier of Europe. Robert Andersson från Sverige blev sexa.

I årets tävling Best Sommelier of Europe and Africa där 34 sommelierer från Europa och tre kandidater från Sydafrika, Marocko och Mauritius tog sikte mot mästartiteln.

I semifinalen hade skaran bantats till tolv: Robert Andersson, Sverige, Danmarks Christian Jacobsen Julie Dupouy-Young från Irland och David Biraud, Frankrike, Julia Scavo, Rumänien, Piotr Pietras, Polen, Aleksandr Rassadkin, Ryssland, Jakob Přibyl, Tjeckien, Terry Kandylis, Grekland, Fabio Masi, Schweiz, Raimonds Thomsons, Lettland.

På finaldagen meddelades vilka fyra som gått vidare. Inte oväntat fanns fransmannen David Birau med bland de fyra liksom Julia Scavo, Raimonds Thomsons, och Piotr Pietras, Polen.

Vanligtvis brukar det vara tre i finalen, men eftersom två finalister hade exakt samma poäng var det fyra som fick genomföra de sista momenten inför publik under torsdagskvällen i Wien.

Segraren Raimonds Tomsons framstod som mycket säker och erfaren. Han genomförde de olika momenten, blindprovning, dekantering, service, korrigering av vinlista med mera med stor skicklighet och hade ett elegant handlag och avspänt kroppspråk trots press och stress av många olika slag.

Raimonds Tomsons är 36 år och arbetar som chefssommelier på Restaurang Vincent's i Riga där han började som lärling för 17 år sedan.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.111