Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017 Det blev skifte i tronen i den europeiska sommeliereliten detta år. Redan när finalisterna presenterades var trenden tydlig.

Ingen nordisk deltagare gick vidare utan slutstriden kom att stå mellan Frankrike, Polen, Rumänien och Lettland. Raimonds Tomsons från Lettland till slut tog hem titeln Best Sommelier of Europe. Robert Andersson från Sverige blev sexa.

I årets tävling Best Sommelier of Europe and Africa där 34 sommelierer från Europa och tre kandidater från Sydafrika, Marocko och Mauritius tog sikte mot mästartiteln.

I semifinalen hade skaran bantats till tolv: Robert Andersson, Sverige, Danmarks Christian Jacobsen Julie Dupouy-Young från Irland och David Biraud, Frankrike, Julia Scavo, Rumänien, Piotr Pietras, Polen, Aleksandr Rassadkin, Ryssland, Jakob Přibyl, Tjeckien, Terry Kandylis, Grekland, Fabio Masi, Schweiz, Raimonds Thomsons, Lettland.

På finaldagen meddelades vilka fyra som gått vidare. Inte oväntat fanns fransmannen David Birau med bland de fyra liksom Julia Scavo, Raimonds Thomsons, och Piotr Pietras, Polen.

Vanligtvis brukar det vara tre i finalen, men eftersom två finalister hade exakt samma poäng var det fyra som fick genomföra de sista momenten inför publik under torsdagskvällen i Wien.

Segraren Raimonds Tomsons framstod som mycket säker och erfaren. Han genomförde de olika momenten, blindprovning, dekantering, service, korrigering av vinlista med mera med stor skicklighet och hade ett elegant handlag och avspänt kroppspråk trots press och stress av många olika slag.

Raimonds Tomsons är 36 år och arbetar som chefssommelier på Restaurang Vincent's i Riga där han började som lärling för 17 år sedan.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Nyhetsbrev

Karma till Storbritannien

Arkiv

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.145