Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017 Det blev skifte i tronen i den europeiska sommeliereliten detta år. Redan när finalisterna presenterades var trenden tydlig.

Ingen nordisk deltagare gick vidare utan slutstriden kom att stå mellan Frankrike, Polen, Rumänien och Lettland. Raimonds Tomsons från Lettland till slut tog hem titeln Best Sommelier of Europe. Robert Andersson från Sverige blev sexa.

I årets tävling Best Sommelier of Europe and Africa där 34 sommelierer från Europa och tre kandidater från Sydafrika, Marocko och Mauritius tog sikte mot mästartiteln.

I semifinalen hade skaran bantats till tolv: Robert Andersson, Sverige, Danmarks Christian Jacobsen Julie Dupouy-Young från Irland och David Biraud, Frankrike, Julia Scavo, Rumänien, Piotr Pietras, Polen, Aleksandr Rassadkin, Ryssland, Jakob Přibyl, Tjeckien, Terry Kandylis, Grekland, Fabio Masi, Schweiz, Raimonds Thomsons, Lettland.

På finaldagen meddelades vilka fyra som gått vidare. Inte oväntat fanns fransmannen David Birau med bland de fyra liksom Julia Scavo, Raimonds Thomsons, och Piotr Pietras, Polen.

Vanligtvis brukar det vara tre i finalen, men eftersom två finalister hade exakt samma poäng var det fyra som fick genomföra de sista momenten inför publik under torsdagskvällen i Wien.

Segraren Raimonds Tomsons framstod som mycket säker och erfaren. Han genomförde de olika momenten, blindprovning, dekantering, service, korrigering av vinlista med mera med stor skicklighet och hade ett elegant handlag och avspänt kroppspråk trots press och stress av många olika slag.

Raimonds Tomsons är 36 år och arbetar som chefssommelier på Restaurang Vincent's i Riga där han började som lärling för 17 år sedan.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12