– Det klart vi hoppades på en finalplats, men årets tävling var tuff och samtliga kandidater är oerhört duktiga, säger Karina Tholin ordförande i Svenska Sommelierföreningen.
Hon poängterar också att Raimonds Tomsons, som var sist ut på scenen efter att finalen pågått i nästan tre timmar , inte bara vann domarnas poäng utan även blev en publikfavorit genom att visa på charm, elegans och ödmjukhet förutom sina digra praktiska och teoretiska kunskaper..
– Raimonds var enastående, säger Karina Tholin. Han är ju erfaren och har gjort bra ifrån sig internationellt. Nu senast i Mendoza där blev sjua. Det är väldigt roligt att de baltiska länderna är med i toppstriden, att både Polen, Lettland och Rumänien fanns med i finalen är spegling av hur sommelierna utvecklas i Europa.
– Nu siktar vi mot nya mästerskap. De Nordiska Mästerskapen äger rum i oktober och om några veckor är det uttagning inför VM i Belgien 2019, där Sveriges kandidat ska utses.
Mer kommentarer och analyser om EM kommer här på foodnet.se inom kort.