Restaurangbranschen konkurrensutsatt

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Storbranscher som hotell- och restaurang har haft en sämre utveckling under inledningen av året jämfört med samma period i fjol. Ökningen är tvåsiffrig.

Antalet konkurser inom restaurang- och hotell ökade med 15 procent under perioden januari till maj i år jämfört med samma period i fjol, enlligt statistik från UC. Under årets första fem månader har 165 företag gått omkull jämfört med 143.

– Konjunkturen är urstark och alla branscher utom detaljhandeln anger att efterfrågan är över eller mycket över det normala. Därför är det förvånande att konkurserna i byggbranschen och bland restauranter ökar så mycket. Som jag ser det finns det två möjliga orsaker. Dels är det ROT-avdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet. Sedan är det bedrägeriaspekten. Det är oroande, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Totalt ökade antalet konkurser i maj med 4 procent och sett till årets som helhet har konkurserna ökat med 5 procent.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

OK satsar på ”Den vilda kocken”

OK Västerbotten plockar in ett lokalproducerat koncept från ”Den vilda kocken” till flera av sina stationer i länet.

Träningshajpen skapar nya mellanmål

Kedjorna vill se lagstiftning om energidryck

Kiosk med nytt namn

Webhallen får kafébesök

Ny vd för McDonald´s Norden

Han är ny vd för restaurangkedjan i Norden. Därtill har restaurangkoncernen en ny finanschef.

Nyhetsbrev

Rasta förvärvar Gastropub

Arkiv

Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Restaurangkedjor till Söder

De öppnar i nya Söder, tidigare Söderpunkten, i Helsingborg.

Pinchos vd en vinnare

Risifrutti drar ned på sockret

Stationspris till Rondellen

Malmökafé prisat

För kunden i farten

Mindre mjölsäckar - bättre arbetsmiljö

Arbetsförhållande för anställda inom bagerier och konditorier ska underlättas med nya lättare mjölsäckar. Säckarnas vikt är lägre än branschstandard.

Medelhavshetta lyfter Coca-Cola

Här är årets finalister i Fast Food Awards

Nu är 21 finalister korade däribland Asylodlarna, Johan & Nyström, Taku Taku, Duni, Wellme, Totemo Ramen och Jinx Food Truck.

Mocca Deli till Örebro

Kafékonceptet expanderar utanför hemstaden Eskilstuna.

Pilotrestaurang för Fazer

Fazer Food & Co öppnar i Nordstan i november.

Max kan vinna åtråvärt hederspris

Premiär för Coops saluhall – på nätet

Cafékedja startar crowfundingkampanj

Redfellas vill bli kundägd cafékedja och öppnar investeringsrunda.

Vilka vinner 2018?

I veckan tillkännages de nominerade till Fast Food Awards som äger rum i Malmö i januari.

Interna organisationsförändringar på Liseberg

Fazer förvärvar Froosh

Pinchos-grundare i entreprenörstävling

Johan & Nyström till Göteborg

Med Oumph hos Whole foods

Två nya medlemmar i Kött- och charkföretagen

Bensinstationskedja med ny vd

Chefsduo lämnar McDonald´s

Högt förtroende för livsmedelsindustrin

Juicekoncept till Femman

Wayne´s nyinviger i Hallarna

Menigo sponsrar Stella

Utmärkelse till Max

Sänd till en kollega

0.113