Antalet konkurser inom restaurang- och hotell ökade med 15 procent under perioden januari till maj i år jämfört med samma period i fjol, enlligt statistik från UC. Under årets första fem månader har 165 företag gått omkull jämfört med 143.
– Konjunkturen är urstark och alla branscher utom detaljhandeln anger att efterfrågan är över eller mycket över det normala. Därför är det förvånande att konkurserna i byggbranschen och bland restauranter ökar så mycket. Som jag ser det finns det två möjliga orsaker. Dels är det ROT-avdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet. Sedan är det bedrägeriaspekten. Det är oroande, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.
Totalt ökade antalet konkurser i maj med 4 procent och sett till årets som helhet har konkurserna ökat med 5 procent.
Restaurangbranschen konkurrensutsatt
Storbranscher som hotell- och restaurang har haft en sämre utveckling under inledningen av året jämfört med samma period i fjol. Ökningen är tvåsiffrig.