23948sdkhjf

Trio till Nordiska mästerskapen

På torsdagen drog Nordiska mästerskapen igång i finska Lahtis för juniorer och seniorer. Tävlingarna i matlagning och servering pågår fredag och lördag.

Sverige är regerande mästare i seniorklassen tack vare Isak Wiig som vann förra året.Tävlar i år gör kockarna Jimmi Eriksson som senior och Annie Lundin som junior. Därtill deltar Gustav Cansund, Årets Servitör 2016, i NM för servitörer.

De tävlande får i uppdrag att laga en trerätters meny utifrån en varukorg som presenteras dagen innan tävling då kockarna även skriver meny. Under sex timmar ska förrätt, varmrätt och dessert serveras på tallrik därtill ska sex av varmrätterna presenteras på ett fat.

NM för servitörer ingår i tävlingen och Gustav Cansund serverar, i samarbete med kockarna, gästerna inklusive domare. Servitörerna tävlar även i matsalsmoment som tranchering, sabrering och fatservering samt flambering förekommer också.
Svenska deltagare har presterat väl de senaste tre åren och hamnat på pallplats; juniorer på 1:a, 3:a och 2:a och seniorer på 2:a, 1:a och 1:a.
Coach för det svenska laget är Jonas Franzén. Annie Lundin har varit medlem i Juniorkocklandslaget i två år och blir nu lagkapten. Jimmi Eriksson vann Årets Kock 2016 och även Årets Unga Kock 2013.

Läs mer om: NM
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125