23948sdkhjf

Livsmedelsstrategier under lupp

Hushållningssällskapet vill att landets 22 livsmedelsstrategier samordnas och att målen blir mätbara, enligt en ny kartläggning.

Trots regeringens nationella livsmedelsstrategi arbetar länen på egen hand med egna livsmedelsstrategier och nu går Hushållningssällskapet ut i en uppmaning om samordning av de snart 22 livsmedelstrategierna. Detta för att tillsammans kunna öka livsmedelsproduktionen, skapa fler jobb och få fram mätbara mål, enligt en slutsats som organisationen dragit efter att ha gjort en studie av de olika regionala strategierna.

— De kan fungera bra tillsammans och dra åt samma håll även om de har lite olika inriktningar. Men det gäller att det blir bättre samverkan såväl mellan olika regioner som mellan de regionala och den nationella strategin. Mycket av arbetet med att öka livsmedelsproduktionen sker regionalt och lokalt, säger Sven Lindgren, förbundsordförande vid Hushållningssällskapet.

I dag finns 21 strategier, snart 22, och arbetet pågår parallellt med regerings nationella strategie men länen har olika initiativtagare, inriktning och tidsperspektiv. Därtill vill organisationen få mätpunkter, helst varje kvartal, för att kunna förbättra eventuella brister inte bara när det gäller ekologisk odling.

I rapporten framgår vilka län som har färdiga strategier och det är Gotland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland, Värmland, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland medan arbetet pågår i län som Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västmanland och Örebro.

Hela rapporten finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063