Lernia storsatsar på kockutbildningar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nytt utbildningskoncept ska råda bot på bristen på kockar i restaurang- och måltidsindustrin. Därtill ska unga lockas till branschen med nya utbildningar och möjlighet till arbete under studietiden.

Lernia satsar på ett nytt utbildningskoncept och lanserar initialt på två nya kockutbildningar som utvecklas i samarbete med kommuner, restaurangkedjor som O´Learys och Svenssons korgar och branschaktörer som Martin & Servera och Electrolux Professional.

Därtill startas en ny bemaningspool där blivande kockar har möjlighet att från första utbildningsdagen arbeta i samband med studierna.

Nya utbildningar behövs menar Lernia och stödjer sig på statistik från Visita som menar att bristen på kockar och kompetens i restaurang- och måltidsnäringen är skriande med ett behov för 5 000 fler kockar inom de kommande åren för att möta rekryteringsbehovet i branschen.
 – Vår vision är att skapa ett nav som binder samman olika delar inom måltidsindustrin. Precis som en god matupplevelse kan binda samman människor, säger Helena Skåntorp, vd ochkoncernchef på Lernia och säger vidare;
– För Lernia är det en prioriterad fråga att arbeta med restaurangbranschen och hitta en helhetslösning där vi kan bidra genom att vara en kompetenspartner till både arbetsgivare och individ.

Bakom initiativet står även en rad branschaktörer och ambitionen är även att minska de glapp som enligt Lernia finns mellan utbildning och restaurangindustrin.

Lernias vd och koncernchef Helena Skåntorp deltar under parollen Rakt in i Sverige, om rekryteringsbehovet i branschen och om hur stora möjligheter som finns i branschen för nyanlända. Programpunkten äger rum under Almedalsveckan i Visby onsdag den 5 juli. Programmet finns här.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154