23948sdkhjf

Storvinst för Sverige i NM

De svenska deltagarna sopade mattan i Nordiska Mästerskapen i Lahtis i helgen och kammade hem förstaplatserna för såväl senior som juniorer. Sverige vann även lagtävlingen.

Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, kammade hem segern för seniorer medan Annie Lundin gick segrande ur striden bland juniorerna under Nordiska Mäterskapen i finska Lahtis i helgen. Därtill vann Annie Lundin första priset för bästa hygien bland samtliga tävlande. Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter och i råvarukorgen låg till förrätt hälleflundra, fänkål och blåmusslor, till varmrätt lammrostbiff och lammlever och till desert fanns två sorters choklad, rabarber och lakrits.

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund deltog i laget. Cansund placerade sig på en fjärdeplats i serveringstävlingen men i lagarbetet med Annie Lundin och Jimmi Eriksson knep trion förstaplatsen.

På andra plats i seniortävlingen kom Norge och trea blev deltagaren från Finland. För juniorer kom Finland respektive Norge på andra och tredje plats.

Förrätten i seniortävlingen bestod av bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök som serverades med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen.

Till varmrätt tävlade Jimmi Eriksson med timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever,rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa och lammsås. Desserten bestod av ingefärskokt rabarber med choklad och lakritspannacotta, valnötskaka med citron och lakritscurd samt creme fraiche och örtsorbet. 

Annie Lundins vinnarmeny bestod av till förrätt  sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris.Till huvudrätt serverades lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås. Till dessert serverades lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm och citronsabayonne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094