23948sdkhjf

Slakteriet sålde olagligt hästkött

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Svenskt slakteri förfalskade stämplar och sålde olagligt kött.

Livsmedelsverket har med omedelbar verkan stängt ner ett västsvenskt slakteri efter att det vid ett stickprov förra veckan framkom en rad oegentligheter, det skriver ATL.

Det visades sig att slakteriet har sålt mer kött än vad vad som besiktats.

– Slakteriet har levererat fler hästar än vad vi har besiktat. Jag vill lyfta fram Livsmedelverkets personal som granskade journalerna och reagerade när siffrorna inte stämde. Det var ett riktigt detektivarbete, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland, till ATL.

Som en del av fusket har slakteriet även förfalskat stämplar för att efterlikna Livsmedelsverkets egna.

– Jag är förvånad att företaget har fuskat så medvetet. Vi vet inte exakt hur omfattande fusket är eller hur länge det har pågått. Det kan röra sig om ett tiotal slaktkroppar, men det kan också vara fler, säger Karin Cerenius till ATL.

Hästköttet har sålts vidare för användning av korvtillverkning och nu måste närmare tre ton korv återkallas från butikshyllorna. Gustafskorv fick i måndags besök av Livsmedelsverket eftersom de använt sig av kött från slakteriet.

– Luften gick ur mig när jag fick veta vad som hade hänt. Det är för jävligt. Det är förödande både för vårt varumärke och för konsumenterna, säger Lars Edvinsson, vd för Gustafskorv till ATL.

Livsmedelsverket kommer nu att åtala slakteriet.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147