23948sdkhjf

Svensk kyckling platsar i skol-restaurangen

Under årets Almedalsvecka presenterade Svensk Fågel en undersökning om svensk kyckling-konsumtion.

.

– Det finns en stark vilja hos svenska konsumenter att äta svensk kyckling, säger Svensk Fågels vd Maria Donis.

I Svensk Fågels intervjuundersökning svarade 80 procent av de tillfrågade att de helst vill äta svensk kyckling.

Men det är kanske lättare sagt än gjort. Bland de 40 svenska kommuner som tillfrågades svarade bara 10 att de alltid använder svensk kycklingråvara. Mer än hälften uppgav att de fann det svårt att få till upphandling av svensk kyckling, eftersom de menar att det är svårt att få en sådan upphandling att stämma med kriterierna, och att det också är svårt att följa upp att kriterier följs.

Ofta köper man in kyckling från Danmark, Tyskland, Thailand eller Lettland i stället.

Kommunerna uppgav också att anledningen till att de vill köpa svenskt är att de anser att Sverige har bättre djurhållning och slaktmetoder, och att man i Sverige använder betydligt mindre antibiotika än i andra länder.

Även snabbmatsrestaurangerna har undersökts. Där uppger många att de huvudsakligen serverar utländsk kyckling.

Den kända matvisionären Maria Masoomi, har tittat på hur familjerna i Sverige äter. Hon har funnit att många har ett matintresse, men att matlagningskunskaperna är låga och att familjer med små barn har en ganska enahanda matsedel med 5-6 olika rätter. Men många föräldrar trycker ändå på för att skolan ska servera högkvalitativ gärna ekologisk mat.

Bättre skolmat

Forskaren Marie Lange, som undersökt vilka kunskaper som skolan förmedlar till barn kring matlagning, livsmedelshygien och och råvaruanvändning känner igen frustrationen att det verkar svårt att köpa svenskt.

För den som stannade kvar på ett av dagens senare seminarier fanns dock tröst att hämta: Anita Broddessen, som i många år var kostchef i Klippans kommun i Skåne, kan sägas vara den person som lyfte skolmatsfrågan i Sverige, när hon under tidigt nittiotal började arbeta för näringsriktig mat i skolan.

På ett semiarium anordnat av grossistföretaget Everfresh, framhöll hon att pris inte alls måste vara främsta kriteriet vid upphandling. Det finns stora möjligheter att välja svenska, närproducerade och högkvalitativa råvaror, exempelvis kyckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125