Svensk kyckling platsar i skol-restaurangen

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Under årets Almedalsvecka presenterade Svensk Fågel en undersökning om svensk kyckling-konsumtion.

.

– Det finns en stark vilja hos svenska konsumenter att äta svensk kyckling, säger Svensk Fågels vd Maria Donis.

I Svensk Fågels intervjuundersökning svarade 80 procent av de tillfrågade att de helst vill äta svensk kyckling.

Men det är kanske lättare sagt än gjort. Bland de 40 svenska kommuner som tillfrågades svarade bara 10 att de alltid använder svensk kycklingråvara. Mer än hälften uppgav att de fann det svårt att få till upphandling av svensk kyckling, eftersom de menar att det är svårt att få en sådan upphandling att stämma med kriterierna, och att det också är svårt att följa upp att kriterier följs.

Ofta köper man in kyckling från Danmark, Tyskland, Thailand eller Lettland i stället.

Kommunerna uppgav också att anledningen till att de vill köpa svenskt är att de anser att Sverige har bättre djurhållning och slaktmetoder, och att man i Sverige använder betydligt mindre antibiotika än i andra länder.

Även snabbmatsrestaurangerna har undersökts. Där uppger många att de huvudsakligen serverar utländsk kyckling.

Den kända matvisionären Maria Masoomi, har tittat på hur familjerna i Sverige äter. Hon har funnit att många har ett matintresse, men att matlagningskunskaperna är låga och att familjer med små barn har en ganska enahanda matsedel med 5-6 olika rätter. Men många föräldrar trycker ändå på för att skolan ska servera högkvalitativ gärna ekologisk mat.

Bättre skolmat

Forskaren Marie Lange, som undersökt vilka kunskaper som skolan förmedlar till barn kring matlagning, livsmedelshygien och och råvaruanvändning känner igen frustrationen att det verkar svårt att köpa svenskt.

För den som stannade kvar på ett av dagens senare seminarier fanns dock tröst att hämta: Anita Broddessen, som i många år var kostchef i Klippans kommun i Skåne, kan sägas vara den person som lyfte skolmatsfrågan i Sverige, när hon under tidigt nittiotal började arbeta för näringsriktig mat i skolan.

På ett semiarium anordnat av grossistföretaget Everfresh, framhöll hon att pris inte alls måste vara främsta kriteriet vid upphandling. Det finns stora möjligheter att välja svenska, närproducerade och högkvalitativa råvaror, exempelvis kyckling.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156