23948sdkhjf

Tusentals förbjudna ägg eftersöks i Göteborg

De nederländska äggen som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts till flera restauranger i Göteborgstrakten. Samtidigt meddelar även Storbritannien och Frankrike om fynd.
Hittills har flera miljoner ägg med rester av det giftiga och, inom livsmedelsindustrin förbjudna, bekämpningsmedlet fipronil återkallats i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och Sverige.

En leverans av de nederländska äggen till en grossist i Göteborg stoppades i fredags, innan de hann gå vidare till de beställande restaurangerna. Men enligt P4 Göteborg mottog grossisten veckan innan en lika stor leverans ägg – 5 500 stycken – från samma leverantör, som sedan sålts vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås.

Nu pågår arbetet med att hitta äggen och stoppa försäljningen. Göteborgsgrossisten är hittills den enda som tagit emot ägg i riskzonen, enligt den information som Livsmedelsverket i nuläget har.

Hur länge grossisten köpt ägg från samma leverantör är inte helt fastställt av miljöförvaltningen i Göteborg.

– Jag vet inte exakt om det varit en leverantör hela tiden eller om den kommit till under senare tid. Men den senaste månaden vet jag att det kommit ägg från den här leverantören, säger Bernadette Weber, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, enligt P4 Göteborg .

Livsmedelsverket har tidigare gått ut med meddelandet om att de halter som uppmätts i de stoppade äggen inte är såpass höga att det förekommer hälsorisk.

Ägg med rester av fipronil har nu även hittats i både Storbritannien och Frankrike, skriver SVT Nyheter. I Frankrike består fyndet av 13 partier ägg i två matfabriker. I Storbritannien rör det sig om en mycket liten mängd, men landets livsmedelsverk har nu hastigt satt igång en utredning.

Uppdatering
Äggen som eftersöktes har nu spårats, rapporterar TT. Enligt miljöförvaltningen har de 5 500 äggen från Nederländerna spårats till de beställande restaurangerna. De som inte redan ätits upp ska nu kasseras.

– Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125