23948sdkhjf

Tusentals förbjudna ägg eftersöks i Göteborg

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

De nederländska äggen som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts till flera restauranger i Göteborgstrakten. Samtidigt meddelar även Storbritannien och Frankrike om fynd.

Hittills har flera miljoner ägg med rester av det giftiga och, inom livsmedelsindustrin förbjudna, bekämpningsmedlet fipronil återkallats i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och Sverige.

En leverans av de nederländska äggen till en grossist i Göteborg stoppades i fredags, innan de hann gå vidare till de beställande restaurangerna. Men enligt P4 Göteborg mottog grossisten veckan innan en lika stor leverans ägg – 5 500 stycken – från samma leverantör, som sedan sålts vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås.

Nu pågår arbetet med att hitta äggen och stoppa försäljningen. Göteborgsgrossisten är hittills den enda som tagit emot ägg i riskzonen, enligt den information som Livsmedelsverket i nuläget har.

Hur länge grossisten köpt ägg från samma leverantör är inte helt fastställt av miljöförvaltningen i Göteborg.

– Jag vet inte exakt om det varit en leverantör hela tiden eller om den kommit till under senare tid. Men den senaste månaden vet jag att det kommit ägg från den här leverantören, säger Bernadette Weber, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, enligt P4 Göteborg.

Livsmedelsverket har tidigare gått ut med meddelandet om att de halter som uppmätts i de stoppade äggen inte är såpass höga att det förekommer hälsorisk.

Ägg med rester av fipronil har nu även hittats i både Storbritannien och Frankrike, skriver SVT Nyheter. I Frankrike består fyndet av 13 partier ägg i två matfabriker. I Storbritannien rör det sig om en mycket liten mängd, men landets livsmedelsverk har nu hastigt satt igång en utredning.

Uppdatering
Äggen som eftersöktes har nu spårats, rapporterar TT. Enligt miljöförvaltningen har de 5 500 äggen från Nederländerna spårats till de beställande restaurangerna. De som inte redan ätits upp ska nu kasseras.

– Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber till TT.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Sibylla där två vägar möts

20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag för ny restaurang.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor är från Göteborg

Desserten ”Slänggungan” imponerade särskilt på juryn.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Nyhetsbrev

Bro Burger öppnar nytt

Arkiv

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Nu stundar premiär för Restaurang Nationalmuseum

Krögaren och kocken Fredrik Eriksson i startgroparna för att öppna nya restaurangen som blir hans tredje i Stockholm.

Gör upp om godaste och mest innovativa smörgåsen

De får uppdrag av Jordbruksverket att öka eko-kunskapen i offentlig sektor

"Det är fantastiskt roligt"

Löfbergs startar kaffeuppropet "Drick upp"

Bolaget vill minska svenskarnas kaffeslöseri.

Storslam för Sverige i Gröt-VM

Plockade hem två förstaplaceringar.

Matsalsnestor firar jämnt

En legend inom svenskt restaurangliv, Uno Hedman, fyller 90 år i dag den 5 oktober.

Snart dags för Restauranggalan

Nedräkningen har börjat och om knappt två veckor vet vi vilka 17 som tar hem vinsten i årets upplaga av Restauranggalan. Här är finalisterna.

Sju miljoner bullar under en dag

Fem kvinnor i konditorfinal

Smakteam ska hjälpa Gibrand nå pallplats

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133