23948sdkhjf

Nytt spårningssystem för fisk

Nu väntar nytt system för spårning av fiskeri- och vattenbruksprodukter som fångas eller skördas i havet och som säljs i Sverige.

Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som ligger bakom spårningssystemet som livsmedelsföretagen ska börja använda senast 1 januari 2019. Systemet är frukten av att EU 2009 antog en ny kontrollförordning för europeiskt fiske med bland annat skärpta krav på bland annat spårning i alla försäljningsled, från fiskare till butik och restaurang.

- Vårt nya IT-system lever upp till EU:s krav på spårbarhet och gör det möjligt att följa till exempel fiskens väg från havet till butiker och restauranger. Vi kan bättre kontrollera hur mycket fisk som fångas och att den inte är illegalt fiskad. Det underlättar också för konsumenter som vill göra medvetna val, säger Anders Bogelius, verksamhetsutvecklare, Avdelningen för fiskförvaltning,i en kommentar.

Kraven är ett komplement till det spårbarhetssystem som redan gäller för livsmedelssäkerhet i EU och omfattar färska, frysta och kylda fiskeri- och vattenbruksprodukter till livsmedelsproduktion.Beredda produkter eller fångster som ska används till foder omfattas inte av de nya kraven men väl av det grundläggande kravet på spårbarhet av livsmedelssäkerhetsskäl i EU.

Kraven omfattar fångster som görs av EU-fartyg, även utanför unionens havsområden, samt havsodlade produkter inom gemenskapen. Ett 30-tal företag har deltagit i pilottester och systemet är det första i EU som är centralt, nationellt och digitalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109