23948sdkhjf

Restaurangerna vinner i kamp om matkonsumenten

Dagligvaruhandelns försäljning ökade i juli, men butikerna fortsätter tappa mot restaurangerna.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli jämfört med förra året. Siffrorna kan dock räknas ner, och restaurangerna ökade ännu mer, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli, räknat i fasta priser och efter kalenderkorrigering. Räknar man med Systembolaget stannade ökningen på 2,2 procent. Den sammanräknade försäljningen landade på drygt 30 miljarder kronor, vilket ger en tillväxttakt på hela 4,6 procent. Siffrorna kan dock komma att korrigeras ner.
”Den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och bör därför tolkas med försiktighet. HUI bedömer det troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under juli månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras”, skriver Andreas Svensson på HUI Research i sin skriftliga kommentar.

Den definitiva statistiken för det första halvåret är nu färdigställd och det går att utläsa flera intressanta konsumtionsprioriteringar hos hushållen, enligt HUI.
”I kampen om matkonsumenten finns en tydlig vinnare och en förlorare. Hushållens goda köpkraft har resulterat i att restaurangbesök och färdigmat ökar kraftigt samtidigt som livsmedelsbutikerna endast växer på grund av prishöjningar och en växande befolkning. Det som möjligtvis skulle kunna förändra marknadssituation till livsmedelsbutikernas fördel är en konjunkturförsämring, vilket i så fall skulle förmå hushållen att laga mer mat hemma”, skriver Svensson.

Dagligvaruhandelns volymökning för årets första sju månader stannar på 0,6 procent. Utan kalenderkorrigeringe var den noll. Under de första sex månaderna ökade restaurangbranschens försäljningvolym med 3,3 procent enligt Restaurangindex.
Totalt ökade detaljhandeln med 3,5 procent i löpande priser och 3,7 procent i kalenderkorrigerad volym under juli.

DETALJHANDELSINDEX JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 3,6 1,2 2,4
Sällanköpsvaror 3,7 4,4 4,9
Total detaljhandel 3,5 2,8 3,7
DETALJHANDELSINDEX JANUARI-JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 2,0 0,0 0,6
Sällanköpsvaror 2,1 3,3 3,7
Total detaljhandel 2,1 1,9 2,4
Dagligvaruhandeln redovisas exklusive Systembolaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094