Restaurangerna vinner i kamp om matkonsumenten

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Dagligvaruhandelns försäljning ökade i juli, men butikerna fortsätter tappa mot restaurangerna.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli jämfört med förra året. Siffrorna kan dock räknas ner, och restaurangerna ökade ännu mer, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli, räknat i fasta priser och efter kalenderkorrigering. Räknar man med Systembolaget stannade ökningen på 2,2 procent. Den sammanräknade försäljningen landade på drygt 30 miljarder kronor, vilket ger en tillväxttakt på hela 4,6 procent. Siffrorna kan dock komma att korrigeras ner.
”Den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och bör därför tolkas med försiktighet. HUI bedömer det troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under juli månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras”, skriver Andreas Svensson på HUI Research i sin skriftliga kommentar.

Den definitiva statistiken för det första halvåret är nu färdigställd och det går att utläsa flera intressanta konsumtionsprioriteringar hos hushållen, enligt HUI.
”I kampen om matkonsumenten finns en tydlig vinnare och en förlorare. Hushållens goda köpkraft har resulterat i att restaurangbesök och färdigmat ökar kraftigt samtidigt som livsmedelsbutikerna endast växer på grund av prishöjningar och en växande befolkning. Det som möjligtvis skulle kunna förändra marknadssituation till livsmedelsbutikernas fördel är en konjunkturförsämring, vilket i så fall skulle förmå hushållen att laga mer mat hemma”, skriver Svensson.

Dagligvaruhandelns volymökning för årets första sju månader stannar på 0,6 procent. Utan kalenderkorrigeringe var den noll. Under de första sex månaderna ökade restaurangbranschens försäljningvolym med 3,3 procent enligt Restaurangindex.
Totalt ökade detaljhandeln med 3,5 procent i löpande priser och 3,7 procent i kalenderkorrigerad volym under juli.

DETALJHANDELSINDEX JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 3,6 1,2 2,4
Sällanköpsvaror 3,7 4,4 4,9
Total detaljhandel 3,5 2,8 3,7
DETALJHANDELSINDEX JANUARI-JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 2,0 0,0 0,6
Sällanköpsvaror 2,1 3,3 3,7
Total detaljhandel 2,1 1,9 2,4
Dagligvaruhandeln redovisas exklusive Systembolaget.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.299