Restaurangerna vinner i kamp om matkonsumenten

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Dagligvaruhandelns försäljning ökade i juli, men butikerna fortsätter tappa mot restaurangerna.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli jämfört med förra året. Siffrorna kan dock räknas ner, och restaurangerna ökade ännu mer, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli, räknat i fasta priser och efter kalenderkorrigering. Räknar man med Systembolaget stannade ökningen på 2,2 procent. Den sammanräknade försäljningen landade på drygt 30 miljarder kronor, vilket ger en tillväxttakt på hela 4,6 procent. Siffrorna kan dock komma att korrigeras ner.
”Den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och bör därför tolkas med försiktighet. HUI bedömer det troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under juli månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras”, skriver Andreas Svensson på HUI Research i sin skriftliga kommentar.

Den definitiva statistiken för det första halvåret är nu färdigställd och det går att utläsa flera intressanta konsumtionsprioriteringar hos hushållen, enligt HUI.
”I kampen om matkonsumenten finns en tydlig vinnare och en förlorare. Hushållens goda köpkraft har resulterat i att restaurangbesök och färdigmat ökar kraftigt samtidigt som livsmedelsbutikerna endast växer på grund av prishöjningar och en växande befolkning. Det som möjligtvis skulle kunna förändra marknadssituation till livsmedelsbutikernas fördel är en konjunkturförsämring, vilket i så fall skulle förmå hushållen att laga mer mat hemma”, skriver Svensson.

Dagligvaruhandelns volymökning för årets första sju månader stannar på 0,6 procent. Utan kalenderkorrigeringe var den noll. Under de första sex månaderna ökade restaurangbranschens försäljningvolym med 3,3 procent enligt Restaurangindex.
Totalt ökade detaljhandeln med 3,5 procent i löpande priser och 3,7 procent i kalenderkorrigerad volym under juli.

DETALJHANDELSINDEX JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 3,6 1,2 2,4
Sällanköpsvaror 3,7 4,4 4,9
Total detaljhandel 3,5 2,8 3,7
DETALJHANDELSINDEX JANUARI-JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 2,0 0,0 0,6
Sällanköpsvaror 2,1 3,3 3,7
Total detaljhandel 2,1 1,9 2,4
Dagligvaruhandeln redovisas exklusive Systembolaget.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172