23948sdkhjf

Restaurangerna vinner i kamp om matkonsumenten

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Dagligvaruhandelns försäljning ökade i juli, men butikerna fortsätter tappa mot restaurangerna.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli jämfört med förra året. Siffrorna kan dock räknas ner, och restaurangerna ökade ännu mer, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Försäljningsvolymen i dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent i juli, räknat i fasta priser och efter kalenderkorrigering. Räknar man med Systembolaget stannade ökningen på 2,2 procent. Den sammanräknade försäljningen landade på drygt 30 miljarder kronor, vilket ger en tillväxttakt på hela 4,6 procent. Siffrorna kan dock komma att korrigeras ner.
”Den preliminära tillväxttakten är högre än förväntat och bör därför tolkas med försiktighet. HUI bedömer det troligt att dagligvaruhandelns tillväxttakt under juli månad kommer att justeras ned i samband med att det definitiva utfallet publiceras”, skriver Andreas Svensson på HUI Research i sin skriftliga kommentar.

Den definitiva statistiken för det första halvåret är nu färdigställd och det går att utläsa flera intressanta konsumtionsprioriteringar hos hushållen, enligt HUI.
”I kampen om matkonsumenten finns en tydlig vinnare och en förlorare. Hushållens goda köpkraft har resulterat i att restaurangbesök och färdigmat ökar kraftigt samtidigt som livsmedelsbutikerna endast växer på grund av prishöjningar och en växande befolkning. Det som möjligtvis skulle kunna förändra marknadssituation till livsmedelsbutikernas fördel är en konjunkturförsämring, vilket i så fall skulle förmå hushållen att laga mer mat hemma”, skriver Svensson.

Dagligvaruhandelns volymökning för årets första sju månader stannar på 0,6 procent. Utan kalenderkorrigeringe var den noll. Under de första sex månaderna ökade restaurangbranschens försäljningvolym med 3,3 procent enligt Restaurangindex.
Totalt ökade detaljhandeln med 3,5 procent i löpande priser och 3,7 procent i kalenderkorrigerad volym under juli.

DETALJHANDELSINDEX JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 3,6 1,2 2,4
Sällanköpsvaror 3,7 4,4 4,9
Total detaljhandel 3,5 2,8 3,7
DETALJHANDELSINDEX JANUARI-JULI 2017
Löpande priser förändring i procent Fasta priser förändring i procent Fasta priser kalender-korrigerade
Dagligvaror 2,0 0,0 0,6
Sällanköpsvaror 2,1 3,3 3,7
Total detaljhandel 2,1 1,9 2,4
Dagligvaruhandeln redovisas exklusive Systembolaget.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119