23948sdkhjf

Fortsatt besvikelse för livsmedelsproducenterna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Andra kvartalet gick trögt med kraftigt minskad lönsamhet.

Första halvan av 2017 har varit något av en besvikelse för svenska livsmedelsproducenter, trenden från första kvartalet med ökad försäljning och investeringar men minskad lönsamhet fortsatte oförminskat, det går att läsa i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

Den största bidragande faktorn till den bristande lönsamheten är att råvarukostnaderna fortsatte att öka, om än något mindre än under första kvartalet och till skillnad från många andra branscher kompenseras dessa förluster i långsammare takt med prishöjningar.

Exporten var dock även under det andra kvartalet en källa till glädje då den positivt avvek från index med 60 enheter och totalt uppgick exportvärdet, fisk exkluderat, till 23 miljarder kronor.

Även ekologisk mat gick framåt, om än något mindre än tidigare och företagen uppger att tillväxten på det området begränsas av brist på råvaror. 90 procent av företagen har idag, eller ämnar i närtid införa, ekologiska produkter i sina sortimentet.

Konjunkturbrevet lyfter även fram att automatisering av produktionen är på de flesta företags lista över satsningar, 85 procent vill automatisera och 79 procent vill robotisera sin produktion.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127