23948sdkhjf

Fortsatt besvikelse för livsmedelsproducenterna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Andra kvartalet gick trögt med kraftigt minskad lönsamhet.

Första halvan av 2017 har varit något av en besvikelse för svenska livsmedelsproducenter, trenden från första kvartalet med ökad försäljning och investeringar men minskad lönsamhet fortsatte oförminskat, det går att läsa i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

Den största bidragande faktorn till den bristande lönsamheten är att råvarukostnaderna fortsatte att öka, om än något mindre än under första kvartalet och till skillnad från många andra branscher kompenseras dessa förluster i långsammare takt med prishöjningar.

Exporten var dock även under det andra kvartalet en källa till glädje då den positivt avvek från index med 60 enheter och totalt uppgick exportvärdet, fisk exkluderat, till 23 miljarder kronor.

Även ekologisk mat gick framåt, om än något mindre än tidigare och företagen uppger att tillväxten på det området begränsas av brist på råvaror. 90 procent av företagen har idag, eller ämnar i närtid införa, ekologiska produkter i sina sortimentet.

Konjunkturbrevet lyfter även fram att automatisering av produktionen är på de flesta företags lista över satsningar, 85 procent vill automatisera och 79 procent vill robotisera sin produktion.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dole säljer i Sverige och Finland

De kan kombinera mat och dryck

Tre kaféer och restauranger i Stockholm nominerade i kategorin Årets kombo i Fast Food Awards.

Så många luncher och middagar är vegetariska

Så ska Espresso House minska svinnet

Kafékedja i rikstäckande samarbete med maträddarapp.

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Burgerkedja med eldskärm

Nyhetsbrev

Lanserar ersättning för plastsugrör

Arkiv

Med fokus på konferens

Ny Sushi Yama i Linköping

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

3

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Sia glass byter vd

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167