23948sdkhjf

Kockduell ska locka fler till yrket

Han är eldsjäl bakom mattävling för högstadieelever som ska locka fler att välja restaurangprogrammet på gymnasiet.

I veckan äger första tävlingen rum på Almby Skola i Örebro.Tävlingen sker i nära samarbete mellan näringslivet och offentlig sektor och en av eldsjälarna bakom Kockduellen är Örebrokrögaren Roger Hjälm, som fick inspiration från en lokal tävling som arrangerades i fjol i Falun. Med på tåget har han fått Örebro kommun och andra restauranger samt branschorganisationen Visita.

Enligt uppgift saknas i dag omkring 5 000 restaurangkockar i Sverige och gymnasiets restaurang- och livsmedelslinjer har många gånger för få elever.

 Tävlingen, som genomförs i tre steg, arrangeras inom ramen för hemkunskapen i högstadiet med lag om två till tre elver. De får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter.

Resultatet bedöms av en jury med erfarna kockar från några av restaurangerna bakom initiativet samt lärare. Vinnarna från skoltävlingen går vidare till en stadsfinal och möts därefter i en riksfinal på Restaurangakademien i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066