23948sdkhjf

Ny plan för Sturegallerian

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

De ombyggnadsplaner för Sturegallerian som presenterades tidigare gav många stockholmare skrämselhicka. En rejält reviderad plan har nu presenterats.

Den 21 september beslutade stadsbyggnadsnämnden i Stockholm att bordlägga beslutet om den nuvarande detaljplanen. En av anledningarna är att det finns frågor kring fastighetsägaren ADIAs planer som man önskar tydligare svar på.

Dagenshandel.se har träffat  Stureprojektets ansvariga projektledare, Charlotta Rosén på TAM Group för en rundvandring i Sturegallerian och en orientering om hur projektet är tänkt.

VI träffas i den lilla lokal som brukar användas för pop-up-butiker. Där står en modell över projektet och där finns bilder på hur Sturegallerian kommer att te sig i färdigt skick.

Charlotta Rosén står regelbundet i lokalen och hon har bemött många stockholmares undringar:

– Nej, Sturebadet ska inte rivas. Nej vi ska inte bygga ett Mall of Scandinavia, inte stänga i 7 år, inte blockera Stureplan med byggbråte, och inte släcka ner Stockholms nattliv, säger hon med en tydlig känga åt dem som drivit den intensiva kampanjen Stoppa Stureplanerna.

För lite handel

Hon betonar hon att projektet syftar till att lyfta fram kvarterets unika kvaliteter, som i dag är dolda, eftersom det gjorts en rad småingrepp.

–Problemet med Sturegallerian i dag är att här inte finns tillräckligt mycket handel. Det saknas ankarlägen för handel inne i gallerian och de mindre butiker som finns här har det tufft, eftersom det inte kommer tillräckligt med besökare för att handla. Restaurangerna går bra, men i övrigt har Sturegallerian blivit en genväg. Fokus har flyttat till Biblioteksstan, men de som shoppar tar sig inte över Stureplan. Något måste göras för att få Sturegallerian att hänga ihop med resten av centrala staden, säger hon.

Vi tar en rundvandring. Förbi en vacker stenfasad, det gamla Freys hyrverk, en byggnad som enligt tidigare plan skulle rivas. Nu ska den bevaras. Restaurang Tures som ligger på den gamla gården mellan Grevturegatan 9 och 11 ska flyttas, taket ska tas bort, och platsen ska åter bli ett utomhustorg. Fasaderna kommer åter att synas och i husen kommer en del lägenheter att byggas.

Marmorhallarna återställs

Ombyggnaden ska börja i den södra delen.Parkeringshuset mot Grev Turegatan ska rivas. Vi går in genom en ganska diskret port bredvid. Kommer in i en gång som leder till de förr så praktfulla Marmorhallarna. I dag skyms himlen ovanför de vackra gamla fasaderna av ett plasttak, en stor del av ytan upptas av en växthusliknande utbyggnad i plast och en gång mot Stureplan har skapats genom att placera gipsskivor med fejkad marmorering mellan de äkta gröna marmorpelarna.

Här är det tänkt att plasttaket ska ersättas med glas så att dagsljuset flödar in, en mezzaninvåning ska tas bort, och en ny tunnelbaneuppgång ska leda upp till Marmorhallarna så det blir lätt att gå in i Sturegallerian.

– De ursprungliga valven ska öppnas, gårdsfasaderna återställas och här ska bli mer utrymme för handel, säger Charlotta Rosén.

Sturebadet, som i dag har en diskret ingång kommer att få en vit marmorfasad.

Sammanfattningsvis säger hon att de låga taken i gångarna kommer att tas bort så att det gamla stenstadskvarteret åter får rymd och naturligt ljus. Dessutom kommer antalet butiker att öka, liksom antalet kontorsarbetsplatser, något som kommer att göra att fler människor vistas i Sturegallerian varje dag. Ombyggnaden kommer att ske i två etapper och kräva en del omflyttningar, men det kommer att vara öppet under hela byggtiden.

–Vi vill återge de gamla husen sin värdighet, och till hjälp har vi antikvarisk expertis och en handfull skickliga arkitekter. Vi vill också få en bättre balans mellan dags-och nattliv, säger hon.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Arkiv

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Tjoget i ny skrud

De förfärvar Fru Hellmans Choklad

Onlinepizza i samarbete med Axfood

Axfood Snabbgross erbjuder e-handel och upphämtning i butik till Onlinepizzas 1 500 matställen.

Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135