Ny plan för Sturegallerian

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

De ombyggnadsplaner för Sturegallerian som presenterades tidigare gav många stockholmare skrämselhicka. En rejält reviderad plan har nu presenterats.

Den 21 september beslutade stadsbyggnadsnämnden i Stockholm att bordlägga beslutet om den nuvarande detaljplanen. En av anledningarna är att det finns frågor kring fastighetsägaren ADIAs planer som man önskar tydligare svar på.

Dagenshandel.se har träffat  Stureprojektets ansvariga projektledare, Charlotta Rosén på TAM Group för en rundvandring i Sturegallerian och en orientering om hur projektet är tänkt.

VI träffas i den lilla lokal som brukar användas för pop-up-butiker. Där står en modell över projektet och där finns bilder på hur Sturegallerian kommer att te sig i färdigt skick.

Charlotta Rosén står regelbundet i lokalen och hon har bemött många stockholmares undringar:

– Nej, Sturebadet ska inte rivas. Nej vi ska inte bygga ett Mall of Scandinavia, inte stänga i 7 år, inte blockera Stureplan med byggbråte, och inte släcka ner Stockholms nattliv, säger hon med en tydlig känga åt dem som drivit den intensiva kampanjen Stoppa Stureplanerna.

För lite handel

Hon betonar hon att projektet syftar till att lyfta fram kvarterets unika kvaliteter, som i dag är dolda, eftersom det gjorts en rad småingrepp.

–Problemet med Sturegallerian i dag är att här inte finns tillräckligt mycket handel. Det saknas ankarlägen för handel inne i gallerian och de mindre butiker som finns här har det tufft, eftersom det inte kommer tillräckligt med besökare för att handla. Restaurangerna går bra, men i övrigt har Sturegallerian blivit en genväg. Fokus har flyttat till Biblioteksstan, men de som shoppar tar sig inte över Stureplan. Något måste göras för att få Sturegallerian att hänga ihop med resten av centrala staden, säger hon.

Vi tar en rundvandring. Förbi en vacker stenfasad, det gamla Freys hyrverk, en byggnad som enligt tidigare plan skulle rivas. Nu ska den bevaras. Restaurang Tures som ligger på den gamla gården mellan Grevturegatan 9 och 11 ska flyttas, taket ska tas bort, och platsen ska åter bli ett utomhustorg. Fasaderna kommer åter att synas och i husen kommer en del lägenheter att byggas.

Marmorhallarna återställs

Ombyggnaden ska börja i den södra delen.Parkeringshuset mot Grev Turegatan ska rivas. Vi går in genom en ganska diskret port bredvid. Kommer in i en gång som leder till de förr så praktfulla Marmorhallarna. I dag skyms himlen ovanför de vackra gamla fasaderna av ett plasttak, en stor del av ytan upptas av en växthusliknande utbyggnad i plast och en gång mot Stureplan har skapats genom att placera gipsskivor med fejkad marmorering mellan de äkta gröna marmorpelarna.

Här är det tänkt att plasttaket ska ersättas med glas så att dagsljuset flödar in, en mezzaninvåning ska tas bort, och en ny tunnelbaneuppgång ska leda upp till Marmorhallarna så det blir lätt att gå in i Sturegallerian.

– De ursprungliga valven ska öppnas, gårdsfasaderna återställas och här ska bli mer utrymme för handel, säger Charlotta Rosén.

Sturebadet, som i dag har en diskret ingång kommer att få en vit marmorfasad.

Sammanfattningsvis säger hon att de låga taken i gångarna kommer att tas bort så att det gamla stenstadskvarteret åter får rymd och naturligt ljus. Dessutom kommer antalet butiker att öka, liksom antalet kontorsarbetsplatser, något som kommer att göra att fler människor vistas i Sturegallerian varje dag. Ombyggnaden kommer att ske i två etapper och kräva en del omflyttningar, men det kommer att vara öppet under hela byggtiden.

–Vi vill återge de gamla husen sin värdighet, och till hjälp har vi antikvarisk expertis och en handfull skickliga arkitekter. Vi vill också få en bättre balans mellan dags-och nattliv, säger hon.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135