23948sdkhjf

Han är bäst i Norden på vin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nordens bästa sommelier heter Fredrik Lindfors och är chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm. På andra plats kom Norge och tredje platsen gick till Danmark.

Glädjen är stor i det svenska laget sedan Fredrik Lindfors tog hem segern The Best Sommelier of Nordics 2017, Nordiska Sommeliermästerskapen. Sist Sverige stod högst på pallen i dessa sammanhang var 2014 när Beatrice Bécher vann. 

Fredrik Lindfors var med  i denna nordiska kampen för andra gången, förra årets kom han tvåa.

I finalen var också Norge som representerades av  Henrik Dahl Jahnsen, en sommelier med gedigentävlingserfarenhet. Dahl Jahnsen blev tvåa i NM och var bland annat i semifinal i i VM i Argentina 2016 och tävlade för Norge i EM tidigare i våras. Trean Rasmus Marquart, restaurangchef på MashPenthouse är relativt ny i internationella sommeliertävlingar.

-- Henrik Dahl Jahnsen som jag tänkte var den tuffaste motståndaren, säger en glad mentrött Fredrik Lindfors i telefonen på väg hem från Helsingfors på tisdagsmorgonen. -- Jag jobbade jämnt och konsistent, finalen var mycket teknisk, med korta moment där detgällde att vara effektiv i tid.

Sedan Fredik Lindfors blev Svensk Mästare i Sommellerie i våras har han mest tränat genom att plugga teori. Genom att han är Sveriges kandidat till VM i Antwerpen 2019 och EM 2020 ingår han i SWESOM, det Svenska Sommelierlandslaget och har tillgång till träning med Sören Polonius som guidat två svenska sommelierer till seger i VM. Först Andreas Larsson 2007 och sedan Arvid Rosengren 2016. Han har också tränat Robert Andersson kom till semifinal både i VM 2016 och EM 2017. Polonius förmåga att förädla talanger väcker respekt över hela världen.

De två svenska mästerskapstitlarna har Fredrik Lindfors tränat sig fram till på egen hand.

– Det är skönt med ett annat öga som analyserar, det blir mer effektivt när någonutomstående ser hur man jobbar och det blir mer effektiv träning, säger Fredrik Lindfors.

Med segern i NM har Fredrik Lindfors dokumenterat att han är att räkna med framöver. På frågan om han börja känna vissa förväntningar svarar han lett fnissande jovisst. Nu komma vi att träna lite mer frekvent, jag kommer att gästtävla i internationella tävlingar och försöka resa och studera, säger Fredrik Lindfors innan han kliver på planet hem, där han ska vila någon dag innan plikten kallar på jobbet somchefssommelier på Grand Hôtel.

Övriga tävlande i Helsingfors var Ástþór Sigurvinsson och Harpa Dröfn Blængsdótti. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115