Han är bäst i Norden på vin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nordens bästa sommelier heter Fredrik Lindfors och är chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm. På andra plats kom Norge och tredje platsen gick till Danmark.

Glädjen är stor i det svenska laget sedan Fredrik Lindfors tog hem segern The Best Sommelier of Nordics 2017, Nordiska Sommeliermästerskapen. Sist Sverige stod högst på pallen i dessa sammanhang var 2014 när Beatrice Bécher vann. 

Fredrik Lindfors var med  i denna nordiska kampen för andra gången, förra årets kom han tvåa.

I finalen var också Norge som representerades av  Henrik Dahl Jahnsen, en sommelier med gedigentävlingserfarenhet. Dahl Jahnsen blev tvåa i NM och var bland annat i semifinal i i VM i Argentina 2016 och tävlade för Norge i EM tidigare i våras. Trean Rasmus Marquart, restaurangchef på MashPenthouse är relativt ny i internationella sommeliertävlingar.

-- Henrik Dahl Jahnsen som jag tänkte var den tuffaste motståndaren, säger en glad mentrött Fredrik Lindfors i telefonen på väg hem från Helsingfors på tisdagsmorgonen. -- Jag jobbade jämnt och konsistent, finalen var mycket teknisk, med korta moment där detgällde att vara effektiv i tid.

Sedan Fredik Lindfors blev Svensk Mästare i Sommellerie i våras har han mest tränat genom att plugga teori. Genom att han är Sveriges kandidat till VM i Antwerpen 2019 och EM 2020 ingår han i SWESOM, det Svenska Sommelierlandslaget och har tillgång till träning med Sören Polonius som guidat två svenska sommelierer till seger i VM. Först Andreas Larsson 2007 och sedan Arvid Rosengren 2016. Han har också tränat Robert Andersson kom till semifinal både i VM 2016 och EM 2017. Polonius förmåga att förädla talanger väcker respekt över hela världen.

De två svenska mästerskapstitlarna har Fredrik Lindfors tränat sig fram till på egen hand.

– Det är skönt med ett annat öga som analyserar, det blir mer effektivt när någonutomstående ser hur man jobbar och det blir mer effektiv träning, säger Fredrik Lindfors.

Med segern i NM har Fredrik Lindfors dokumenterat att han är att räkna med framöver. På frågan om han börja känna vissa förväntningar svarar han lett fnissande jovisst. Nu komma vi att träna lite mer frekvent, jag kommer att gästtävla i internationella tävlingar och försöka resa och studera, säger Fredrik Lindfors innan han kliver på planet hem, där han ska vila någon dag innan plikten kallar på jobbet somchefssommelier på Grand Hôtel.

Övriga tävlande i Helsingfors var Ástþór Sigurvinsson och Harpa Dröfn Blængsdótti. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141