23948sdkhjf

Han är bäst i Norden på vin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nordens bästa sommelier heter Fredrik Lindfors och är chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm. På andra plats kom Norge och tredje platsen gick till Danmark.

Glädjen är stor i det svenska laget sedan Fredrik Lindfors tog hem segern The Best Sommelier of Nordics 2017, Nordiska Sommeliermästerskapen. Sist Sverige stod högst på pallen i dessa sammanhang var 2014 när Beatrice Bécher vann. 

Fredrik Lindfors var med  i denna nordiska kampen för andra gången, förra årets kom han tvåa.

I finalen var också Norge som representerades av  Henrik Dahl Jahnsen, en sommelier med gedigentävlingserfarenhet. Dahl Jahnsen blev tvåa i NM och var bland annat i semifinal i i VM i Argentina 2016 och tävlade för Norge i EM tidigare i våras. Trean Rasmus Marquart, restaurangchef på MashPenthouse är relativt ny i internationella sommeliertävlingar.

-- Henrik Dahl Jahnsen som jag tänkte var den tuffaste motståndaren, säger en glad mentrött Fredrik Lindfors i telefonen på väg hem från Helsingfors på tisdagsmorgonen. -- Jag jobbade jämnt och konsistent, finalen var mycket teknisk, med korta moment där detgällde att vara effektiv i tid.

Sedan Fredik Lindfors blev Svensk Mästare i Sommellerie i våras har han mest tränat genom att plugga teori. Genom att han är Sveriges kandidat till VM i Antwerpen 2019 och EM 2020 ingår han i SWESOM, det Svenska Sommelierlandslaget och har tillgång till träning med Sören Polonius som guidat två svenska sommelierer till seger i VM. Först Andreas Larsson 2007 och sedan Arvid Rosengren 2016. Han har också tränat Robert Andersson kom till semifinal både i VM 2016 och EM 2017. Polonius förmåga att förädla talanger väcker respekt över hela världen.

De två svenska mästerskapstitlarna har Fredrik Lindfors tränat sig fram till på egen hand.

– Det är skönt med ett annat öga som analyserar, det blir mer effektivt när någonutomstående ser hur man jobbar och det blir mer effektiv träning, säger Fredrik Lindfors.

Med segern i NM har Fredrik Lindfors dokumenterat att han är att räkna med framöver. På frågan om han börja känna vissa förväntningar svarar han lett fnissande jovisst. Nu komma vi att träna lite mer frekvent, jag kommer att gästtävla i internationella tävlingar och försöka resa och studera, säger Fredrik Lindfors innan han kliver på planet hem, där han ska vila någon dag innan plikten kallar på jobbet somchefssommelier på Grand Hôtel.

Övriga tävlande i Helsingfors var Ástþór Sigurvinsson och Harpa Dröfn Blængsdótti. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

Nyhetsbrev

130 år gammalt bageri räddas

Arkiv

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.105