23948sdkhjf

Han är bäst i Norden på vin

Nordens bästa sommelier heter Fredrik Lindfors och är chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm. På andra plats kom Norge och tredje platsen gick till Danmark.

Glädjen är stor i det svenska laget sedan Fredrik Lindfors tog hem segern The Best Sommelier of Nordics 2017, Nordiska Sommeliermästerskapen. Sist Sverige stod högst på pallen i dessa sammanhang var 2014 när Beatrice Bécher vann. 

Fredrik Lindfors var med  i denna nordiska kampen för andra gången, förra årets kom han tvåa.

I finalen var också Norge som representerades av  Henrik Dahl Jahnsen, en sommelier med gedigentävlingserfarenhet. Dahl Jahnsen blev tvåa i NM och var bland annat i semifinal i i VM i Argentina 2016 och tävlade för Norge i EM tidigare i våras. Trean Rasmus Marquart, restaurangchef på MashPenthouse är relativt ny i internationella sommeliertävlingar.

-- Henrik Dahl Jahnsen som jag tänkte var den tuffaste motståndaren, säger en glad mentrött Fredrik Lindfors i telefonen på väg hem från Helsingfors på tisdagsmorgonen. -- Jag jobbade jämnt och konsistent, finalen var mycket teknisk, med korta moment där detgällde att vara effektiv i tid.

Sedan Fredik Lindfors blev Svensk Mästare i Sommellerie i våras har han mest tränat genom att plugga teori. Genom att han är Sveriges kandidat till VM i Antwerpen 2019 och EM 2020 ingår han i SWESOM, det Svenska Sommelierlandslaget och har tillgång till träning med Sören Polonius som guidat två svenska sommelierer till seger i VM. Först Andreas Larsson 2007 och sedan Arvid Rosengren 2016. Han har också tränat Robert Andersson kom till semifinal både i VM 2016 och EM 2017. Polonius förmåga att förädla talanger väcker respekt över hela världen.

De två svenska mästerskapstitlarna har Fredrik Lindfors tränat sig fram till på egen hand.

– Det är skönt med ett annat öga som analyserar, det blir mer effektivt när någonutomstående ser hur man jobbar och det blir mer effektiv träning, säger Fredrik Lindfors.

Med segern i NM har Fredrik Lindfors dokumenterat att han är att räkna med framöver. På frågan om han börja känna vissa förväntningar svarar han lett fnissande jovisst. Nu komma vi att träna lite mer frekvent, jag kommer att gästtävla i internationella tävlingar och försöka resa och studera, säger Fredrik Lindfors innan han kliver på planet hem, där han ska vila någon dag innan plikten kallar på jobbet somchefssommelier på Grand Hôtel.

Övriga tävlande i Helsingfors var Ástþór Sigurvinsson och Harpa Dröfn Blængsdótti. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109