23948sdkhjf

Årets Servitör utsedd

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes i Stockholm på söndagskvällen.

Emma Ziemann, 28 år, gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes för nionde gången i ordningen på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagskvällen.  

Länk till intervju med Emma Ziemann https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/emma-ziemann-arets-servitor-2017

Dagen inleddes med teoriprov och övergick därefter till dukning och servering i matsal. Emma Ziemann och Oskar Johansson, Operakällarens Matsal, Stockholm gjorde upp i finalduellen. En av de svåraste uppgifterna under dagen var att fördela en flaska champagne i 12 glas. 

Medtävlare i årets semifinal var även Joakim Bogström, Vinbaren i ÅreDaniel Norlander, Restaurang Hak, Scandic Europa, Göteborg, Jonathan Nyström, Monrads, Djursholm och  Douglas Smith, Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Till vardags arbetar Emma Ziemann sedan en tid som hovmästare och sommelier vid Thörnströms Kök i Göteborg.

– Jag är en kick junkie som fungerar väl under press. Det är därför så många söker sig till restaurangbranschen för den direkta bekräftelsen, i kommunikation med gästerna och i samarbetet och dynamiken med kollegor. Det är många saker att hålla kolla på och det är inte alltid du behärskar allting men när du gör det så ger det en enorm tillfredställelse, säger Emma Ziemann i en kommentar till vinsten.

I fjol tilldelades hon sommelierpriset Lily Bollinger Award 2016, årets bästa kvinnliga sommelier, och hon har även tävlat i svenska sommeliermästerskapen fyra gånger.

Förra årets utsågs Gustav Cansund från Upper House Dining i Göteborg till Årets Servitör. Han har tränat årets vinnare Emma Ziemann som tidigare även hon arbetade på Upper House Dining

Årets Servitör 2017 Emma Ziemann  tror att matsalspersonal är nästa grupp att lyftas fram i restaurangbranschen.

– På 1970- och 80-talet var det ingen som vill vara kock, det var en yrkesgrupp som knappt syntes i medierna och i dag är det coolt. Jag tror att vi har framtiden för oss, för det kvittar hur bra teoretiker du är, om du ska var matsalsproffs måste du kunna vara personlig och förmedla en känsla, du måste kunna vara omtänksam mot gästen.

– Det kvittar om du kan rabbla alla appellationer, skördeuttag och jordmån, om du inte kan förmedla en känsla till dina gäster kommer de inte att tycka att det är en fin middagsupplevelse, säger Emma Ziemann.

 Årets Servitör genomfördes för nionde gången av tidningen  RS Restauranger& Storkök. Tävlingen arrangerades på en egen dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Tidigare har tävlingen ägt rum som inledning till Restauranggalan som i år äger rum 16 oktober på Cirkus.

Lyssna på Emma Ziemann i intervju med RS Restauranger&Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden här.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

Nyhetsbrev

130 år gammalt bageri räddas

Arkiv

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115