23948sdkhjf

Årets Servitör utsedd

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes i Stockholm på söndagskvällen.

Emma Ziemann, 28 år, gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes för nionde gången i ordningen på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagskvällen.  

Länk till intervju med Emma Ziemann https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/emma-ziemann-arets-servitor-2017

Dagen inleddes med teoriprov och övergick därefter till dukning och servering i matsal. Emma Ziemann och Oskar Johansson, Operakällarens Matsal, Stockholm gjorde upp i finalduellen. En av de svåraste uppgifterna under dagen var att fördela en flaska champagne i 12 glas. 

Medtävlare i årets semifinal var även Joakim Bogström, Vinbaren i ÅreDaniel Norlander, Restaurang Hak, Scandic Europa, Göteborg, Jonathan Nyström, Monrads, Djursholm och  Douglas Smith, Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Till vardags arbetar Emma Ziemann sedan en tid som hovmästare och sommelier vid Thörnströms Kök i Göteborg.

– Jag är en kick junkie som fungerar väl under press. Det är därför så många söker sig till restaurangbranschen för den direkta bekräftelsen, i kommunikation med gästerna och i samarbetet och dynamiken med kollegor. Det är många saker att hålla kolla på och det är inte alltid du behärskar allting men när du gör det så ger det en enorm tillfredställelse, säger Emma Ziemann i en kommentar till vinsten.

I fjol tilldelades hon sommelierpriset Lily Bollinger Award 2016, årets bästa kvinnliga sommelier, och hon har även tävlat i svenska sommeliermästerskapen fyra gånger.

Förra årets utsågs Gustav Cansund från Upper House Dining i Göteborg till Årets Servitör. Han har tränat årets vinnare Emma Ziemann som tidigare även hon arbetade på Upper House Dining

Årets Servitör 2017 Emma Ziemann  tror att matsalspersonal är nästa grupp att lyftas fram i restaurangbranschen.

– På 1970- och 80-talet var det ingen som vill vara kock, det var en yrkesgrupp som knappt syntes i medierna och i dag är det coolt. Jag tror att vi har framtiden för oss, för det kvittar hur bra teoretiker du är, om du ska var matsalsproffs måste du kunna vara personlig och förmedla en känsla, du måste kunna vara omtänksam mot gästen.

– Det kvittar om du kan rabbla alla appellationer, skördeuttag och jordmån, om du inte kan förmedla en känsla till dina gäster kommer de inte att tycka att det är en fin middagsupplevelse, säger Emma Ziemann.

 Årets Servitör genomfördes för nionde gången av tidningen  RS Restauranger& Storkök. Tävlingen arrangerades på en egen dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Tidigare har tävlingen ägt rum som inledning till Restauranggalan som i år äger rum 16 oktober på Cirkus.

Lyssna på Emma Ziemann i intervju med RS Restauranger&Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden här.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Sibylla där två vägar möts

20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag för ny restaurang.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor är från Göteborg

Desserten ”Slänggungan” imponerade särskilt på juryn.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Nyhetsbrev

Bro Burger öppnar nytt

Arkiv

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Nu stundar premiär för Restaurang Nationalmuseum

Krögaren och kocken Fredrik Eriksson i startgroparna för att öppna nya restaurangen som blir hans tredje i Stockholm.

Gör upp om godaste och mest innovativa smörgåsen

De får uppdrag av Jordbruksverket att öka eko-kunskapen i offentlig sektor

"Det är fantastiskt roligt"

Löfbergs startar kaffeuppropet "Drick upp"

Bolaget vill minska svenskarnas kaffeslöseri.

Storslam för Sverige i Gröt-VM

Plockade hem två förstaplaceringar.

Matsalsnestor firar jämnt

En legend inom svenskt restaurangliv, Uno Hedman, fyller 90 år i dag den 5 oktober.

Snart dags för Restauranggalan

Nedräkningen har börjat och om knappt två veckor vet vi vilka 17 som tar hem vinsten i årets upplaga av Restauranggalan. Här är finalisterna.

Sju miljoner bullar under en dag

Fem kvinnor i konditorfinal

Smakteam ska hjälpa Gibrand nå pallplats

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15