23948sdkhjf

Årets Servitör utsedd

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes i Stockholm på söndagskvällen.

Emma Ziemann, 28 år, gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes för nionde gången i ordningen på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagskvällen.  

Länk till intervju med Emma Ziemann https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/emma-ziemann-arets-servitor-2017

Dagen inleddes med teoriprov och övergick därefter till dukning och servering i matsal. Emma Ziemann och Oskar Johansson, Operakällarens Matsal, Stockholm gjorde upp i finalduellen. En av de svåraste uppgifterna under dagen var att fördela en flaska champagne i 12 glas. 

Medtävlare i årets semifinal var även Joakim Bogström, Vinbaren i ÅreDaniel Norlander, Restaurang Hak, Scandic Europa, Göteborg, Jonathan Nyström, Monrads, Djursholm och  Douglas Smith, Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Till vardags arbetar Emma Ziemann sedan en tid som hovmästare och sommelier vid Thörnströms Kök i Göteborg.

– Jag är en kick junkie som fungerar väl under press. Det är därför så många söker sig till restaurangbranschen för den direkta bekräftelsen, i kommunikation med gästerna och i samarbetet och dynamiken med kollegor. Det är många saker att hålla kolla på och det är inte alltid du behärskar allting men när du gör det så ger det en enorm tillfredställelse, säger Emma Ziemann i en kommentar till vinsten.

I fjol tilldelades hon sommelierpriset Lily Bollinger Award 2016, årets bästa kvinnliga sommelier, och hon har även tävlat i svenska sommeliermästerskapen fyra gånger.

Förra årets utsågs Gustav Cansund från Upper House Dining i Göteborg till Årets Servitör. Han har tränat årets vinnare Emma Ziemann som tidigare även hon arbetade på Upper House Dining

Årets Servitör 2017 Emma Ziemann  tror att matsalspersonal är nästa grupp att lyftas fram i restaurangbranschen.

– På 1970- och 80-talet var det ingen som vill vara kock, det var en yrkesgrupp som knappt syntes i medierna och i dag är det coolt. Jag tror att vi har framtiden för oss, för det kvittar hur bra teoretiker du är, om du ska var matsalsproffs måste du kunna vara personlig och förmedla en känsla, du måste kunna vara omtänksam mot gästen.

– Det kvittar om du kan rabbla alla appellationer, skördeuttag och jordmån, om du inte kan förmedla en känsla till dina gäster kommer de inte att tycka att det är en fin middagsupplevelse, säger Emma Ziemann.

 Årets Servitör genomfördes för nionde gången av tidningen  RS Restauranger& Storkök. Tävlingen arrangerades på en egen dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Tidigare har tävlingen ägt rum som inledning till Restauranggalan som i år äger rum 16 oktober på Cirkus.

Lyssna på Emma Ziemann i intervju med RS Restauranger&Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden här.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Nyhetsbrev

Big Mac – i sommar även med bacon

Arkiv

En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Han går från Spotify till Gastrofy

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124