23948sdkhjf

Årets Servitör utsedd

Emma Ziemann gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes i Stockholm på söndagskvällen.

Emma Ziemann, 28 år, gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes för nionde gången i ordningen på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagskvällen.  

Länk till intervju med Emma Ziemann https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/emma-ziemann-arets-servitor-2017

Dagen inleddes med teoriprov och övergick därefter till dukning och servering i matsal. Emma Ziemann och Oskar Johansson, Operakällarens Matsal, Stockholm gjorde upp i finalduellen. En av de svåraste uppgifterna under dagen var att fördela en flaska champagne i 12 glas. 

Medtävlare i årets semifinal var även Joakim Bogström, Vinbaren i ÅreDaniel Norlander, Restaurang Hak, Scandic Europa, Göteborg, Jonathan Nyström, Monrads, Djursholm och  Douglas Smith, Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Till vardags arbetar Emma Ziemann sedan en tid som hovmästare och sommelier vid Thörnströms Kök i Göteborg.

– Jag är en kick junkie som fungerar väl under press. Det är därför så många söker sig till restaurangbranschen för den direkta bekräftelsen, i kommunikation med gästerna och i samarbetet och dynamiken med kollegor. Det är många saker att hålla kolla på och det är inte alltid du behärskar allting men när du gör det så ger det en enorm tillfredställelse, säger Emma Ziemann i en kommentar till vinsten.

I fjol tilldelades hon sommelierpriset Lily Bollinger Award 2016, årets bästa kvinnliga sommelier, och hon har även tävlat i svenska sommeliermästerskapen fyra gånger.

Förra årets utsågs Gustav Cansund från Upper House Dining i Göteborg till Årets Servitör. Han har tränat årets vinnare Emma Ziemann som tidigare även hon arbetade på Upper House Dining

Årets Servitör 2017 Emma Ziemann  tror att matsalspersonal är nästa grupp att lyftas fram i restaurangbranschen.

– På 1970- och 80-talet var det ingen som vill vara kock, det var en yrkesgrupp som knappt syntes i medierna och i dag är det coolt. Jag tror att vi har framtiden för oss, för det kvittar hur bra teoretiker du är, om du ska var matsalsproffs måste du kunna vara personlig och förmedla en känsla, du måste kunna vara omtänksam mot gästen.

– Det kvittar om du kan rabbla alla appellationer, skördeuttag och jordmån, om du inte kan förmedla en känsla till dina gäster kommer de inte att tycka att det är en fin middagsupplevelse, säger Emma Ziemann.

 Årets Servitör genomfördes för nionde gången av tidningen  RS Restauranger& Storkök. Tävlingen arrangerades på en egen dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Tidigare har tävlingen ägt rum som inledning till Restauranggalan som i år äger rum 16 oktober på Cirkus.

Lyssna på Emma Ziemann i intervju med RS Restauranger&Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094