23948sdkhjf

Här är alla vinnarna!

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

RESTAURANGGALAN: Matinspiratören och kocken Frida Ronge blev tvåfaldigt belönad under måndagskvällens gala på Cirkus i Stockholm, Magnus Johansson fick utmärkelsen Årets Hederspris, Årets krog heter Lilla Ego och Nils och Erik Molinder är Årets Krögare. Därtill delades två helt nya priser ut under kvällen. Här är Restauranggalans alla 18 vinnare.  

Under galakvällen på Cirkus korades 17 vinnare då priset för Årets Servitör tilldelades Emma Ziemann från Thörnströms Kök i Göteborg under ett enskilt event som ägde rum på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagkvällen. Emma Ziemann var dessutom en av tre nominerade i kategorin Årets Sommelier men priset gick till  Erik Schnieder som till vardags arbetar på L´Enotecha i Malmö.

Första priset ut var Årets Barkoncept som gick till Penny & Bill i Stockholm. Kocken och matinspiratören Frida Ronge blev tvåfaldigt prisad under kvällen både som Årets Smakskapare med restaurang Tak i Stockholm och hon förärades även i sällskap med hotellmagnaten Petter Stordalen utmärkelsen Årets Innovatör. Årets framtidslöfte heter Signe Åberg och hon spås en lysande framtid i restaurangvärlden.

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare som delas ut i samarbete med Carlsberg gick till Fredrik Berggren och Petur Olafsson från GBG Beer Week.

Årets hederspris gick till Magnus Johansson för tre decennier i gastronomins tjänst.

Två Stockholmskrogar med tydlig hälso- och hållbarhetsprofil är Kalf & Hansen som tilldelades priset för Årets Hållbara Krog medan Le Nom fick utmärkelsen Årets Hälsokrog. 

Även Årets Klassiker ligger i Stockholm och heter Sturehof och det gör även Årets Krog som blev Lilla Ego på Västmannagatan.  Priset till Årets Leverantör gick till Smörgåsbord.

Två nya priser delades ut under galakvällen, priset för Årets Arbetsplats som gick till Hantverket Mat & Bar i Stockholm och utmärkelsen Årets Bästa Bord-Profil som gick till Per Bengtsson, PM & Vänner i Växjö. Priset till Årets Bästa Matsalsteam gick till Adam/Albin i Stockholm för det fina och varma samspelet mellan kök och matsal. Årets krögare heter Nils och Erik Molinder

Två restauranger där stor vikt fästs  också vid interiören är onekligen Furillen i Lärbro på Gotland som under kvällen tilldelades utmärkelsen Årets Kroginteriör samt Vatten, Restaurang & Kafé vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som kammade hem priset för Årets Kulturrestaurang 2017. Desirée Jaks tilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendium.

Samtliga vinnare finns med bild och motivering på Restauranggalans sajt.

Restauranggalan arrangeras av branschtidningen RS Restauranger & Storkök i samarbete med SKF, Svenska kockars förening, Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur, Sveriges Bästa Bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och Restaurangakademien.

HÄR ALLA VINNARNA OCH MOTIVERING:

Årets Barkoncept - Penny & Bill

En sofistikerad mötesplats utan onödiga pretentioner, där smak står i fokus – oavsett om det gäller maten eller dryckesmenyn. Här serveras remixade klassiker och uppdaterade ”guilty pleasures”, en hyperkreativ cocktailmeny med oemotståndlig service därtill. Med några av Sveriges främsta stjärnor bakom baren, är det inte svårt att motivera varför priset för årets bar går till.

Årets Matsalsteam - Adam/ Albin i Stockholm.

Här känner man sig glad redan i entrén, där bemötandet är avslappnat och inbjudande. Det finns en direkt påkopplad servering när du blivit visad till bords. Mellan köket och matsalen finns ett fint samspel och mellan de som serverar är teamkänslan påtaglig. Tempot flyter lugnt och jämnt utan stress. Det råder en varm och uppslupen stämning genom hela matsalen. Kommunikationen mellan gäster och matsalsteam är mycket god. Alla värnar om både varandra och gästerna. Här är trivsamt att vara och det strålar en genuin känsla av ett sammansvetsat gäng och ett väl inarbetat team.

Årets Sommelier - Erik Schneider från L´Enotecha i Malmö

En sommelier som inspirerar över gränser och vars entusiasm smittar av sig på såväl gammal som ung. Med en outtröttlig vilja att sprida kunskap har Årets Sommelier med gedigen erfarenhet och stort hjärta trollbundit många människor genom åren. Ska vi utveckla branschen behövs fler sommelierer av denna kaliber.Tack, för att Du öppnar dörrar och välkomnar alla!

Årets Framtidslöfte - Signe Åberg

Årets Framtidslöfte visade framfötterna redan under studietiden. En toppelev som tog alla chanser att utvecklas, ofta genom att tävla och med många segrar som följd. Alltid med ett glatt leende och mycket omtyckt i sin omgivning. I sitt tidiga yrkesliv har det fortgått på samma sätt. Alltid med hög kompetens, noggrannhet och flit. Med ett gott humör även under långa arbetsskift. Det är sådana unga förmågor som säkrar framtiden i vår bransch. 

Årets Innovatör - Petter Stordalen och Frida Ronge, Tak på At Six Hotel i Stockholm

Berätta var du äter, och jag ska säga dig vem du är. När restauranger allt mer blir en livsstilsmarkör är nästa steg att använda dem som konkurrensmedel. ”Årets Innovatör” har gjort restaurangen till del av mediamixen och är ett entreprenörspar som tagit denna tanke till nya höjder. 

Årets Hälsokrog - Le Nom i Stockholm

Den här krogen erbjuder kvalitet, lyx och stor kreativitet! Här äter man gärna mellanrätter där grönsaker står i centrum även om rätterna ibland innehåller kött eller fisk. Allt är perfekt tillagat med utsökta smaker. Uppläggen är vackra, maten är lätt och fräsch,  modern krogmat på hög nivå!

Årets Bästa-bord-profil - Per Bengtsson PM & Vänner i Växjö

Få har sått frö som burit så riklig frukt som denne föregångare, förnyare och förebild. Ett exceptionellt ungdomligt mod har resulterat i ett unikt svenskt nav för gastronomi och sommellerie, där talanger förädlats till internationell mästarklass. Gäster från när och fjärran lockas av den briljanta kokkonsten och måltiderna som serveras vid restaurangens bord, stadigt placerade vid sjöar som glittra och furor som susa. Här har steniga tegar rensats för att skapa kulinarisk konst och omvandla ett litet landskap till ett stort gastronomiskt rike.

Årets Klassiker - Sturehof i Stockholm

Kärnan i detta nationella restaurangmonument är medarbetarna, kökets skickliga kockar och matsalens säkra servitörer. Det är ständigt fullsatt på denna scen, inramad av väggarnas samtidskonst, där alla möts kring ett klassiskt kök på högsta nivå.

Gästerna njuter av erfarenhet och klokskap som bara ett långt liv kan skapa. I anslutning lockar ett salutorg med läckerheter och barhäng för kortare besök. En 120-åring som i dag är mer vital och aktuell än någonsin.

Året Kroginteriör - Furillen i Lärbro på Gotland

Vindpinade höga tallar, ett grustag och en fabriksbyggnad blir tillsammans vidunderligt vackert. Historien syns fortfarande, men idag möts besökaren bara av ljudet av trädkronornas sus, inte längre sten som krossas och inga strider utspelas. Nu dominerar slätrappade väggar, mjukt duvgrå trädetaljer och stora fönsterpartier. Dekorationer som gigantiska kättingar, balettkjolslampa och silduksgardiner gör tillsammans att gästen vaggas in i en kontemplativ känsla. En känsla som gör att den säregna miljön och den fantastiska maten och drycken får full uppmärksamhet.

Årets Kulturrestaurang - Vatten Restaurang & Kafé vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

I ett gränsland mellan det fasta och det rörliga möts natur och kultur med Västerhavet som fond. Här klättrar byggnaderna på klippor, de vilar vid stranden, de ger skydd, inramar och skapar aptit för estetiska och kulinariska upplevelser.

Havet är en del av såväl natur, arkitektur, som målarmaterial och detta vattenhål bland akvarells väggar utgör en spektakulär brygga mellan bildytor, färska fiskar och rekorderliga räkmackor.

Årets Leverantör - Smörgåsbord

Utmärkande drag för vinnaren i Årets Leverantör är ett företag som har fokus på hög kvalitet, service och kunskap. Årets vinnare har alltid arbetat efter en glasklar strategi samtidig med en känsla för vad som är rätt i tiden och fokus på effektiva lösningar för kunden.  Årets vinnare är en sann vän att lita på.

Årets Arbetsplats - Hantverket Mat & Bar i Stockholm

Visionen om ett medvetet, aktivt och synligt ledarskap omsätts i praktiken genom att ledarna förmedlar trygghet, skapar förutsättningar för gruppens dynamik och är lyhörda för medarbetarnas utveckling och personligheter. Här bryr man sig om och respekterar varandra. Samspelet mellan kök och matsal är synligt. Arbetsuppgifterna bearbetas metodiskt och strukturerat genom samtal och samarbete. Kompetens används som ett verktyg för att lösa utmaningar och frågeställningar. Här finns inspiration, erfarenhet och stor lärdom att hämta.

Årets Hederspris- Magnus Johansson

Årets mottagare av Hederspriset har under tre decennier bidragit till att utveckla svensk gastronomi nationellt såväl som internationellt, samt flyttat fram denna till att vara världsledande, inte minst inom sitt eget specialområde. 

Han har gjort detta med utmärkt hantverksskicklighet, yrkeskunnande och stort engagemang. Han har en vilja att alltid utvecklas, även en förmåga att dela med sig av sin kunskap. Han är en sann entreprenör, kunnig mentor, domare och en tillgång för svensk gastronomi!

Årets Hållbara Krog - Kalf & Hansen i Stockholm 

Den som utses till att vara Årets Hållbara Krog har tagit steget längre än många andra. Vi har bara en planet där ska vi samsas även i framtiden. Årets vinnare är en krog som lagar god mat i säsong och utgår från hållbarhet i hela verksamheten. Här har hjärtat varit med länge och kärleken till ekologisk mat är något som det aldrig tummas på var du än är i landet.

En krog som är inspirerande, självklar, hållbar och framtiden.

Årets Krog  - Lilla Ego i Stockholm 

Årets Krog präglas av idén om hur ett bärkraftigt krogföretag och en härlig kväll på krogen skapas. Det är raka rör och samtidigt gastronomi med finess.De stjärnor som krögarduon eftersträvar är lyster och saligt skimmer i gästerna ögon. Ödmjukt och frejdigt har krogen positionerat sig i huvudstadens restauranglandskap som en mötesplats, med stämning av ett evigt gästgiveri. Man äter, njuter, pratar och skrattar samtidigt som den överraskande och chockerande goda maten förför smaklökar och ögon.

Årets Krögare - Erik och Nils Molinder 

Med en tydlig vision har Årets Krögare undan för undan utvecklat en bred verksamhet med råvarans kvalitet och gästens valfrihet i fokus. Kunskap, kontinuitet och kreativitet är grunden för deras inspirerande framgångsrecept. 

Årets Smakskapare -Frida Ronge hos Restaurang Tak i Stockholm

 En raket på alla smakhimlar! Nya -  lätt halsbrytande – smaktolkningar med strålande resultat. Det är både genuint och spännande. Med mamma som måttstock parerar Årets Smakskapare smaköversättningar från öst till väst och vice versa. Högt över allas förväntningar i en tidlös atmosfär och med utvalda komponenter gör Årets Smakskapare varje smaknyfiken matälskare alldeles salig.

 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Arkiv

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Juniorkockarna helt nära pallen

De så ofta guldkrönta svenska juniorkockarna kom inte på pallen i VM 2018. Dock var inte medaljerna långt bort för laget som sammanlagt kom fyra.

Stockholmarna som gjorde det igen

Guldsviten fortsätter. Stockholm Culinary Team forsätter att bekräfta sin position som världens bästa regionala lag.

Guld till Fazer Culinary Team i Luxemburg

Guldmedaljen i storköksklassen i Culinary World Cup gick till Fazer Culinary Team.

Här är finalisterna i Årets Briljanta Idé

Trio nominerad till priset som delas ut under Fast Food Awards på Kistamässan i januari.

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156