23948sdkhjf

Här är alla vinnarna!

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

RESTAURANGGALAN: Matinspiratören och kocken Frida Ronge blev tvåfaldigt belönad under måndagskvällens gala på Cirkus i Stockholm, Magnus Johansson fick utmärkelsen Årets Hederspris, Årets krog heter Lilla Ego och Nils och Erik Molinder är Årets Krögare. Därtill delades två helt nya priser ut under kvällen. Här är Restauranggalans alla 18 vinnare.  

Under galakvällen på Cirkus korades 17 vinnare då priset för Årets Servitör tilldelades Emma Ziemann från Thörnströms Kök i Göteborg under ett enskilt event som ägde rum på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagkvällen. Emma Ziemann var dessutom en av tre nominerade i kategorin Årets Sommelier men priset gick till  Erik Schnieder som till vardags arbetar på L´Enotecha i Malmö.

Första priset ut var Årets Barkoncept som gick till Penny & Bill i Stockholm. Kocken och matinspiratören Frida Ronge blev tvåfaldigt prisad under kvällen både som Årets Smakskapare med restaurang Tak i Stockholm och hon förärades även i sällskap med hotellmagnaten Petter Stordalen utmärkelsen Årets Innovatör. Årets framtidslöfte heter Signe Åberg och hon spås en lysande framtid i restaurangvärlden.

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare som delas ut i samarbete med Carlsberg gick till Fredrik Berggren och Petur Olafsson från GBG Beer Week.

Årets hederspris gick till Magnus Johansson för tre decennier i gastronomins tjänst.

Två Stockholmskrogar med tydlig hälso- och hållbarhetsprofil är Kalf & Hansen som tilldelades priset för Årets Hållbara Krog medan Le Nom fick utmärkelsen Årets Hälsokrog. 

Även Årets Klassiker ligger i Stockholm och heter Sturehof och det gör även Årets Krog som blev Lilla Ego på Västmannagatan.  Priset till Årets Leverantör gick till Smörgåsbord.

Två nya priser delades ut under galakvällen, priset för Årets Arbetsplats som gick till Hantverket Mat & Bar i Stockholm och utmärkelsen Årets Bästa Bord-Profil som gick till Per Bengtsson, PM & Vänner i Växjö. Priset till Årets Bästa Matsalsteam gick till Adam/Albin i Stockholm för det fina och varma samspelet mellan kök och matsal. Årets krögare heter Nils och Erik Molinder

Två restauranger där stor vikt fästs  också vid interiören är onekligen Furillen i Lärbro på Gotland som under kvällen tilldelades utmärkelsen Årets Kroginteriör samt Vatten, Restaurang & Kafé vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som kammade hem priset för Årets Kulturrestaurang 2017. Desirée Jaks tilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendium.

Samtliga vinnare finns med bild och motivering på Restauranggalans sajt.

Restauranggalan arrangeras av branschtidningen RS Restauranger & Storkök i samarbete med SKF, Svenska kockars förening, Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur, Sveriges Bästa Bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och Restaurangakademien.

HÄR ALLA VINNARNA OCH MOTIVERING:

Årets Barkoncept - Penny & Bill

En sofistikerad mötesplats utan onödiga pretentioner, där smak står i fokus – oavsett om det gäller maten eller dryckesmenyn. Här serveras remixade klassiker och uppdaterade ”guilty pleasures”, en hyperkreativ cocktailmeny med oemotståndlig service därtill. Med några av Sveriges främsta stjärnor bakom baren, är det inte svårt att motivera varför priset för årets bar går till.

Årets Matsalsteam - Adam/ Albin i Stockholm.

Här känner man sig glad redan i entrén, där bemötandet är avslappnat och inbjudande. Det finns en direkt påkopplad servering när du blivit visad till bords. Mellan köket och matsalen finns ett fint samspel och mellan de som serverar är teamkänslan påtaglig. Tempot flyter lugnt och jämnt utan stress. Det råder en varm och uppslupen stämning genom hela matsalen. Kommunikationen mellan gäster och matsalsteam är mycket god. Alla värnar om både varandra och gästerna. Här är trivsamt att vara och det strålar en genuin känsla av ett sammansvetsat gäng och ett väl inarbetat team.

Årets Sommelier - Erik Schneider från L´Enotecha i Malmö

En sommelier som inspirerar över gränser och vars entusiasm smittar av sig på såväl gammal som ung. Med en outtröttlig vilja att sprida kunskap har Årets Sommelier med gedigen erfarenhet och stort hjärta trollbundit många människor genom åren. Ska vi utveckla branschen behövs fler sommelierer av denna kaliber.Tack, för att Du öppnar dörrar och välkomnar alla!

Årets Framtidslöfte - Signe Åberg

Årets Framtidslöfte visade framfötterna redan under studietiden. En toppelev som tog alla chanser att utvecklas, ofta genom att tävla och med många segrar som följd. Alltid med ett glatt leende och mycket omtyckt i sin omgivning. I sitt tidiga yrkesliv har det fortgått på samma sätt. Alltid med hög kompetens, noggrannhet och flit. Med ett gott humör även under långa arbetsskift. Det är sådana unga förmågor som säkrar framtiden i vår bransch. 

Årets Innovatör - Petter Stordalen och Frida Ronge, Tak på At Six Hotel i Stockholm

Berätta var du äter, och jag ska säga dig vem du är. När restauranger allt mer blir en livsstilsmarkör är nästa steg att använda dem som konkurrensmedel. ”Årets Innovatör” har gjort restaurangen till del av mediamixen och är ett entreprenörspar som tagit denna tanke till nya höjder. 

Årets Hälsokrog - Le Nom i Stockholm

Den här krogen erbjuder kvalitet, lyx och stor kreativitet! Här äter man gärna mellanrätter där grönsaker står i centrum även om rätterna ibland innehåller kött eller fisk. Allt är perfekt tillagat med utsökta smaker. Uppläggen är vackra, maten är lätt och fräsch,  modern krogmat på hög nivå!

Årets Bästa-bord-profil - Per Bengtsson PM & Vänner i Växjö

Få har sått frö som burit så riklig frukt som denne föregångare, förnyare och förebild. Ett exceptionellt ungdomligt mod har resulterat i ett unikt svenskt nav för gastronomi och sommellerie, där talanger förädlats till internationell mästarklass. Gäster från när och fjärran lockas av den briljanta kokkonsten och måltiderna som serveras vid restaurangens bord, stadigt placerade vid sjöar som glittra och furor som susa. Här har steniga tegar rensats för att skapa kulinarisk konst och omvandla ett litet landskap till ett stort gastronomiskt rike.

Årets Klassiker - Sturehof i Stockholm

Kärnan i detta nationella restaurangmonument är medarbetarna, kökets skickliga kockar och matsalens säkra servitörer. Det är ständigt fullsatt på denna scen, inramad av väggarnas samtidskonst, där alla möts kring ett klassiskt kök på högsta nivå.

Gästerna njuter av erfarenhet och klokskap som bara ett långt liv kan skapa. I anslutning lockar ett salutorg med läckerheter och barhäng för kortare besök. En 120-åring som i dag är mer vital och aktuell än någonsin.

Året Kroginteriör - Furillen i Lärbro på Gotland

Vindpinade höga tallar, ett grustag och en fabriksbyggnad blir tillsammans vidunderligt vackert. Historien syns fortfarande, men idag möts besökaren bara av ljudet av trädkronornas sus, inte längre sten som krossas och inga strider utspelas. Nu dominerar slätrappade väggar, mjukt duvgrå trädetaljer och stora fönsterpartier. Dekorationer som gigantiska kättingar, balettkjolslampa och silduksgardiner gör tillsammans att gästen vaggas in i en kontemplativ känsla. En känsla som gör att den säregna miljön och den fantastiska maten och drycken får full uppmärksamhet.

Årets Kulturrestaurang - Vatten Restaurang & Kafé vid Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

I ett gränsland mellan det fasta och det rörliga möts natur och kultur med Västerhavet som fond. Här klättrar byggnaderna på klippor, de vilar vid stranden, de ger skydd, inramar och skapar aptit för estetiska och kulinariska upplevelser.

Havet är en del av såväl natur, arkitektur, som målarmaterial och detta vattenhål bland akvarells väggar utgör en spektakulär brygga mellan bildytor, färska fiskar och rekorderliga räkmackor.

Årets Leverantör - Smörgåsbord

Utmärkande drag för vinnaren i Årets Leverantör är ett företag som har fokus på hög kvalitet, service och kunskap. Årets vinnare har alltid arbetat efter en glasklar strategi samtidig med en känsla för vad som är rätt i tiden och fokus på effektiva lösningar för kunden.  Årets vinnare är en sann vän att lita på.

Årets Arbetsplats - Hantverket Mat & Bar i Stockholm

Visionen om ett medvetet, aktivt och synligt ledarskap omsätts i praktiken genom att ledarna förmedlar trygghet, skapar förutsättningar för gruppens dynamik och är lyhörda för medarbetarnas utveckling och personligheter. Här bryr man sig om och respekterar varandra. Samspelet mellan kök och matsal är synligt. Arbetsuppgifterna bearbetas metodiskt och strukturerat genom samtal och samarbete. Kompetens används som ett verktyg för att lösa utmaningar och frågeställningar. Här finns inspiration, erfarenhet och stor lärdom att hämta.

Årets Hederspris- Magnus Johansson

Årets mottagare av Hederspriset har under tre decennier bidragit till att utveckla svensk gastronomi nationellt såväl som internationellt, samt flyttat fram denna till att vara världsledande, inte minst inom sitt eget specialområde. 

Han har gjort detta med utmärkt hantverksskicklighet, yrkeskunnande och stort engagemang. Han har en vilja att alltid utvecklas, även en förmåga att dela med sig av sin kunskap. Han är en sann entreprenör, kunnig mentor, domare och en tillgång för svensk gastronomi!

Årets Hållbara Krog - Kalf & Hansen i Stockholm 

Den som utses till att vara Årets Hållbara Krog har tagit steget längre än många andra. Vi har bara en planet där ska vi samsas även i framtiden. Årets vinnare är en krog som lagar god mat i säsong och utgår från hållbarhet i hela verksamheten. Här har hjärtat varit med länge och kärleken till ekologisk mat är något som det aldrig tummas på var du än är i landet.

En krog som är inspirerande, självklar, hållbar och framtiden.

Årets Krog  - Lilla Ego i Stockholm 

Årets Krog präglas av idén om hur ett bärkraftigt krogföretag och en härlig kväll på krogen skapas. Det är raka rör och samtidigt gastronomi med finess.De stjärnor som krögarduon eftersträvar är lyster och saligt skimmer i gästerna ögon. Ödmjukt och frejdigt har krogen positionerat sig i huvudstadens restauranglandskap som en mötesplats, med stämning av ett evigt gästgiveri. Man äter, njuter, pratar och skrattar samtidigt som den överraskande och chockerande goda maten förför smaklökar och ögon.

Årets Krögare - Erik och Nils Molinder 

Med en tydlig vision har Årets Krögare undan för undan utvecklat en bred verksamhet med råvarans kvalitet och gästens valfrihet i fokus. Kunskap, kontinuitet och kreativitet är grunden för deras inspirerande framgångsrecept. 

Årets Smakskapare -Frida Ronge hos Restaurang Tak i Stockholm

 En raket på alla smakhimlar! Nya -  lätt halsbrytande – smaktolkningar med strålande resultat. Det är både genuint och spännande. Med mamma som måttstock parerar Årets Smakskapare smaköversättningar från öst till väst och vice versa. Högt över allas förväntningar i en tidlös atmosfär och med utvalda komponenter gör Årets Smakskapare varje smaknyfiken matälskare alldeles salig.

 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113