Axfood testar blockkedjeteknik

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Axel Johnsons forskningsstiftelse Axfoundation håller på att slutföra ett pilotprojekt för att undersöka hur blockkedjetekniken kan underlätta livsmedelskontroll och spårbarhet.

Dagenshandel.se skrev för en tid sedan om blockkedjetekniken som har en av sina tillämpningar just inom livsmedelsindustrin.

Blockkedjetekniken kan användas till att spåra och hålla reda på exakt vad som händer med produkterna från bondens gård till dess att konsumenten betalar i kassan. Redan när djuret eller den nyskördade frukten lämnar gården för bonden in viktiga uppgifter i systemet. Sortnamn, vikt, hur och när produkten odlats och skördats, bekämpningsmedelsanvändning och annat. Både strukturerad data och ostrukturerad, som exempelvis bilder eller väderuppgifter kan föras in i systemet.

Det som har förts in i systemet går inte att radera eller ändra utan att alla parter är överens.

Uppgifterna följer ograverade med produkten genom hela försörjningskedjan. Under resans gång läggs uppgifter till – transporten, hur lång tid den tog och vilken temperatur som rådde, fabriken där den bearbetades, hur länge den låg i tullen, ytterligare transport och lagerhållning innan den körs ut till butik. All information är tillgänglig för alla berörda utefter vägen, något som gör det svårt att luras.

– Vi har kartlagt hur man kan dra nytta av den här tekniken inom produktion och distribution av livsmedel. Det finns en massa olika delar du kan spåra, men det vi tittat mest på är förhållanden vid produktion och själva spårbarheten under resans gång, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation i en DI-intervju.

Stoppar fusk

Axfoundation ser stor potential för blockkedjeteknik är spårning av bulkvaror exempelvis för att kolla att mängden ekologiskt ris som är uppköpt i första led motsvarar den volym som faktiskt säljs. På Axfood menar man att det här finns stora möjligheter att fuska:

– Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan, säger Carolina Sachs. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146