Axfood testar blockkedjeteknik

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Axel Johnsons forskningsstiftelse Axfoundation håller på att slutföra ett pilotprojekt för att undersöka hur blockkedjetekniken kan underlätta livsmedelskontroll och spårbarhet.

Dagenshandel.se skrev för en tid sedan om blockkedjetekniken som har en av sina tillämpningar just inom livsmedelsindustrin.

Blockkedjetekniken kan användas till att spåra och hålla reda på exakt vad som händer med produkterna från bondens gård till dess att konsumenten betalar i kassan. Redan när djuret eller den nyskördade frukten lämnar gården för bonden in viktiga uppgifter i systemet. Sortnamn, vikt, hur och när produkten odlats och skördats, bekämpningsmedelsanvändning och annat. Både strukturerad data och ostrukturerad, som exempelvis bilder eller väderuppgifter kan föras in i systemet.

Det som har förts in i systemet går inte att radera eller ändra utan att alla parter är överens.

Uppgifterna följer ograverade med produkten genom hela försörjningskedjan. Under resans gång läggs uppgifter till – transporten, hur lång tid den tog och vilken temperatur som rådde, fabriken där den bearbetades, hur länge den låg i tullen, ytterligare transport och lagerhållning innan den körs ut till butik. All information är tillgänglig för alla berörda utefter vägen, något som gör det svårt att luras.

– Vi har kartlagt hur man kan dra nytta av den här tekniken inom produktion och distribution av livsmedel. Det finns en massa olika delar du kan spåra, men det vi tittat mest på är förhållanden vid produktion och själva spårbarheten under resans gång, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation i en DI-intervju.

Stoppar fusk

Axfoundation ser stor potential för blockkedjeteknik är spårning av bulkvaror exempelvis för att kolla att mängden ekologiskt ris som är uppköpt i första led motsvarar den volym som faktiskt säljs. På Axfood menar man att det här finns stora möjligheter att fuska:

– Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan, säger Carolina Sachs. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I spåren av den blomstrande ölindustrin har delstaten Oregon introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Nyhetsbrev

Ny hos Poppels

Arkiv

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128