23948sdkhjf

Axfood testar blockkedjeteknik

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Axel Johnsons forskningsstiftelse Axfoundation håller på att slutföra ett pilotprojekt för att undersöka hur blockkedjetekniken kan underlätta livsmedelskontroll och spårbarhet.

Dagenshandel.se skrev för en tid sedan om blockkedjetekniken som har en av sina tillämpningar just inom livsmedelsindustrin.

Blockkedjetekniken kan användas till att spåra och hålla reda på exakt vad som händer med produkterna från bondens gård till dess att konsumenten betalar i kassan. Redan när djuret eller den nyskördade frukten lämnar gården för bonden in viktiga uppgifter i systemet. Sortnamn, vikt, hur och när produkten odlats och skördats, bekämpningsmedelsanvändning och annat. Både strukturerad data och ostrukturerad, som exempelvis bilder eller väderuppgifter kan föras in i systemet.

Det som har förts in i systemet går inte att radera eller ändra utan att alla parter är överens.

Uppgifterna följer ograverade med produkten genom hela försörjningskedjan. Under resans gång läggs uppgifter till – transporten, hur lång tid den tog och vilken temperatur som rådde, fabriken där den bearbetades, hur länge den låg i tullen, ytterligare transport och lagerhållning innan den körs ut till butik. All information är tillgänglig för alla berörda utefter vägen, något som gör det svårt att luras.

– Vi har kartlagt hur man kan dra nytta av den här tekniken inom produktion och distribution av livsmedel. Det finns en massa olika delar du kan spåra, men det vi tittat mest på är förhållanden vid produktion och själva spårbarheten under resans gång, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation i en DI-intervju.

Stoppar fusk

Axfoundation ser stor potential för blockkedjeteknik är spårning av bulkvaror exempelvis för att kolla att mängden ekologiskt ris som är uppköpt i första led motsvarar den volym som faktiskt säljs. På Axfood menar man att det här finns stora möjligheter att fuska:

– Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan, säger Carolina Sachs. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.09