23948sdkhjf

Svensk vinnare i ung kocktävling

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Han kammade hem segern i S.Pellegrino Young Chef 2018 i Skandinavien och Baltikum och ska representera Sverige och regionen i finalen i Milano i juni.

Svenske Anton Husa, som till vardags arbetar på Upper House Dining i Göteborg,är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.

Semifinalen avgjordes på Aveqia i Stockholm på onsdagskvällen och Anton Husa korades som regionsvinnare under en efterföljande galamiddag på Fotografiska.Nu ska han representera Sverige i finalen i  för unga kockar somäger rum  i Milano i juni 2018. Tio kockar, som inte är 30 år fyllda och har minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock, deltog i tävlingen som är en av totalt 21 regiontävlingar där  210 kockar deltar.

- Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta I kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i S.Pellegrino Awards är en otrolig ära, säger Anton Husa i en kommentar.

Anton Husa tävlade med rätten ”torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.

I juryn satt Tom Sjöstedt som svensk representant, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge, Henri Alen från Finland, Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland. Tävlingsbidragen bedömdes efter”fem gyllene regler” vilka är: Ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.

Anton Husas mentor för att ta fram tävlingsformen inför finalen i Milano blir blir finske kocken Henri Alen med en bakgrund hos Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

Nyhetsbrev

130 år gammalt bageri räddas

Arkiv

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121