23948sdkhjf

De värnar napolitansk pizza

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Giro Pizzeria i Stockholm blir sista anhalt för kampanj om att napolitansk pizza ska hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv.

Sedan hashtaggen #PizzaUnesco, en kampanj för att hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan startades harra två miljoner underskrifter från över 90 länder samlats in.

I december tas beslutet om hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan. Initiativtagare till kampanjen är Italiens före detta miljö- och agrikultur minister Alfonso Pecoraro Scani som 20 november besöker Giro Pizzeria i Stockholm. Under kvällens samlas namnunderskrifter in för att stötta kampanjen som också skapats för att tvätta bort pizzans rykte som skräpmat.

Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger Alfonso Pecoraro Scanio.

Idag finns bland annat medelhavsmaten och den argentinska tangon på listan.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

  • Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst

  • Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna

  • Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja

  • Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader

  • Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv
1

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.196