23948sdkhjf

De värnar napolitansk pizza

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Giro Pizzeria i Stockholm blir sista anhalt för kampanj om att napolitansk pizza ska hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv.

Sedan hashtaggen #PizzaUnesco, en kampanj för att hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan startades harra två miljoner underskrifter från över 90 länder samlats in.

I december tas beslutet om hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan. Initiativtagare till kampanjen är Italiens före detta miljö- och agrikultur minister Alfonso Pecoraro Scani som 20 november besöker Giro Pizzeria i Stockholm. Under kvällens samlas namnunderskrifter in för att stötta kampanjen som också skapats för att tvätta bort pizzans rykte som skräpmat.

Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger Alfonso Pecoraro Scanio.

Idag finns bland annat medelhavsmaten och den argentinska tangon på listan.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

  • Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst

  • Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna

  • Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja

  • Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader

  • Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163