23948sdkhjf

Snabbt uppåt

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Försäljningsökning för snabbmat och trögare för personalrestauranger och kaféer, enligt Restaurangindex för september månad från SCB.

Försäljningsutvecklingen mätt i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,5 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen med 1,9 procent under månaden.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under månaden och mest ökade försäljningen inom snabbmatsrestauranger med 3,5 procent och nöjesrestauranger, pubar, barer som ökade med 3,4 procent under månaden.

Lägst utfall hade personalrestauranger med en försäljningsminskning om 6,5 procent och kaféer och konditorier vars försäljning minskade med 6,3 procent. 

Hittills i år, januari till september, har omsättningstillväxten i volym ökat med 2,1 procent jämfört med motsvarande period 2016 vilket är den lägsta tillväxten under perioden sedan 2010.

” I ett historiskt perspektiv ligger utvecklingen under perioden januari - september nära den genomsnittliga tillväxten i restaurangbranschen under 2000-talet. Man bör ha i åtanke att omsättningstillväxten varit stark många år i rad och att den tillväxt vi nu ser sker från en hög nivå” kommenterar Visita och Dlf siffrorna i rapporten.

En förklaring till den något dämpade omsättningstillväxten kan vara att prisnivån på restaurangtjänster ökat snabbt under året vilket beror främst på ökade kostnader för restaurangföretagen.
Den högsta utvecklingen hittills under 2017 har kategorin nöjesrestauranger, pubar och barer haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori har varit 4,6 procent hittills i år. Personalrestauranger är den kategori som har den svagaste utvecklingen under 2017, med en minskning om 6,2 procent.

Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.279