23948sdkhjf

Snabbt uppåt

Försäljningsökning för snabbmat och trögare för personalrestauranger och kaféer, enligt Restaurangindex för september månad från SCB.

Försäljningsutvecklingen mätt i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,5 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen med 1,9 procent under månaden.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under månaden och mest ökade försäljningen inom snabbmatsrestauranger med 3,5 procent och nöjesrestauranger, pubar, barer som ökade med 3,4 procent under månaden.

Lägst utfall hade personalrestauranger med en försäljningsminskning om 6,5 procent och kaféer och konditorier vars försäljning minskade med 6,3 procent. 

Hittills i år, januari till september, har omsättningstillväxten i volym ökat med 2,1 procent jämfört med motsvarande period 2016 vilket är den lägsta tillväxten under perioden sedan 2010.

” I ett historiskt perspektiv ligger utvecklingen under perioden januari - september nära den genomsnittliga tillväxten i restaurangbranschen under 2000-talet. Man bör ha i åtanke att omsättningstillväxten varit stark många år i rad och att den tillväxt vi nu ser sker från en hög nivå” kommenterar Visita och Dlf siffrorna i rapporten.

En förklaring till den något dämpade omsättningstillväxten kan vara att prisnivån på restaurangtjänster ökat snabbt under året vilket beror främst på ökade kostnader för restaurangföretagen.
Den högsta utvecklingen hittills under 2017 har kategorin nöjesrestauranger, pubar och barer haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori har varit 4,6 procent hittills i år. Personalrestauranger är den kategori som har den svagaste utvecklingen under 2017, med en minskning om 6,2 procent.

Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062