Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

| Av Amanda Sundström | Tipsa redaktionen

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att återremittera Stureplanerna.

– Vi skickade tillbaka planerna till ritbordet. De har varit ganska omdiskuterade. Efter ganska långa diskussioner landade vi i att det behövs en omstart, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när Svenska Dagbladet når honom efter beslutet i torsdags.

Kort om projektet:

  • För två år sedan presenterar fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, planer på att riva stora delar av Sturegallerian-kvarteret för att bygga nytt.
  • Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet och garaget på Grev Turegatan är två fastigheter som ska rivas.
  • Ombyggnationen är planerad i två etapper om tre år vardera.

Kampanjen Stoppa Stureplanerna har pågått sedan i maj. Fler än 12 000 personer har skrivit till Stockholms stad för att hindra det som har beskrivit som Sveriges mest kritiserade byggprojekt någonsin.

– Vi som är engagerade i stadsbyggnadsfrågor måste vara fortsatt vaksamma och göra vårt bästa för att bevaka att beslut om rivningar och nybyggnation i Stockholm inte fattas i slutna rum utan insyn från medborgarna. 
Jag hoppas att man nu har en mer transparent process om man nu vill föra fram en ny detaljplan så att man involverar både näringsidkare och medborgare i större utsträckning, säger PG Nilsson som har frontat kampanjen i ett uttalande.

Han är grundare av restauranggruppen Svenska Brasserier med flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof som skulle ha påverkats av planerna. 

Om projektet ska återupptas igen krävs det en grundlig omarbetning av planerna, betonar Roger Mogert. Något som Charlotta Rosén, chef för projektet Sturekvarteret, är besviken över: 

– Vi har utvecklat det här förslaget tillsammans med staden, enligt stadens instruktioner. Men nu när det är valår så vågar man inte gå vidare utan gör det till en valfråga. Det vi får göra nu är att försöka förstå vad politikerna vill och om det finns justeringar som kan få ett bredare stöd, säger hon till Dagens Industri.

Hon fortsätter:

– Det enda som motståndarna vill är ju att rädda sina egna kommersiella intressen. Mitt ansvar är att hitta en lösning där projektet når sin fulla potential. Det här är ett av Stockholms viktigaste kvarter.

Mer om:Stureplan


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127