23948sdkhjf

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

| Av Amanda Sundström | Tipsa redaktionen

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att återremittera Stureplanerna.

– Vi skickade tillbaka planerna till ritbordet. De har varit ganska omdiskuterade. Efter ganska långa diskussioner landade vi i att det behövs en omstart, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när Svenska Dagbladet når honom efter beslutet i torsdags.

Kort om projektet:

  • För två år sedan presenterar fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, planer på att riva stora delar av Sturegallerian-kvarteret för att bygga nytt.
  • Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet och garaget på Grev Turegatan är två fastigheter som ska rivas.
  • Ombyggnationen är planerad i två etapper om tre år vardera.

Kampanjen Stoppa Stureplanerna har pågått sedan i maj. Fler än 12 000 personer har skrivit till Stockholms stad för att hindra det som har beskrivit som Sveriges mest kritiserade byggprojekt någonsin.

– Vi som är engagerade i stadsbyggnadsfrågor måste vara fortsatt vaksamma och göra vårt bästa för att bevaka att beslut om rivningar och nybyggnation i Stockholm inte fattas i slutna rum utan insyn från medborgarna. 
Jag hoppas att man nu har en mer transparent process om man nu vill föra fram en ny detaljplan så att man involverar både näringsidkare och medborgare i större utsträckning, säger PG Nilsson som har frontat kampanjen i ett uttalande.

Han är grundare av restauranggruppen Svenska Brasserier med flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof som skulle ha påverkats av planerna. 

Om projektet ska återupptas igen krävs det en grundlig omarbetning av planerna, betonar Roger Mogert. Något som Charlotta Rosén, chef för projektet Sturekvarteret, är besviken över: 

– Vi har utvecklat det här förslaget tillsammans med staden, enligt stadens instruktioner. Men nu när det är valår så vågar man inte gå vidare utan gör det till en valfråga. Det vi får göra nu är att försöka förstå vad politikerna vill och om det finns justeringar som kan få ett bredare stöd, säger hon till Dagens Industri.

Hon fortsätter:

– Det enda som motståndarna vill är ju att rädda sina egna kommersiella intressen. Mitt ansvar är att hitta en lösning där projektet når sin fulla potential. Det här är ett av Stockholms viktigaste kvarter.

Mer om:Stureplan
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148