23948sdkhjf

Högt näringsvärde i syrsan

Syrsan har potential som framtida livsmedel för människor och djur enligt FN och en ny studie vid SLU.

Syrsor anses smakliga och har vid en näringsanalys ett mycket högt och intressant näringsvärde för människa, enligt en svensk-kambodjansk studie vid SLU utförd av Phalla Miech, doktorand vid SLU samt SLU-professorerna Anna Jansson, Åsa Berggren och Jan Erik Lindberg.

Insekter är ett livsmedel som är väletablerat i många länder men som i princip inte alls äts i andra, däribland Sverige.

Då insekter kan produceras med förhållandevis lite och i flera fall lågvärdiga resurser har FN lyft fram det som ett framtida livsmedel med stor potential. I studien har forskare studerat hur unga grisar, som har fodersmältningssystem som liknar människans, växer på en diet bestående av majsmjöl, riskli och antingen syrsmjöl eller fiskmjöl. Grisarna växer bra på dieten och därför dras slutsatsen att syrsorna kan vara bra livsmedel för människan den dag insekter godkänns som livsmedel. Projektet är finansierat av SIDA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344