23948sdkhjf

Utmanande bransch med stark hierarki

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Krogbranschen präglas av ideal om att vara yrkesskicklig, serviceinriktad och ha en förmåga att klara snabba utmaningar men är samtidigt starkt hierarkisk.

Det framgår av en avhandling och en studie kartlagd av forskaren Lotte Wellton, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, om hur anställda arbetar inom den svenska krognäringen och vilka ideal som råder i branschen. Yrkesskicklighet, serviceinriktad och en förmåga att klara snabba utmaningar skattas högt men branschen präglas även av en stark hierarki.

Kartläggningen bygger på studiebesök i kök och matsalar hos mindre restauranger på Öland och i några av de större städerna i Sverige samt på intervjuer med ägare och chefer.

Hon menar att branschen är i mångt och mycket en omodern bransch i vissa avseenden med fokus på mästare och lärling och mer skulle vinnas på att utvärdera verksamheten och att planera på längre sikt då utbildningsgraden anses som låg. Slutsatsen är också att mer forskning om ledarskap och förhållanden i branschen och också särskilt kring beteenden och sexuella trakasserier. Avhandlingen läggs fram 15 december.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.105