Social underjordisk odling

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

I Högdalen odlas grönsaker i underjordiskt lastutrymme.

Ett underjordiskt lastutrymme om 200 kvadratmeter i Högdalen Centrum är platsen för odlingen som ska tillhandahålla grönsaker till bland annat Andra Varvets café och till Nya Rågsveds Folkets Hus catering- och caféverksamhet. Tanken är även att fler lokala handlare och restauratörer ska ta in produkterna i sitt sortiment.

Fastighetsägaren Citycon tillhandahåller ytan och ansvarar för fastighetsdrift medan projektet drivs av Nya Rågsveds Folkets Hus som har en lång erfarenhet av att anställa långtidsarbetslösa och arbeta med lokala hållbarhetsfrågor. Föreningen driver bland annat secondhandaffären och caféet ”Andra varvet”. Därtill deltar även Stockholms Stad i projektet Odlande stadsbasarer och grönsaksproducenten Spisa som bidrar med kunskap och utbildar personalen som ska arbeta med odlingarna. Vinnova stödjer projektet med 4,5 miljoner kronor (fördelat på Stockholm, Helsingborg och Landskrona).

- Det är otroligt spännande att vara först ut och bryta ny mark. Med denna satsning ökar vi vårt sociala och ekonomiska engagemang ytterligare i Högdalen-Rågsved. Förhoppningen är att även denna satsning ska göra skillnad, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123