Svagare tillväxt för restaurangbranschen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Höjda restaurangpriser orsak till avmattning i restaurangbranschen. Snabbmats- och trafiknära restauranger ökade mest i oktober, enligt Restaurangindex.

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 5,4 procent i oktober 2017 jämfört med oktober 2016 och försäljningsvolymen ökade med 1,5 procent under oktober 2017 jämfört med motsvarande månad föregående år. Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad.

Mest ökade snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger som uppvisade en ökning med 4,8 procent under månaden. Även hotellens restauranger ökade med 2,4 procent medan kaféer och konditorier ökade med 1,8 procent. Nöjesrestauranger, pubar och barer samt personalrestauranger uppvisade negativa försäljningstal och backade 2,4 procent respektive 3,8 procent.

Efter revideringarna visade statistiken att omsättningen krympte i volym under tredje kvartalet med nära 1 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.  Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras.

Visita menar att höjda restaurangpriser är en trolig orsak och att priserna är nästan 4 procent högre än i fjol vilket enligt branschorganisation beror på höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser.

Inbromsningen kommer mitt under en brinnande högkonjunktur. Det är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser har tvingat fram prisökningar, Eva Östling, vd Visita.


Restaurangindex tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån,SCB.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133