23948sdkhjf

Svagare tillväxt för restaurangbranschen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Höjda restaurangpriser orsak till avmattning i restaurangbranschen. Snabbmats- och trafiknära restauranger ökade mest i oktober, enligt Restaurangindex.

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 5,4 procent i oktober 2017 jämfört med oktober 2016 och försäljningsvolymen ökade med 1,5 procent under oktober 2017 jämfört med motsvarande månad föregående år. Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad.

Mest ökade snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger som uppvisade en ökning med 4,8 procent under månaden. Även hotellens restauranger ökade med 2,4 procent medan kaféer och konditorier ökade med 1,8 procent. Nöjesrestauranger, pubar och barer samt personalrestauranger uppvisade negativa försäljningstal och backade 2,4 procent respektive 3,8 procent.

Efter revideringarna visade statistiken att omsättningen krympte i volym under tredje kvartalet med nära 1 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.  Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras.

Visita menar att höjda restaurangpriser är en trolig orsak och att priserna är nästan 4 procent högre än i fjol vilket enligt branschorganisation beror på höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser.

Inbromsningen kommer mitt under en brinnande högkonjunktur. Det är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser har tvingat fram prisökningar, Eva Östling, vd Visita.


Restaurangindex tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån,SCB.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143