23948sdkhjf

Pizzan som kulturarv

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nu är beslutet taget och det är fastslaget att napolitansk pizza är ett kulturarv.

Konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv enligt Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv. Beslut om detta fattades häromveckan.

Kampanjen Pizza Unesco som verkat för den napolitanska pizzan har samlat kring 2 miljoner namnunderskrifter från över 90 länder och Stockholm och Giro Pizzeria blev en av kampanjens sista anhalter. I samband med eventet samlades 1 200 namnunderskrifter  in under närvaro av italiens före detta miljö och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen.

- Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden. Vi är oerhört stolta att ha bidragit till kampanjen och så glada över att få vara en del av den internationella pizzafamiljen, säger Amilcare Astone, vd för Giro Pizzeria i en kommentar.

Listan över immateriella kulturarv innehåller över 350 traditioner och konstformer.

Följande kriterier krävs vid tillagandet av napolitansk pizza:

Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst.

Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna.

Produkterna ska helst vara från Campania regionen: Mozzarella, tomater, basilika, olivolja.

Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450 till 480 grader.

Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121