Pizzan som kulturarv

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nu är beslutet taget och det är fastslaget att napolitansk pizza är ett kulturarv.

Konsten att baka napolitansk pizza är ett kulturarv enligt Unescos kommitté för skydd av immateriella kulturarv. Beslut om detta fattades häromveckan.

Kampanjen Pizza Unesco som verkat för den napolitanska pizzan har samlat kring 2 miljoner namnunderskrifter från över 90 länder och Stockholm och Giro Pizzeria blev en av kampanjens sista anhalter. I samband med eventet samlades 1 200 namnunderskrifter  in under närvaro av italiens före detta miljö och agrikulturminister Alfonso Pecoraro Scanio som varit drivande i kampanjen.

- Erkännandet som kulturarv är historiskt för Neapel och den pizzatradition som sträcker sig 300 år bakåt i tiden. Vi är oerhört stolta att ha bidragit till kampanjen och så glada över att få vara en del av den internationella pizzafamiljen, säger Amilcare Astone, vd för Giro Pizzeria i en kommentar.

Listan över immateriella kulturarv innehåller över 350 traditioner och konstformer.

Följande kriterier krävs vid tillagandet av napolitansk pizza:

Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst.

Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna.

Produkterna ska helst vara från Campania regionen: Mozzarella, tomater, basilika, olivolja.

Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450 till 480 grader.

Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter. 



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.132