Mer grönt på julbordet- men skinka ohotad favorit

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Grönkål är hetaste livsmedlet i år och köttbullen ökar i popularitet på julbordet. Julskinkan är dock ohotad favorit även om populariteten fortsätter dala.

Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.

Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, även om den sjunkit i popularitet stadigt de senaste åren. 27 procent anger julskinkan som favorit.

Tätt följd av skinkan kommer Janssons frestelse på andraplats. Även sill är populärt och köttbullen gör comeback och har ökat i popularitet sedan i fjol, enligt Livsmedelsföretagens stor julbordsundersökning. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål som 3 procent vardera av de tillfrågade anger som favorit.

- Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar. Och svensk köttproduktion tillhör världens bästa vad gäller klimatpåverkan, djurskydd, säkerhet och antibiotikaanvändning, så den som vill njuta av svenskt kvalitetskött under julhelgen kan göra det med gott samvete, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

När det gäller mattrenden i stort så är det vegetariska alternativ som vinner mark i år som grönkål som seglar upp som det hetaste livsmedlet när svenskarna får välja. Även kvarg, som kvalar in på andra plats och sojaproteinet oumph, på tredje plats, är populärt.

På frågan vilken partiledare man helst vill bli bjuden på julbord hos svarar 18 procent Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17 procent. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin klarar julbordsspärren med 4 procent av rösterna.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178