Mer grönt på julbordet- men skinka ohotad favorit

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Grönkål är hetaste livsmedlet i år och köttbullen ökar i popularitet på julbordet. Julskinkan är dock ohotad favorit även om populariteten fortsätter dala.

Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.

Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, även om den sjunkit i popularitet stadigt de senaste åren. 27 procent anger julskinkan som favorit.

Tätt följd av skinkan kommer Janssons frestelse på andraplats. Även sill är populärt och köttbullen gör comeback och har ökat i popularitet sedan i fjol, enligt Livsmedelsföretagens stor julbordsundersökning. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål som 3 procent vardera av de tillfrågade anger som favorit.

- Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar. Och svensk köttproduktion tillhör världens bästa vad gäller klimatpåverkan, djurskydd, säkerhet och antibiotikaanvändning, så den som vill njuta av svenskt kvalitetskött under julhelgen kan göra det med gott samvete, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

När det gäller mattrenden i stort så är det vegetariska alternativ som vinner mark i år som grönkål som seglar upp som det hetaste livsmedlet när svenskarna får välja. Även kvarg, som kvalar in på andra plats och sojaproteinet oumph, på tredje plats, är populärt.

På frågan vilken partiledare man helst vill bli bjuden på julbord hos svarar 18 procent Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17 procent. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin klarar julbordsspärren med 4 procent av rösterna.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.096