23948sdkhjf

Mer grönt på julbordet- men skinka ohotad favorit

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Grönkål är hetaste livsmedlet i år och köttbullen ökar i popularitet på julbordet. Julskinkan är dock ohotad favorit även om populariteten fortsätter dala.

Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.

Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, även om den sjunkit i popularitet stadigt de senaste åren. 27 procent anger julskinkan som favorit.

Tätt följd av skinkan kommer Janssons frestelse på andraplats. Även sill är populärt och köttbullen gör comeback och har ökat i popularitet sedan i fjol, enligt Livsmedelsföretagens stor julbordsundersökning. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål som 3 procent vardera av de tillfrågade anger som favorit.

- Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar. Och svensk köttproduktion tillhör världens bästa vad gäller klimatpåverkan, djurskydd, säkerhet och antibiotikaanvändning, så den som vill njuta av svenskt kvalitetskött under julhelgen kan göra det med gott samvete, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

När det gäller mattrenden i stort så är det vegetariska alternativ som vinner mark i år som grönkål som seglar upp som det hetaste livsmedlet när svenskarna får välja. Även kvarg, som kvalar in på andra plats och sojaproteinet oumph, på tredje plats, är populärt.

På frågan vilken partiledare man helst vill bli bjuden på julbord hos svarar 18 procent Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17 procent. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin klarar julbordsspärren med 4 procent av rösterna.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121