23948sdkhjf

De vill se mer rotfrukter i skolorna

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Rotfruktsleverantör skalar upp skolprojekt och satsar på fler temaveckor om klimatsmart mat i skolorna.

Aviko Norden, som levererar potatis och rotfrukter till storhushåll, restauranger och offentlig verksamhet, skalar upp projektet BFF- Best Food Forever- efter en lyckosam start hösten 2016. Sedan projektet initierades för att få skolor att servera nyttig och klimatsmart mat har åtta kommuner genomfört temaveckor. Nu hoppas företaget att 20 till 25 temaveckor ska hållas under det kommande året.

- Om alla skolor i Sverige på en och samma dag bytte ut hälften av nötfärsen i köttfärssåsen mot finhackade rotfrukter, sparar vi klimatgaser motsvarande som att köra en bil 209 varv runt jorden, säger Jörgen Johansson, vd på Aviko Norden i en kommentar.

Upplägget bygger på att man tillsammans med skolans kökspersonal har en workshop och provlagar recepten, och sedan genomför en temavecka, där de klimatsmarta, rotfruktsbaserade rätterna serveras i skolmatsalen.

I projektet samarbetar det Helsingborgsbaserade fleverantören med Kost & Näring, branschorganisationen för Sveriges kostchefer och med RISE, Research Institutes of Sweden, inom området klimatsmart mat.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154