Stärkande räkneövningar i julbordstider

| Av Fredrik Önrup | Tipsa redaktionen

KRÖNIKA: Jag hoppas att era bokningar inför julbordet har trillat in som de ska. Jag vet att många av er har gjort mer eller mindre avancerade ”konkurrentanalyser”.

Hur mycket tar alla andra betalt för sina julbord? Vilka sittningstider har de? Ingår glögg eller kaffe? Vad betalar barnen?

Men det är så mycket mer än priset som spelar in: Hur ser vi till att snittnotan ökar med hjälp av aktiv merförsäljning och att de större

sällskapen har förbokat dryckespaket? Hur säkerställer vi bokningarna och undviker no shows? Är bemanningen på rätt nivå? Har vi rätt bordsmix beroende av sällskapens storlek? Hur många bord har vi tillgängliga för web-bokningar?

Med hjälp av programmet Julbord Trends kan du nu jämföra dig mot dina konkurrenter och se om strategierna inför julbordet var lyckosamma, direkt på Internet efter varje sittning alternativt på morgonen nästkommande dag. Har vi fått ett kvitto på att vi är rätt ute eller hinner vi göra några förändringar redan i år? Förutom att jämföra sig mot marknaden, kan varje restaurang välja ut ett antal konkurrenter, minst fyra, vars nyckeltal man vill kunna jämföra sig mot som en grupp. De enskilda restaurangernas statistik kan aldrig utläsas, utan alltid som en grupp, antingen utvald eller generell. Det som dagligen rapporteras in direkt på Internet är hur mycket julbordsgästerna harspenderat under lunchen, eftermiddagen och/eller kvällen samt hur många julbord som sålts. Som vanligt är det restaurangernas branschspecifika nyckeltal: Snittnota”, Seat Turns och RevPAS som jämförs.

Julbord trends har nu funnits i fem år och intresset för denna möjlighet att kunna jämföra sina nyckeltal mot sina konkurrenter, branschkollegor och systerkrogar ökar ständigt, inte minst med en växande marknad i kombination med nya möjligheter. Även i år kommer

Benchmarking Alliance att genomföra en analys över julbordsförsäljningen och målet är att nå ut i hela Sverige. Därför efterlyser vi nu fler deltagande restauranger oavsett var i landet du befinner dig. De som medverkar kommer dagligen att erhålla värdefull statistik, nyckeltal och jämförelser under hela julbordsperioden. Informationen restaurangerna får ta del av är viktigt för intern uppföljning och externa jämförelser, men även till planeringen inför nästa års julbord.

Serverar du inte julbord? Misströsta inte, då kan du vara med i Restaurant Trends istället.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.646