23948sdkhjf

Skärpt straff för matfusk föreslås

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Förslaget som kommer från regeringen innebär att straffet för allvarliga brott som tillexempel ommärkning av köttfärs.

Regeringen föreslår skärpta straff för matfusk. Förslaget innebär att straffet för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter höjs, från böter till fängelse i högst två år.

- Vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige, till exempel felaktiga datummärkningar och importerat kött salufört som svenskt ekologiskt kött. Det är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för människor. Det här måste vi sätta stopp för och därför tar vi nu hårdare tag mot matfusket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen överlämnar idag förslaget om skärpning av straffen i livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter till Lagrådet. 

I dag är böter det enda straff som kan dömas ut. Eftersom matfusket kan få allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor eller djur anser regeringen att dagens straff inte motsvarar brottens svårighetsgrad.

Fängelse införs i straffskalorna, föreslår Regeringen, för allvarliga överträdelser. Mindre allvarliga överträdelser av mer administrativ karaktär, som t.ex. krav på registrering av en verksamhet, ska kunna leda till en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna kommer att uppgå till minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

- Matfusk är oacceptabelt, det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Svensk mat står för låg antibiotikaanvändning, gott djurskydd och säkra livsmedel. Konsumenterna måste också kunna lita på detta, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya lagstiftningen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111