23948sdkhjf

Skärpt straff för matfusk föreslås

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Förslaget som kommer från regeringen innebär att straffet för allvarliga brott som tillexempel ommärkning av köttfärs.

Regeringen föreslår skärpta straff för matfusk. Förslaget innebär att straffet för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter höjs, från böter till fängelse i högst två år.

- Vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige, till exempel felaktiga datummärkningar och importerat kött salufört som svenskt ekologiskt kött. Det är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för människor. Det här måste vi sätta stopp för och därför tar vi nu hårdare tag mot matfusket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen överlämnar idag förslaget om skärpning av straffen i livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter till Lagrådet. 

I dag är böter det enda straff som kan dömas ut. Eftersom matfusket kan få allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor eller djur anser regeringen att dagens straff inte motsvarar brottens svårighetsgrad.

Fängelse införs i straffskalorna, föreslår Regeringen, för allvarliga överträdelser. Mindre allvarliga överträdelser av mer administrativ karaktär, som t.ex. krav på registrering av en verksamhet, ska kunna leda till en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna kommer att uppgå till minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

- Matfusk är oacceptabelt, det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Svensk mat står för låg antibiotikaanvändning, gott djurskydd och säkra livsmedel. Konsumenterna måste också kunna lita på detta, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya lagstiftningen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115