23948sdkhjf

Skärpt straff för matfusk föreslås

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Förslaget som kommer från regeringen innebär att straffet för allvarliga brott som tillexempel ommärkning av köttfärs.

Regeringen föreslår skärpta straff för matfusk. Förslaget innebär att straffet för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter höjs, från böter till fängelse i högst två år.

- Vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige, till exempel felaktiga datummärkningar och importerat kött salufört som svenskt ekologiskt kött. Det är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för människor. Det här måste vi sätta stopp för och därför tar vi nu hårdare tag mot matfusket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen överlämnar idag förslaget om skärpning av straffen i livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter till Lagrådet. 

I dag är böter det enda straff som kan dömas ut. Eftersom matfusket kan få allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor eller djur anser regeringen att dagens straff inte motsvarar brottens svårighetsgrad.

Fängelse införs i straffskalorna, föreslår Regeringen, för allvarliga överträdelser. Mindre allvarliga överträdelser av mer administrativ karaktär, som t.ex. krav på registrering av en verksamhet, ska kunna leda till en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna kommer att uppgå till minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

- Matfusk är oacceptabelt, det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Svensk mat står för låg antibiotikaanvändning, gott djurskydd och säkra livsmedel. Konsumenterna måste också kunna lita på detta, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya lagstiftningen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165