Östersjötorsken allt mindre

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Torsken i Östersjön krymper – medellängden en decimeter kortare än på 1990-talet, visar ny studie.

Ett selektivt fiske i Östersjön, där stora torskar fiskas och små kan passera trålarna för att växa till sig, har fått motsatt effekt, visar en studie publicerad av Östersjöcentrum.

Syftet med dagens fiskeripolitik har varit att använda maskor i en viss storlek och på så sätt sikta in sig på större torskar, och samtidigt ge mindre torskar chans att fortplanta sig en gång till innan fångst.

– Vad det hela har resulterat i är att man fiskat bort de stora individerna, de är väldigt sällsynta i dag, säger Henrik Svedäng, en av forskarna bakom studien, till P4 Gotland.

Medellängden på arten har därmed minskat från 40 centimeter på 1990-talet, till cirka 30 centimeter i dag. Samtidigt har arten drabbats av låg tillväxt, delvis beroende på att konkurrensen om samma föda bland torskar i mindre storlekar ökat.

Forskare vid centret ser att det nu finns historiskt få stora torskar, och menar att situationen är alarmerande. Varningen gäller både för ekosystemet, då de större rovfiskarna minskar, men också för yrkesfisket, då mindre torskar kräver mer arbete för att yrkesfiskare ska komma upp i samma fångstmängd som tidigare.
Mer om:Östersjön


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.213