23948sdkhjf

Östersjötorsken allt mindre

Torsken i Östersjön krymper – medellängden en decimeter kortare än på 1990-talet, visar ny studie.
Ett selektivt fiske i Östersjön, där stora torskar fiskas och små kan passera trålarna för att växa till sig, har fått motsatt effekt, visar en studie publicerad av Östersjöcentrum .

Syftet med dagens fiskeripolitik har varit att använda maskor i en viss storlek och på så sätt sikta in sig på större torskar, och samtidigt ge mindre torskar chans att fortplanta sig en gång till innan fångst.

– Vad det hela har resulterat i är att man fiskat bort de stora individerna, de är väldigt sällsynta i dag, säger Henrik Svedäng, en av forskarna bakom studien, till P4 Gotland .

Medellängden på arten har därmed minskat från 40 centimeter på 1990-talet, till cirka 30 centimeter i dag. Samtidigt har arten drabbats av låg tillväxt, delvis beroende på att konkurrensen om samma föda bland torskar i mindre storlekar ökat.

Forskare vid centret ser att det nu finns historiskt få stora torskar, och menar att situationen är alarmerande. Varningen gäller både för ekosystemet, då de större rovfiskarna minskar, men också för yrkesfisket, då mindre torskar kräver mer arbete för att yrkesfiskare ska komma upp i samma fångstmängd som tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156