23948sdkhjf

Östersjötorsken allt mindre

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Torsken i Östersjön krymper – medellängden en decimeter kortare än på 1990-talet, visar ny studie.

Ett selektivt fiske i Östersjön, där stora torskar fiskas och små kan passera trålarna för att växa till sig, har fått motsatt effekt, visar en studie publicerad av Östersjöcentrum.

Syftet med dagens fiskeripolitik har varit att använda maskor i en viss storlek och på så sätt sikta in sig på större torskar, och samtidigt ge mindre torskar chans att fortplanta sig en gång till innan fångst.

– Vad det hela har resulterat i är att man fiskat bort de stora individerna, de är väldigt sällsynta i dag, säger Henrik Svedäng, en av forskarna bakom studien, till P4 Gotland.

Medellängden på arten har därmed minskat från 40 centimeter på 1990-talet, till cirka 30 centimeter i dag. Samtidigt har arten drabbats av låg tillväxt, delvis beroende på att konkurrensen om samma föda bland torskar i mindre storlekar ökat.

Forskare vid centret ser att det nu finns historiskt få stora torskar, och menar att situationen är alarmerande. Varningen gäller både för ekosystemet, då de större rovfiskarna minskar, men också för yrkesfisket, då mindre torskar kräver mer arbete för att yrkesfiskare ska komma upp i samma fångstmängd som tidigare.
Mer om:Östersjön
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Nyhetsbrev

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Arkiv

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138