23948sdkhjf

Östersjötorsken allt mindre

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Torsken i Östersjön krymper – medellängden en decimeter kortare än på 1990-talet, visar ny studie.

Ett selektivt fiske i Östersjön, där stora torskar fiskas och små kan passera trålarna för att växa till sig, har fått motsatt effekt, visar en studie publicerad av Östersjöcentrum.

Syftet med dagens fiskeripolitik har varit att använda maskor i en viss storlek och på så sätt sikta in sig på större torskar, och samtidigt ge mindre torskar chans att fortplanta sig en gång till innan fångst.

– Vad det hela har resulterat i är att man fiskat bort de stora individerna, de är väldigt sällsynta i dag, säger Henrik Svedäng, en av forskarna bakom studien, till P4 Gotland.

Medellängden på arten har därmed minskat från 40 centimeter på 1990-talet, till cirka 30 centimeter i dag. Samtidigt har arten drabbats av låg tillväxt, delvis beroende på att konkurrensen om samma föda bland torskar i mindre storlekar ökat.

Forskare vid centret ser att det nu finns historiskt få stora torskar, och menar att situationen är alarmerande. Varningen gäller både för ekosystemet, då de större rovfiskarna minskar, men också för yrkesfisket, då mindre torskar kräver mer arbete för att yrkesfiskare ska komma upp i samma fångstmängd som tidigare.
Mer om:Östersjön
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111