23948sdkhjf

Positivt för restaurangerna i november

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Störst uppgång för snabbmatsrestaurangerna i november, enligt Restaurangindex. Positivt skriver Visita men siffrorna ska tolkas med försiktighet.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 5,5 procent under november 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången hade snabbmatsrestauranger som ökade med 7,1 procent följt av kaféer och konditorier som ökade 6,9 procent samt lunch- och kvällsrestauranger vars ökning landade på 6,6 procent.

Utfallet för personalrestauranger blev dock negativt med en minskning om -3,1 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 9,1 procent i november, jämfört med samma månad föregående år. Prisnivån på restaurang sjönk med 0,2 procent mellan oktober och november, vilket kan ha bidragit till en positiv utveckling. Prisnivån ligger dock 3,2 procent högre i november i år jämfört med november i fjol.

Restaurangindex bygger på statistik framtagen av Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.

”Då restaurangföretagens optimism gällande efterfrågan har förstärks något de senaste månaderna tyder dock mycket på att det kan röra sig om ett positivt trendbrott. Vi befinner oss också i en stark konjunktur med god tillväxt i den privata tjänstesektorn”, skriver Visita i en kommentar.

Prisnivån på restaurang sjönk dessutom med 0,2 procent mellan oktober och november, vilket kan ha bidragit till en positiv utveckling. Prisnivån ligger dock 3,2 procent högre i november i år jämfört med november i fjol.

Restaurangföretagarnas förväntningar på framtiden är dock fortfarande relativt låga. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103