23948sdkhjf

Här är årets ”udda” semlor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nachos, falukorv och marängsviss bland andra.

Efter jul och nyår börjar nu semmelsäsongen, på tok för tidigt enligt traditionalisterna. Förutom att semmelsäsongen dyker upp allt tidigare i almanackan har det på senare år även blivit en något utav en sport för ett flertal bagare att lansera nya, innovativa, och ibland provokativa varianter av det klassiska bakverket.

Många kommer kanske ihåg semmelwrapen 2015 eller förra årets prinsessemla, en semla korsad med en prinsessbakelse. Men vad är årets semmelnyheter? Det är flera stycken visar det sig

Först ut i år var nachossemlan, en semla där bullen tagit formen av sötade vetechips som doppas i mandelmassa och grädde. Semlan introducerades på caféet Mr Cake i Stockholm men även Ica Maxi Flygstaden i Halmstad och Gustafs Konditori Huskvarna har tagit till sig den lite mer knapriga varianten på den klassiska fastlagsbullen.

Men nachossemlan är inte ensam med att härma andra rätter. Efter att programledarna på P4 Västmanlands morgonshow spekulerat i olika varianter var det programledaren Liselotte Mellersmo som fick idéen till falukorv i ugns-semlan. En som lyssnade på programmet var bagaren och konditorn Sofia Westergren som, även om hon fann tanken märklig faktiskt bakade sin egna variant av semlan.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren till SVT Västmanland.

Alla semlor försöker dock inte härma varmrätter utan försöker istället ändra på ingredienserna En sådan variant är marängsviss-semlan som återfinns på Ica Vessigebro. Semlan är traditionell till formen men innehåller nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.

– Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla, säger Elin Persson, delägare till Ica Vessigebro till Hallands Nyheter.

Men årets semmelvarianter slutar inte där, lyxsemlor med champagne, semmelburgare med extra mycket mandelmassa och ”momlan”, en morotskakssemla är några av de varianter som också dykt upp.

Har vi missat någon semmelvariant eller har du kanske bakat en egen? Hör av dig i så fall!

Mer om:bakverk |Semlor
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nyhetsbrev

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Arkiv

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Menigo omorganiserar och varslar

Här öppnar Max-restaurang nummer 122

Etablerar sig i Västervik – och snart öppnar den första restaurangen på Södermalm.

Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Vinnare i nio kategorier tog emot pris på Stellagalan.

1

Ny krogguide för vegetarianer

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112