23948sdkhjf

Här är årets ”udda” semlor

Nachos, falukorv och marängsviss bland andra.

Efter jul och nyår börjar nu semmelsäsongen, på tok för tidigt enligt traditionalisterna. Förutom att semmelsäsongen dyker upp allt tidigare i almanackan har det på senare år även blivit en något utav en sport för ett flertal bagare att lansera nya, innovativa, och ibland provokativa varianter av det klassiska bakverket.

Många kommer kanske ihåg semmelwrapen 2015 eller förra årets prinsessemla, en semla korsad med en prinsessbakelse. Men vad är årets semmelnyheter? Det är flera stycken visar det sig

Först ut i år var nachossemlan, en semla där bullen tagit formen av sötade vetechips som doppas i mandelmassa och grädde. Semlan introducerades på caféet Mr Cake i Stockholm men även Ica Maxi Flygstaden i Halmstad och Gustafs Konditori Huskvarna har tagit till sig den lite mer knapriga varianten på den klassiska fastlagsbullen.

Men nachossemlan är inte ensam med att härma andra rätter. Efter att programledarna på P4 Västmanlands morgonshow spekulerat i olika varianter var det programledaren Liselotte Mellersmo som fick idéen till falukorv i ugns-semlan. En som lyssnade på programmet var bagaren och konditorn Sofia Westergren som, även om hon fann tanken märklig faktiskt bakade sin egna variant av semlan.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren till SVT Västmanland.

Alla semlor försöker dock inte härma varmrätter utan försöker istället ändra på ingredienserna En sådan variant är marängsviss-semlan som återfinns på Ica Vessigebro. Semlan är traditionell till formen men innehåller nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.

– Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla, säger Elin Persson, delägare till Ica Vessigebro till Hallands Nyheter.

Men årets semmelvarianter slutar inte där, lyxsemlor med champagne, semmelburgare med extra mycket mandelmassa och ”momlan”, en morotskakssemla är några av de varianter som också dykt upp.

Har vi missat någon semmelvariant eller har du kanske bakat en egen? Hör av dig i så fall!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094