23948sdkhjf

Här är årets ”udda” semlor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nachos, falukorv och marängsviss bland andra.

Efter jul och nyår börjar nu semmelsäsongen, på tok för tidigt enligt traditionalisterna. Förutom att semmelsäsongen dyker upp allt tidigare i almanackan har det på senare år även blivit en något utav en sport för ett flertal bagare att lansera nya, innovativa, och ibland provokativa varianter av det klassiska bakverket.

Många kommer kanske ihåg semmelwrapen 2015 eller förra årets prinsessemla, en semla korsad med en prinsessbakelse. Men vad är årets semmelnyheter? Det är flera stycken visar det sig

Först ut i år var nachossemlan, en semla där bullen tagit formen av sötade vetechips som doppas i mandelmassa och grädde. Semlan introducerades på caféet Mr Cake i Stockholm men även Ica Maxi Flygstaden i Halmstad och Gustafs Konditori Huskvarna har tagit till sig den lite mer knapriga varianten på den klassiska fastlagsbullen.

Men nachossemlan är inte ensam med att härma andra rätter. Efter att programledarna på P4 Västmanlands morgonshow spekulerat i olika varianter var det programledaren Liselotte Mellersmo som fick idéen till falukorv i ugns-semlan. En som lyssnade på programmet var bagaren och konditorn Sofia Westergren som, även om hon fann tanken märklig faktiskt bakade sin egna variant av semlan.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren till SVT Västmanland.

Alla semlor försöker dock inte härma varmrätter utan försöker istället ändra på ingredienserna En sådan variant är marängsviss-semlan som återfinns på Ica Vessigebro. Semlan är traditionell till formen men innehåller nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.

– Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla, säger Elin Persson, delägare till Ica Vessigebro till Hallands Nyheter.

Men årets semmelvarianter slutar inte där, lyxsemlor med champagne, semmelburgare med extra mycket mandelmassa och ”momlan”, en morotskakssemla är några av de varianter som också dykt upp.

Har vi missat någon semmelvariant eller har du kanske bakat en egen? Hör av dig i så fall!

Mer om:bakverk |Semlor


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Här är Restauranggalans alla vinnare!

Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan däribland Operakällaren som vann Årets Krog och Långbro Värdshus som vann Årets Arbetsplats. Årets hederspristagare är Karin Fransson.

Restauranggalan 2018
Årets arbetsplats - Långbro Värdshus

Personalen ska vara lika nöjda som gästerna när det lämnar arbetet för dagen, sa krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

Restauranggalan 2018
Operakällaren är årets krog

Beviset på att fine dining aldrig går ur tiden.

Restauranggalan 2018
Hon är årets hederspristagare

En märkbart rörd Karin Fransson förärades RS Restauranger & Storköks och Svenska kockars Hederspris.

Restauranggalan 2018
En leverantör att lita på

Årets Leverantör är Rational.

Restauranggalan 2018
Årets Krögare verkar i Helsingborg

Per Dahlberg på Restaurang Gastro är Årets Krögare.

Nyhetsbrev

Restauranggalan 2018
Årets Matsalsteam arbetar på Gastrologik

Att involvera alla är ledord för Stockholmskrogen som har Årets Matsalsteam.

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Till bords!

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johanson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151