Gastronomins kvinnliga proffs

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

De vann pris under första upplagan av Stella-galan på Gondolen i Stockholm.

På söndagen ägde första upplagan av Stella-galan rum och nio kvinnor inom svensk gastronomi prisades under kvällen på restaurang Gondolen. Maria Printz blev årets Stella-bagare, årets Stella-Bartender heter Josephine Sondlo, årets Stella-kock är Saori Ichihara och Stella-konditor Liv Sandberg. 

Namnkunniga kokboksduon Anna och Fanny Bergenström förärades priset årets Stella-media medan Moderna Museets Malin Söderström numera innehar titeln årets Stella-mentor
Prisatagare av årets Stella- servis blev  Sara Simu, Stella-sommelier blev  Beatrice Becher medn årets hederspris gick till Hotel Borgholms  Karin Fransson. 

Stella-galan grundades i början av 2017 då initiativtagarna ocha arbetsgruppen bakom galan Anette Rosvall, Lotta Bonthelius, Karoline Nordefors, Maja Berthas, Anna Kågström, Anna Antonia Svedberg, Ida Ström, Ella Nilsson, Kerstin Nordefors och Anna Lind Lewin tröttnat på att år efter år se nästan enbart män på de gastronomiska tävlingarna och galorna.

– Med hjälp av många begåvade kvinnor och framsynta sponsorer blev det till slut möjligt att skapa ett både angeläget och glamoröst event som helt fokuserar på kvinnor, säger Anette Rosvall, ordförande för galan i en kommentar.

Kvällens konferencier var skådespelaren och Parkteaterns chef Sissela Kyle

Vinnarna mottog diplom samt en middag på restaurang TAK i Stockholm signerad Frida Ronge. Dessutom bjuds vinnarna till det internationella Parabere Forum, ett globalt nätverk för kvinnor inom gastronomin som hålls 4 till 5 mars i Malmö samt middagen Glocal Cooking på Gro’up 4 mars.
Vinnaren av hederspriset, karin Fransson,  förärades även en specialdesignad skulptur av konsthistorikern och matboksförfattaren Charlotte Birnbaum.

Här är de nio vinnarna med motivering;

Årets STELLA – Bagare 2017: Maria Printz
Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden.
Juryordförande: Nik Annika Märak

Årets STELLA – Bartender 2017: Josephine Sondlo

Att använda ordet ”proffs” för att beskriva denna bartender ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas hon imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av denna stjärna.
Juryordförande: Karoline Nordefors

Årets STELLA – Kock 2017: Saori Ichihara
Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.
Juryordförande: Elvira Lindkvist

Årets STELLA – Konditor: Liv Sandberg
Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har denna konditor slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och stor skicklighet. Sammantaget är hon, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer. 

Juryordförande: Nilla Märak

Årets STELLA – Media 2017: Anna och Fanny Bergenström

Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång… Alltid med en egen ton, och ofta med en förbättring av grundreceptet. Dessa vinnares inflytande över svenska folkets matvanor har varit – och är fortsatt– stort. Tillsammans visar de att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.
Juryordförande: Anna Gidgård

Årets STELLA – Mentor 2017: Malin Söderström
Vinnaren har under sin karriär – på ett både prestigelöst och ödmjukt sätt  – stöttat och lyft andra kvinnor i branschen. Samtidigt har hon modigt utmanat sig själv att gå utanför sin ”comfort zone”, och peppat andra att våga göra detsamma. Vinnaren är helt enkelt en solklar förebild – som matlagare, chef och krögare. 
Juryordförande: Elvira Lindkvist

 Årets STELLA – Servis 2017: Sara Simu
Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar denna vinnare sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.

Juryordförande: Anna Antonia Svedberg

 Årets STELLA – Sommelier 2017: Beatrice Becher
Som en av Sveriges stora dryckesprofiler har hon ingjutit respekt hos kollegor med sina djupa kunskaper om vin och det medföljande sommelierhantverket. Med flertalet imponerande placeringar på prispallar både i och utanför Sverige, och som omtyckt poddpratare och frontfigur på en av Stockholms bästa vinbarer är hon en självklar vinnare.

Juryordförande: Maja Berthas

Årets STELLA – Hederspris 2017: Karin Fransson

Med passion och uthållighet inom många områden har denna matnestor inspirerat generationer av svenska kockar. Hennes banbrytande matlagning kännetecknas av stor kärlek till råvarorna. Den ständiga platsen i toppskiktet i mat-Sverige, parat med hennes inspirerande livsgärning gör henne till en mycket värdig och självklar vinnare.

Juryordförande: Ella Nilsson




Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144