23948sdkhjf

Rejäl ökning för kaféer

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 3,0 procent under december 2017 jämfört med samma månad föregående år, enligt Restaurangindex från Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.

Störst uppgång hade kaféer och konditorier som ökade med 12,9 procent men majoriteten av delbranscherna uppvisade positiva tillväxttal under månaden Lunch- och kvällsrestauranger ökade med 3,9 procent och i snabbmatsrestaurangerna ökade försäljningen med 3,7 procent.

Svagast utveckling hade återigen personalrestauranger med en nedgång om -8,6 procent.

Försäljningsutvecklingen mätt i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 6,5 procent i december, jämfört med samma månad föregående år.

”Efter ett svagt tredje kvartal med krympande omsättning i volym tog omsättningstillväxten i restaurangbranschen fart under fjärde kvartalet” komenterar Visita och DLF utfallet.


Trots tillväxt var restaurangföretagen inte nöjda med lönsamheten. Sett över helåret 2017 stannade omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen på 1,6 procent jämfört med 2016 vilket är den lägsta tillväxten som uppmätts sedan 2009.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121