De fick Gulddrakar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Kaféet Fosch artisan pâtisserie på Löjtnantsgatan 8 tilldelades en Gulddrake i kategorin Kafé under måndagskvällens utdelningen av Dagens Nyheters Årets Gulddrakar 2018.

Motivering till utmärkelsen lyder;

”Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Tre restauranger vann också pris i tre olika kategorier; årets vinnare i kategorin budget blev Brisket & Friends, vinnare i kategorin krog lyx blev Soyokaze på Frejgatan medan Kagges på Lilla Nygatan i Gamla Stan fick utmärkelsen Gulddraken för krog mellan. I kategorin bar utsågs Folii till vinnare.

Under kvällen delade Dagens Nyheter på initiativ av Daniella Illerbrand även ut priserna för Framtidsdraken som gick till Anton Nehro vid Stockholms hotell- och restaurangskola och Carolina Örtegren vid Stockholms internationella restaurang och hotellskola. Priset delas ut för att uppmuntra och stimulera studenter i restaurangbranschen

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

Årets hederspris gick till minne av Magdalena Ribbing som hyllades med motiveringen; 

Magdalena Ribbings betydelse som matjournalist och skapare av den moderna svenska restaurangbedömningen kan inte överskattas. I en tid där mat mest handlade om näring, mjölksubventioner och kostcirklar, lyfte hon fram måltiden som en social plattform och en konstform. Varje matbloggare eller restaurangskribent idag skriver vidare på hennes sätt att bedöma och tänka om mat och dryck, och som grundare av Matpatrullen – Krogkommissionens föregångare – präglar hon än idag Dagens Nyheters krog- bevakning. Tack för allt, Magdalena!

Gulddrakar delas ut av Dagens Nyheter sedan 2001 och juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Glada dagar för stadskärnorna

Med fokus på fisk och grönt

Kock- och krögarduo inviger två nya restauranger i Gallerian i Stockholm i oktober.

Så ska Max minska klimatutsläppen

Stureplansgruppen öppnar app-restaurang

Här öppnar restaurangkoncernen konceptet Taqueria med mexikansk snabbmat.

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Nyhetsbrev

Årets första hummer näst dyrast

Arkiv

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Delstaten Oregon har introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147