23948sdkhjf

De fick Gulddrakar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Kaféet Fosch artisan pâtisserie på Löjtnantsgatan 8 tilldelades en Gulddrake i kategorin Kafé under måndagskvällens utdelningen av Dagens Nyheters Årets Gulddrakar 2018.

Motivering till utmärkelsen lyder;

”Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Tre restauranger vann också pris i tre olika kategorier; årets vinnare i kategorin budget blev Brisket & Friends, vinnare i kategorin krog lyx blev Soyokaze på Frejgatan medan Kagges på Lilla Nygatan i Gamla Stan fick utmärkelsen Gulddraken för krog mellan. I kategorin bar utsågs Folii till vinnare.

Under kvällen delade Dagens Nyheter på initiativ av Daniella Illerbrand även ut priserna för Framtidsdraken som gick till Anton Nehro vid Stockholms hotell- och restaurangskola och Carolina Örtegren vid Stockholms internationella restaurang och hotellskola. Priset delas ut för att uppmuntra och stimulera studenter i restaurangbranschen

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

Årets hederspris gick till minne av Magdalena Ribbing som hyllades med motiveringen; 

Magdalena Ribbings betydelse som matjournalist och skapare av den moderna svenska restaurangbedömningen kan inte överskattas. I en tid där mat mest handlade om näring, mjölksubventioner och kostcirklar, lyfte hon fram måltiden som en social plattform och en konstform. Varje matbloggare eller restaurangskribent idag skriver vidare på hennes sätt att bedöma och tänka om mat och dryck, och som grundare av Matpatrullen – Krogkommissionens föregångare – präglar hon än idag Dagens Nyheters krog- bevakning. Tack för allt, Magdalena!

Gulddrakar delas ut av Dagens Nyheter sedan 2001 och juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Panini släpper Amazon Go-koncept: ”Först på marknaden”

Paninis nya Grab and go-koncept ska ta matkedjan in i den tekniska framtiden.

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Nyhetsbrev

Ny marknadschef för Årets kock

Arkiv

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104