23948sdkhjf

De fick Gulddrakar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Kaféet Fosch artisan pâtisserie på Löjtnantsgatan 8 tilldelades en Gulddrake i kategorin Kafé under måndagskvällens utdelningen av Dagens Nyheters Årets Gulddrakar 2018.

Motivering till utmärkelsen lyder;

”Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Tre restauranger vann också pris i tre olika kategorier; årets vinnare i kategorin budget blev Brisket & Friends, vinnare i kategorin krog lyx blev Soyokaze på Frejgatan medan Kagges på Lilla Nygatan i Gamla Stan fick utmärkelsen Gulddraken för krog mellan. I kategorin bar utsågs Folii till vinnare.

Under kvällen delade Dagens Nyheter på initiativ av Daniella Illerbrand även ut priserna för Framtidsdraken som gick till Anton Nehro vid Stockholms hotell- och restaurangskola och Carolina Örtegren vid Stockholms internationella restaurang och hotellskola. Priset delas ut för att uppmuntra och stimulera studenter i restaurangbranschen

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

Årets hederspris gick till minne av Magdalena Ribbing som hyllades med motiveringen; 

Magdalena Ribbings betydelse som matjournalist och skapare av den moderna svenska restaurangbedömningen kan inte överskattas. I en tid där mat mest handlade om näring, mjölksubventioner och kostcirklar, lyfte hon fram måltiden som en social plattform och en konstform. Varje matbloggare eller restaurangskribent idag skriver vidare på hennes sätt att bedöma och tänka om mat och dryck, och som grundare av Matpatrullen – Krogkommissionens föregångare – präglar hon än idag Dagens Nyheters krog- bevakning. Tack för allt, Magdalena!

Gulddrakar delas ut av Dagens Nyheter sedan 2001 och juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Nyhetsbrev

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

Arkiv

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Compass Group tar över 1 000 Fazer-restauranger

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Snabbmatskedjan Jureskogs etablerar sig längs E4:an

Stjärnkrögaren siktar på 60 hamburgerrestauranger med ”Sveriges långsammaste snabbmat”.

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Mångmiljardsprojektet Sturekvarteret klubbat – Ture flyttas

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Serverar världsarvspizza i världsarvet

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Här finns landets bästa pizzerior

Arnold's – nu även med lunchservering

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

”Pucken” fyller 20 år

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.298